Consiliul Judeţean Dolj a scos la licitaţie contractul pentru reparaţii curente la etajul I al Palatului Administrativ, acolo unde îşi desfăşoară activitatea. Lucările la acest nivel ar urma să se desfăşoare, conform caietului de sarcini, fără a afecta activitatea curentă.
Consiliul Judeţean Dolj vrea să execute reparaţii curente acolo unde are sediul, mai precis la etajul I al Palatului Administrativ. Contractul are o valoare estimată de 246.390 de lei şi include, în mare, lucrări de zugrăveli şi vopsitorii, tencuieli interioare, reparaţii pardoseli hol, reparaţii pardoseli parchet laminat în birouri, plafon din gipscarton pe hol şi instalaţii electrice interioare. Termenul de execuţie ar fi de patru luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.
Conform caietului de sarcini, clădirea nu a fost supusă unor lucrări de intervenţii majore asupra structurii de rezistenţă. „De-a lungul timpului, clădirea a suferit acţiuni defavorabile datorate cutremurelor şi factorilor climatici, nefiind supusă unor lucrări de intervenţii majore asupra structurii de rezistenţă, în afara unor mici lucrări de reparaţii şi igienizări. Clădirea se desfăşoară pe trei nivele: demisol, parter şi etaj fiind compartimentată în birouri şi săli de şedinţe, holuri şi scări de acces. Datorită degradării în timp a învelitoarei, apele din precipitaţii s-au infiltrat prin planşeul ultimului nivel, afectând finisajele interioare atât la plafon cât şi la pereţii etajului”, se arată în caietul de sarcini. Totodată, în documentaţie mai este notat că „lucrările de reparaţii la instalaţia electrică se desfăşoară într-o unitate administrativă de importanţă deosebită, fără întreruperea activităţilor curente – fără perturbări cauzate de lucrările de execuţie menţionate”.
Palatul Administrativ are nevoie şi de reabilitare
Palatul Administrativ, care are nevoie de o reabilitare totală, ar fi trebuit să treacă în administrarea CJ Dolj, după cum declara, în urmă cu doi ani, fostul prefect al judeţului Dolj, Marius Cristinel Deca. „Palatul Administrativ are un studiu de fezabilitate în valoare de vreo 10 milioane de euro, care este trimis la Bucureşti. Încercăm în momentul de faţă să îl transferăm pe o perioadă determinată în proprietatea Consiliului Judeţean care dispune de fonduri şi care poate accesa fonduri europene”, spunea fostul prefect.
Din păcate, acest lucru nu s-a mai întâmplat, iar clădirea este în continuare în administrarea statului, mai exact în cea a Ministerului Administraţiei şi Internelor. Asta deşi consilierii judeţeni au aprobat, în 2013, trecerea imobilului în administrarea CJ Dolj. Valoarea de inventar a imobilului se ridică la 9,5 milioane de lei. Consilier judeţean la acea vreme, Marcel Marcea a ţinut să felicite această decizie şi a declarat că „în cazul unui cutremur, produs în timpul unei şedinţe, avem 5-6 secunde cu toţii ca să părăsim această sală minunată. Clădirea are nişte mari probleme. Deci, sfatul meu, în cazul producerii unui cutremur şi în cazul în care clădirea nu se consolidează, fugiţi foarte repede din această clădire”. Chiar dacă ar fi trecut în administrarea CJ Dolj, clădirea tot nu ar fi fost eligibilă pentru reabilitare, valoarea maximă pentru proiectele pe fonduri europene ce vizează clădiri de patrimoniu fiind de maximum 5 milioane de euro.
O bijuterie arhitecturală
Palatul Administrativ este o clădire în stil neoromânesc, situată în centrul municipiului Craiova, construită la începutul anilor 1900 sub semnătura arhitectului Petre Antonescu. „Se spune că prim-ministrul Ion I. C. Brătianu, prezent la Craiova la întrunirea liberală din 24 iunie 1909, ar fi fost de faţă la aşezarea actului la fundaţia clădirii. Pentru construcţia palatului pe fostul teren al familiei Hagiade şi amenajarea pieţei din faţa sa, istorisirile vremii spun că ar fi fost demolat un cartier întreg de magherniţe”, notează www.monumenteoltenia.ro.