luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Problema şcolilor cu probleme. „La alţii e mai rău”

Au mai rămas câteva zile până la începerea noului an şcolar. Deşi toate unităţile de învăţământ ar trebui să primească elevii în bune condiţii, sunt şcoli, în localităţile doljene, unde acest lucru nu va fi posibil. În multe dintre acestea lucrările sunt în plină desfăşurare, iar la altele nu s-a mişcat mai nimic.

De exemplu, inspectorii şcolari care au fost în teren, au semnalat că în Școala Leşile, care aparţine de comuna Şimnicu de Sus, într-una dintre clase plouă. Viceprimarul comunei se apără şi spune că nu este adevărat. Ba mai mult, recomandă reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar să vadă „capra din curtea vecinului”, adică şcoala din Tălpaş.

Avem 6 şcoli, sunt reabilitate toate pe fonduri europene. Nu plouă, domne, ce aveţi? Păi, noi nu suntem de la Șimnic? Doamna inspector general nu a venit niciodată la şcoală la Șimnic ca să vadă că plouă, nu plouă în niciuna din şcoli. Domna inspector general nu a venit niciodată ca să vadă şcolile, în ce stadiu sunt, toate sunt reabilitate pe fonduri europene, nu plouă în nicio şcoală, iar Școala de la Șimnic e prinsă, deja, într-un program pentru reabilitare pe fonduri europene, nu plouă în niciuna. Dezinformează oamenii pe care dânsa îi are în subordine. Să vină să discute doamna inspector şcolar cu noi, că la noi nu a plouat niciodată şi nu plouă în şcoli. Nu ştiu de ce caută Șimnicului nod în papură când noi am muncit pentru şcoli, s-a investit în infrastructura şcolară, s-au băgat foarte mulţi bani, nu plouă în nicio şcoală. E un proiect pe fonduri europene pentru alimentarea cu apă, în sistem centralizat pe Școala Leşile, trei dintre şcoli au alimentare cu apă în sistem centralizat şi urmează şi altele în măsura în care se realizează investiţia de extindere apă şi canalizare pe zona aceea. Nu sunt probleme la Șimnic, şcolile sunt reabilitate, să se ducă la Tălpaş unde cad pereţii, sunt prinşi cu propte, în alte părţi, dar nu la noi”, a declarat Jana Fulga, viceprimarul comunei Şimnicu de Sus.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Inspectorul Şcolar General al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, Lavinia Craioveanu, a precizat pentru Jurnalul Olteniei că va merge să vadă care este situaţia, atât la şcoala Leşile, cât şi la Tălpaş.

Multe dintre şcolile din judeţ nu au primit, anul acesta, avize sanitare. Principala problemă ar fi lipsa apei potabile, dar şi toaletele aşezate în fundul curţii. Primarul localităţii Dioşti spune că acum se lucrează la rezolvarea situaţiei privind alimentarea cu apă potabilă.

Noi lucrăm acum, instalăm nişte module din astea pentru apă potabilă, nu ştiu care e problema, care e situaţia. Zilele astea punem o reţea de filtre speciale, pentru a nu mai fi niciun fel de problemă din punct de vedere al alimentării cu apă, dar probleme tehnice nu ştiu”, ne-a spus primarul de la Dioşti, Dumitru Iliescu, îndrumându-ne pentru mai multe detalii către directorul şcolii. Acesta afirmă că problema este la Școala Ciocăneşti, şcoală care de anul viitor nu va mai exista.

Este vorba despre structura Ciocăneşti, care aparţine de Școala Dioşti, care nu a primit avizul, cu ani în urmă, deoarece nu există apă curentă, toaletele sunt afară, în curte. Noi, şi aşa, suntem pe muchie de cuţit, pe punctul de a ne comasa, cred că anul viitor sigur nu mai rezistă structura Ciocăneşti. În situaţia aceasta nici nu s-au mai făcut demersurile pentru obţinerea avizului pentru că nu existau condiţii. Foarte posibil copiii de la Ciocăneşti vor fi aduşi la Dioşti, dar Școala Dioşti şi structura Radomir care aparţine de Dioşti au autorizaţie sanitară, doar Ciocăneşti nu are. Apa a fost introdusă, toaletele sunt afară, vă daţi seama că asta ar fi o investiţie destul de mare, care nu se mai justifică în condiţiile în care structura va fi desfiinţată, adică copiii vor veni la Dioşti. Nu se mai justifică să se investească, să se facă toalete interioare, din moment ce şcoala se desfiinţează. Comasarea depinde de Inspectoratul Școlar şi de Primărie, deci nu este bătut în cuie, dar 90% din anul şcolar următor, din cauza efectivelor foarte mici, avem simultan şi la Dioşti şi la Ciocăneşti şi este foarte puţin probabil să ni se mai aprobe să rămânem în formaţia actuală”, a spus directoarea Școlii Dioşti, Rodica Ştefan.

Cursuri în şcoala fără aviz sanitar

Până când Școala Ciocăneşti se va desfiinţa, copiii vor fi nevoiţi ca în anul şcolar care tocmai stă să înceapă, să îndure condiţiile din actuala clădire.

Anul acesta şcolar îl încep la Ciocăneşti pentru că aşa a fost planul de şcolarizare, planul de şcolarizare se face din luna decembrie, a fost aprobat pentru anul şcolar în curs, dar nu mai exista posibilitatea să se investească, probabil, peste 1 miliard, în toalete interioare pentru un singur an. Sunt investiţii care se fac cu aprobări, cu mult mai mult timp înainte, deci nu chiar aşa, bătând din palme. Noi atâţia bani am avut pentru anul acesta, ne-am încadrat în ei. Oricum, s-a făcut igienizare, s-a făcut şi la exterior, Școala Radomir, acuma se termină toaletele de igienizat, dar o construcţie nouă presupunea o investiţie foarte mare care nu se justifica pentru un singur an şi nu cred că am fi primit aprobări pentru acest lucru. Pentru 20-30 de copii nimeni nu mai aproba acest lucru din momentul în care noi, la anul, mai mult ca sigur, îi aducem la Dioşti. Doamna inspector general mi-a spus încă de anul trecut că sunt copii foarte puţini şi nu se mai justifică să rămână trei structuri”, a mai spus directoarea Școlii Dioşti.

 

Politica