Cercetători, cadre universitare şi muzeografi, cunoscuţi la nivel naţional şi internaţional, au sosit, joi, în Bănie, pentru a participa la cea de-a XXIII-a ediţie a Conferinţei Știinţifice Internaţionale “Muzeul şi Cercetarea Știinţifică”, manifestare emblematică pentru Muzeul Olteniei din Craiova.
În cadrul conferinţei au fost prezentate diverse studii ştiinţifice pe teme variate, cum ar fi Biologia Vegetală, Biologia Animală, Ecologia şi Protecţia Mediului, lucrări ce constituie rezultatul unei îndelungi cercetări a micro şi macro-organismelor din diverse ecosisteme, a analizei fenomenelor climatice petrecute de-a lungul anilor în diverse bioregiuni.
“Vă rog să-mi permiteţi să vă adresez cuvântul de salut din partea conducerii Consiliului Judeţean Dolj, din partea domnului preşedinte Ion Prioteasa, din partea domnului vicepreşedinte Cosmin Vasile şi doamnei vicepreşedintă Alina Tănăsescu, care din motive obiective nu pot fi prezenţi, dar asta nu înseamnă că nu avem alături de noi Consiliul Judeţean Dolj. La această manifestare, de-a lungul anilor au participat distinşi academicieni, doctori în ştiinţe, cadre universitare din ţară şi străinătate, de la institute de cercetare şi universităţi, directori, şefi de secţii, muzeografi de la numeroase muzee sau secţii de ştiinţele naturii din România. Prima ediţie a acestei manifestări ştiinţifice a fost organizată în anul 1993. În organizarea primelor ediţii un rol deosebit l-au avut doi foşti colegi de-ai noştri, este vorba de domnul doctor Adrian Năstase, director la vremea respectivă şi doamna doctor Cornelia Chimigiu, şefa Șecţiei de Știinţele Naturii la vremea respectivă. În prezent, putem vorbi de o largă participare naţională, dar şi internaţională, fapt ce asigură mediatizarea Muzeului Olteniei şi a rezultatelor cercetării ştiinţifice ale muzeografilor craioveni. Organizarea şi desfăşurarea lucrărilor sesiunii, oferă pe lângă câştigul ştiinţific şi posibilitatea cunoaşterii specialiştilor din diverse domenii şi noi colaborări în domeniile fiecărui participant”, le-a transmis Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei, participanţilor la eveniment.
De-a lungul anilor, la lucrările conferinţei au participat personalităţi marcante ale vieţii ştinţifice, cercetători de la Institutul Naţional de Biologie din cadrul Academiei Române, Bucureşti, de la Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi, Institutul de Biologie din Chişinău şi de la Universitatea din Tirana – Albania.
“Vreau să subliniez că reuniunile realizate de Complexul Muzeal sunt reuniuni de înalt nivel ştiinţific şi academic pentru ţara noastră şi este cunoscut şi peste hotare prin felul în care reuşeşte să primească în cadrul oraşului Craiova specialişti, cercetători, oameni de ştiinţă şi din alte ţări străine”, a spus Gheorghe Brezeanu, profesor la Institutul de Biologie din Bucureşti.
Conferinţa se desfăşoară începând de joi până sâmbătă, 10 septembrie, iar lucrările ştiinţifice vor fi expuse, pe secţiuni, la sediul secţiei de Știinţele Naturii din str. Popa Şapcă, nr. 8. Toate lucrările care vor fi susţinute au primit girul colegiului ştiinţific redacţional reprezentat de personalităţi academice din ţară şi străinătate şi vor fi tipărite în anuarul secţiei ajuns la cel de-al XXXII-lea număr.
“Deşi sunt absolventă a Facultăţii de Horticultură, cercetările din domeniul biologiei nu-mi sunt străine, cele două domenii fiind stâns unite. Fiecare dintre noi încearcă, cu resursele de care dispune, să realizeze an de an, lucrări ştiinţifice de înaltă valoare şi reuşim. Felicit autorii pentru că an de an reuşesc să aducă în faţa noastră lucrări ştiinţifice de înaltă valoare şi pe de altă parte, organizatorii, pentru că dau dovadă, că an de an reuşesc să aducă la Craiova personalităţi din domeniu şi să menţină un alt nivel al acestui simpozion”, a spus Sima Cosmulescu, decanul Facultăţii de Horticultură din Craiova.
În programul conferinţei este cuprinsă şi o excursie documentară aplicativă care are ca scop promovarea patrimoniului natural şi a obiectivelor turistice din zona Olteniei şi, totodată, stimularea interesului privind cercetarea ştiinţifică.
“Consiliul Judeţean se mândreşte cu această instituţie căreia i-a alocat circa 12 milioane de euro, lucrări de reparaţii, investiţii, dotări şi diverse activităţi pe care le-a desfăşurat Muzeul Olteniei, cifră impresionantă, dar sunt convins că dumneavoastră, cei care aţi văzut sau cei care veţi vedea muzeul şi secţiile muzeului, dotările pe care acesta le are, veţi înţelege că acest efort financiar a dat rezultatele aşteptate. Mă bucur să constat că sunt aproape două decenii de când s-a organizat prima conferinţă, lucru foarte important, asta înseamnă experienţă, înseamnă, deja, tradiţie şi întradevăr, muzeul, aşa cum se numeşte, este un muzeu de istorie, dar am constatat cu plăcută surpriză că tematica pe care dumneavoastă o veţi aborda este diversificată, începând cu arheologia, pentru că cineva spunea că “dacă nu ne cunoaştem istoria înseamnă că nu existăm”, riscăm să dispărem ca naţie, arheologia rămâne un obiectiv important, dar din păcate nu putem să nu ne aplecăm asupra problemelor importante ale vieţii, poluarea, protecţia mediului, alimentaţie şi am constatat că sunt teme legate de aceste mari domenii ale vieţii cotidiene. Sunt convins că materialele şi referatele pe care le veţi prezenta vor aduce o contribuţie importantă la identificarea unor căi de îmbunătăţire şi de reducere a efectelor negative a ceea ce înseamnă viaţa modernă şi prin aceste cercetări şi studii sunt convins că veţi aduce o contribuţie însemnată la creşterea nivelului calităţi vieţii”, a spus Gheorghe Barbărasă, secretar al Consiliului Judeţean Dolj.
Concluziile comunicărilor ştiinţifice prezentate vor fi dezbătute la sediul Secţiei de Știinţele Naturii, în cadrul unor mese rotunde, sâmbătă, înainte de încheierea manifestării.