luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Spital cu acreditare, dar, în continuare, cu probleme financiare

Spitalul Clinic Căi Ferate (CF) Craiova este, pentru o perioadă de cinci ani, acreditat de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, însă problemele financiare ale unităţii medicale persistă. Luna trecută, Spitalul CF Craiova a fost la un pas de a rămâne fără energie electrică.

Unitatea medicală adunase restanţe de zeci de mii de lei către CEZ Distribuţie. Pe 20 iulie, conform unei adrese de la CEZ, unitatea ar fi urmat să rămână în întuneric. Autorităţile judeţene s-au implicat în rezolvarea situaţiei, iar în cele din urmă s-a decis o reeşalonare a plăţilor.

Problema persistă, facem plăţi eşalonate în aşa fel încât să ne achităm obligaţiile faţă de furnizor şi să nu mai avem astfel de probleme”, a precizat, pentru Jurnalul Olteniei, managerul spitalului CF Craiova, Lucreţiu Radu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Furnizorul de energie electrică nu este singurul către care unitatea medicală are datorii. Spitalul Căi Ferate din Craiova a acumulat datorii la bugetul de stat şi furnizorii de servicii medicale de aproximativ 2,5 milioane lei. În aprilie, aproximativ o sută de medici şi asistente medicale de la Spitalul Căi Ferate din Craiova au protestat în curtea unităţii medicale, reclamând subfinanţarea cronică a spitalului.

De atunci, situaţia a rămas aceeaşi. Deşi se află în subordinea Ministerului Transporturilor, unitatea medicală primeşte fonduri pentru cheltuieli doar de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Spitalul ar trebui să acopere cheltuielile şi din încasările din Policlinică, însă managerul unităţii medicale spune că banii sunt puţini.

Ne confruntăm în continuare cu subfinanţarea, dar subfinanţarea este cronică în întreg sistemul. În acest moment, Spitalul CF Craiova este în aceeaşi situaţie are finanţare unilaterală din contractul cu Casa de Asigurări. Şi ce mai încasăm noi, venituri proprii în policlinică, dar sunt lucruri mărunte care, din păcate, nu acoperă cheltuielile spitalului. Supravieţuim, e singura soluţie. Ministerul Transporturilor încearcă să obţină o plată a arieratelor către toate spitalele CF din ţară care au arierate, acum să vedem dacă se şi concretizează. Sper să fie”, a declarat, pentru Jurnalul Olteniei, Radu Lucreţiu, managerul Spitalului CF Craiova.

Acesta a mai precizat că acreditarea obţinută pe 2 august reprezintă “confirmarea faptului că Spitalul Clinic CF Craiova este în măsură să asigure, tuturor pacienţilor care se adresează acestei unităţii medicale, servicii medicale de înaltă calitate!

Prin efortul întregului personal din acest spital şi cu sprijinul Asociaţiei ”Împreună pe drumul spre sănătate”, Spitalul Clinic CF Craiova a parcurs, în cursul lunii martie 2016, şi aceasta etapă importantă pentru viitorul său!”

 

Politica