luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Educaţia costă! Pregătiri pentru prima zi de şcoală

Luni începe noul an şcoalar, iar părinţii mai au la dispoziţie doar câteva zile pentru a face ultimele cumpărături pentru copiii lor. Ghiozdanul, rechizitele, îmbrăcămintea, se află, în aceste zile, printre cumpărăturile prioritare ale fiecărui părinte. Începutul lunii septembrie aduce în fiecare an cheltuieli suplimentare, iar mulţi dintre părinţi sunt nevoiţi să scoată din buzunar câteva sute de lei pentru a le asigura copiilor tot ce au nevoie pentru educaţie.

În fiecare an, în luna septembrie, bugetul familiei este atins de cheltuielile cu copiii pentru începerea anului şcolar. 100 de lei alocăm numai pentru ghiozdan, vrem ghiozdan cu Barcelona, inscripţionat, plus rechizite, caiete speciale pentru matematică şi română. Aceste caiete speciale costă 25 de lei bucata, unul de română, unul de matematică, se face comandă către anumite edituri, de către învăţători, fiecare după ce caiet vrea să lucreze la clasă, sau se face comandă la librărie. Ne trebuie şi un trening şi o pereche de adidaşi care sunt şi ele încă 150 de lei şi cum ţinuta obligatorie nu mai e uniforma, mai alocăm încă cel puţin 200 de lei pentru celelalte haine. Bineînţeles, ne trebuie şi caiete de muzică, bloc de desen, penar”, a spus un părinte aflat la cumpărături cu copilul.

În goana după cumpărături, părinţii încearcă să mai şi economisească bani, întrucât în comerţ se găsesc produse după bugetul fiecăruia. Preţurile variază, în funcţie de magazin, de calitatea acestora, dar şi de preferinţele pe care le au copiii. Pentru părinţii care îşi permit să cumpere lucruri de calitate, cheltuielile pot depăşi cuantumul unui salariu minim, doar pentru un singur copil.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Majoritatea părinţilor caută în această perioadă rechizite, ghiozdane, caiete. Asta pentru primele zile de şcoală pentru că apoi primesc listele de la învăţători cu ce mai au nevoie copiii pe parcursul anului, caiete speciale de limba română, matematică, cunoaşterea mediului. Preţurile caietelor speciale variază între 6 lei şi 10 lei, iar ghiozdanele de la 30 până la 350, depinde fiecare câţi bani are la dispoziţie, cât e dispus să dea şi ce îşi alege să cumpere, lucruri scumpe sau lucruri ieftine. Un caiet obişnuit costă 1 leu, 3,50 un caiet studenţesc, iar un penar complet echipat 25 de lei, 35 de lei, depinde ce are înauntru”, a precizat vânzătorul unei librării din Craiova.

Rechizite cu eroii preferaţi

Deseori, copiii nu se mulţumesc cu orice, vor rechizite imprimate cu eroii preferaţi din desene animate, acestea fiind, de altfel, cele mai scumpe. Preţul ghiozdanelor cu eroii preferaţi, variază, de la 30 de lei până la 100 de lei, însă, sunt magazine în care preţul lor depăşeşte şi 350 de lei.

Ne trebuie multe, caiete, coperţi, ghiozdane, pixuri, stilou, haine, că nu ne mai cer uniformă, numai la clasele I-IV se cere. O uniformă, cred că ne costa vreo 50 de lei. Ne trebuie rechizite, toate de la A la Z, trening, adidaşi, că intră în sala de sport şi acolo trebuie să se schimbe, le trebuie adidaşi curaţi, o grămadă de bani. Am dat pe ghiozdan 70 de lei, pe un stilou 10 lei, găsim şi mai scumpe, dar fiecare cum îşi permite. Pe ei îi atrag astea cu desene şi sunt şi cele mai scumpe. Trusă geometrică ne trebuie, atlas geografic. Am cheltuit până acum vreo 250 de lei şi nu am luat mai nimic, mărunţişuri aşa. Sunt scumpe, numai un caiet studenţesc e aproape 4 lei”, a spus mama unei fetiţe de clasa a VI-a.

Listă pentru cumpărături

Părinţii care au copii în clasele primare şi-au făcut din timp liste cu rechizitele necesare pentru noul an şcolar.

Mi-am făcut o listă de acasă, ne trebuie caiete, penar, stilou, rezerve, creioane, ascuţitoare, gumă de şters, riglă, creioane colorate, carioci, creioane cerate, bloc de desen, acuarele, pentru lucru manual ne trebuie foarfecă pentru hârtie, lipici, hârtie glasată, plastilină, 100 de beţişoare, etichete, coperţi, asta aşa în mare, pentru că ghiozdanul, uniforma şi celelalte cumpărături mai consistente le-am făcut deja, plus că după ce începe şcoala o să mai fie nevoie de câte ceva, caiete speciale, cine ştie ce culegeri sau ce le mai cer ei pe parcursul anului, dar măcar astea să le avem. La prima şedinţă cu părinţii aflăm şi ce ne mai trebuie în plus”, a mărturisit o mămică.

Învăţământ gratuit… şi nu prea

Deşi legea prevede că învăţământul de stat este gratuit, mulţi dintre părinţi spun că nici nu încape vorba de aşa ceva, întrucât, cei care au copiii în clasele primare, sunt nevoiţi să cumpere multe dintre manualele şcolare.

Pe timpul nostru, cel puţin manualele, până în clasa a XII-a, se dădeau gratuit. Acum, în sistemul ăsta de învăţământ, nici abecedarul copilului din clasa I nu mai este gratuit şi atunci părintele este nevoit să lucreze de pe manualul pe care îl impune învăţătorul respectiv, în funcţie de fiecare şcoală şi pe care este nevoit să-l cumpere pentru că ministerul nu mai alocă fonduri pentru aceste abecedare care odată erau gratuite. Fiecare îşi comandă cărţile după care lucrează, timp de un an de zile, iar aceste manuale, se comandă în funcţie de preferinţa dascălului. Aici apare problema, nu mai este o uniformitate în sistemul ăsta de învăţământ, în care şi copilul din Craiova şi copilul din Bacău să înveţe de pe acelaşi abecedar, cum era odată. Am cumpărat şi abecedarul, caiete speciale, culegeri de tot felul, iar anul acesta am înţeles că trebuie să cumpărăm şi cartea de engleză”, a spus un alt părinte.

 

Politica