Peste o mie de doljeni din oraşul Filiaşi vor rămâne fără apă potabilă, din cauza datoriilor de peste un milion lei pe care le-au acumulat faţă de Compania de Apă Oltenia. Compania de Apă Oltenia a anuţat că de săptămâna viitoare va sista furnizarea apei potabile către două Asociaţii de Proprietari din oraş.
„S.C. Compania de Apă Oltenia S.A. anunța că în data de 06.09.2016, ca urmare a neachitării contravalorii serviciilor furnizate în valoare de 896.107,98 lei, aferente perioadei septembrie 2013 – iulie 2016, va sista furnizarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, în conformitate cu prevederile legale specifice aflate în vigoare, pentru blocurile de locuințe aparținând Asociației de proprietari Tudor Vladimirescu, blocul A4, sc.1 parter, din orașul Filiași. (…) în data de 06.09.2016, ca urmare a neachitării contravalorii serviciilor furnizate în valoare de 321.431,28 lei, aferente perioadei decembrie 2014- iulie 2016, va sista furnizarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, în conformitate cu prevederile legale specifice aflate în vigoare, pentru 21 de scări ale blocurilor de locuințe aparținând Asociației de proprietari nr.1 Nicolae Bălcescu, blocul A1C, sc.1parter, din orașul Filiași.
Se asigură apă potabilă prin intermediul fântânilor stradale aflate în zonă (sub 500m), pe b-dul Racoțeanu nr.133, nr.160 și în Parcul Central Filiași.
Menționăm că hidranții stradali rămân în stare de funcționare.
Măsura sistării furnizării serviciului de alimentare cu apă potabilă ca urmare a neachitării debitelor restante, va continua şi în perioada următoare”, se arată în anunţurile Companiei de Apă Oltenia.
Peste o mie de oameni vor fi afectaţi de această măsură.
„La noi la asociaţie sunt 1.150 de locatari. Le-am făcut notificări datornicilor şi urmează să îi dăm în judecată, altceva nu avem ce face”, a spus George Mihăiloiu administrator la una dintre asociaţiile de proprietari vizate de sistarea apei.
Viceprimarul oraşului Filiaşi, Laurenţiu Florescu, speră să găsească o soluţie.
„Primăria oraşului Filiaşi a fost implicată şi în trecut în intermedierea “scandalului” referitor la sistarea apei potabile la anumite asociaţii de proprietari din oraş. La momentul respectiv, când au fost purtate discuţiile între reprezentanţii Primăriei Filiaşi şi cei ai Compania de Apă Oltenia, s-a ajuns la un consens astfel încât datoria să fie reeşalonată, iar asociaţiile de proprietari să achite restanţele de ordinul câtorva miliarde lei vechi. Însă asociaţiile de proprietari nu s-au ţinut de promisiunile făcute şi din nou s-a ajuns la această situaţie ingrată. Primăria oraşului Filiaşi va depune şi de această dată diligenţele necesare pentru a nu se ajunge la sistarea apei. Pe lângă populaţia afectată, vor fi afectaţi şi medicii din Policlinica Filiaşi care se află în zona cu probleme”, a precizat viceprimarul oraşului Filiaşi.
Conducerea Companiei de Apă Oltenia afirmă că a încercat de mai multe ori recuperarea debitelor.
„Noi am făcut adrese către Asociaţiile de Proprietari restante, le-am trimis somaţii şi le-am dat termene de achitare a restanţelor. Dacă în acest termen mai achită ceva din restanţe şi fac angajamente de plată, ţinem cont de ele şi nu le mai debranşăm. Le debranşăm pe cele care nu răspund la apel, nu plătesc nimic. De obicei, când îi anunţi că îi debranşezi, nu cred până nu se întâmplă. După ce îi debranşăm încep să plătească unele sume, noi le dăm drumul la apă, apoi, ei, iar nu mai plătesc deloc şi ajungem tot de unde am plecat”, a declarat Dorel Grigore, director de producţie în cadrul Companiei de Apă Oltenia.
Afectaţi vor fi şi filieşenii bun-platnici care locuiesc în blocurile cu datornici, însă reprezentanţii Companiei de Apă Oltenia spun că, pentru moment, nu pot face nimic pentru ei.
„Problema cu aceşti oameni este a Asociaţiei de Proprietari. Noi avem contract cu Asociaţia. Problema se poate rezolva dacă se construieşte pe casa scării, mai ales în Filiaşi şi Băileşti, unde nu este decât apă rece nu şi caldă menajeră. Pot face o coloană pe casa scării, se pot lega oamenii la ea şi pot face contract direct cu Compania de Apă. Investiţia nu este mare şi nici nu ar mai depinde de Asociaţie şi nu ar mai suferi cei cu plata la zi”, a precizat Dorel Grigore.
În plus, şi datornicii din alte localităţi din judeţ, în care operează Compania de Apă Oltenia, riscă să fie debranşaţi.
„Acţiunea urmează să se extindă în Craiova. Somaţiile sunt deja trimise la Asociaţii, unele au început să plătească. Craiova este oarecum pe drumul cel bun. Problema mai mare este la restanţele vechi. Vedem ce se va întâmpla în perioada următoare. La fel va fi şi în Băileşti şi în celelalte localităţi care au contract cu operatorul regional Compania de Apă Oltenia,” a mai spus Dorel Grigore.