marți, noiembrie 5, 2024

Ultima ora

Sport

CJ Dolj vrea să refacă, pe fonduri europene, culele din Brabova şi Cernăteşti

Cula Izvoranu-Geblescu din comuna Brabova şi Cula Cernăteştilor din comuna Cernăteşti ar urma să fie reabilitate din fonduri europene. Cel puţin aşa îşi doreşte Consiliul Judeţean Dolj care, miercuri, va supune votului consilierilor judeţeni asocierea cu cele două comune în vederea demarării formalităţilor.

Consiliul Judeţean Dolj vrea, de mai mulţi ani, să salveze culele din comunele Brabova şi Cernăteşti. Acestea se află într-o stare avansată de degradare, iar autorităţile locale din comunele amintite nu îşi permit să reabiliteze aceste construcţii, importante şi semnificative monumente istorice.

POR 2014-2020, o oportunitate pentru aceste clădiri

Policlinica Buna Vestire Craiova

Clădirea se află în stare avansată de degradare, iar intervenţiile efectuate asupra acesteia, fără o corelare a cerinţelor funcţionale ale imobilului cu principiile şi regulile care stau la baza lucrărilor de consolidare şi restaurare, obligatorii pentru monumentele istorice, au contribuit şi ele la accentuarea acestei stări. Ca urmare, Programul Operaţional Regional 2014-2020 reprezintă o oportunitate de finanţare pentru conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural, prin Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, se arată în fiecare dintre cele două proiecte de hotărâre care vizează cele două cule. Pentru a obţine finanţarea nerambursabilă pentru restaurarea acestor monumente istorice de importanţă naţională, aflate în prezent în proprietatea celor două comune şi în administrarea Muzeului Olteniei, instituţie subordonată CJ Dolj, se intenţionează depunerea unei cereri de finanţare în cadrul POR 2014-2020, Axa prioritară 5, prioritatea de investiţii 5.1.

Scurt istoric al celor două cule

Cula din Brabova a fost ridicată de boierii Izvoreni în secolul al XVIII-lea. Iniţial, aceasta a avut două nivele. În anul 1841, moşia Brabova a fost cumpărată de Radu Geblescu, astfel că noul proprietar a modificat cula, adăugându-i al treilea nivel, cu foişor. Aceasta este monument istoric de categoria A.

În ceea ce priveşte cula din Cernăteşti, aceasta a fost construită de boierii Cernăteşti în cea de-a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Având iniţial două nivele, culei i s-au adus modificări în etape ulterioare de construire, adăugându-i-se al doilea etaj, cu cursiva din lemn. Ajunsă în ruină, cula este restaurată la sfârşitul anilor 60 ai secoluluiXX, fiind transformată în muzeu sătesc de către învăţătorul Nicolae Pârvulescu. Precum cula din Brabova, şi cea din Cernăteşti este monument istoric de categorie A.

Cula este un tip de construcţie semifortificată, specifică secolelor XVIII şi XIX, răspândită în întreg spaţiul balcanic. În judeţul Dolj mai există cula Barbu-Poenaru, din comuna Almăj. Și aceasta este un monument istoric de categoria A, dar se află într-o stare mai bună deoarece ea adăposteşte şcoala din localitate.

Politica