S-a dat verdictul în urma anchetei cu privire la dosarele securităţii pentru membrii trupelor de umor olteneşti. Procuratura a emis un comunicat de presă în care sunt prezentate toate aspectele „negative” pe care trupele de umor olteneşti le-au făcut, iar în urma anchetei membrii acestora sunt declaraţi „vinovaţi de umor” şi condamnaţi fiecare la locul de muncă.
Mai exact, rechizitorul este următorul:
La sfârşitul lunii ianuare a.c. Radu Marini s-a apucat să prezinte în paginile unei cărţi trupele de umor olteneşti. Într-o manieră de tip pamflet autorul prezintă sub forma unor dosare precum cele ale securităţii, pentru că de acolo i-a venit şi ideea, dar nu avea acces la cele reale, cele patru trupe: Mesaj, Pro-parodia, 9 fix şi Vacanţa Mare.
În cartea care se numeşte „Vinovaţi de umor” autorul îşi prezintă propria opinie despre trupele umoristice menţionate, apoi este făcut public cv-ul artistic al fiecărui membru în parte şi un scurt comentariu al fiecăruia despre ce a făcut în timp.
În „dosarele” prezentate se află şi câte un portret, al fiecărui membru, pe care este pusă ştampila „vinovaţi de umor” şi scrie că sunt urmăriţi general. Atât de securitate cât şi de public. Finalul cărţii este un fel de judecată, scris sub forma unui comunicat de presă emis de Procuratură, în care sunt prezentate toate lucrurile „negative” pe care le-au făcut pentru umorul românesc.
„În contextul în care în România nu se mai face umor de grup, iar trupele care mai sunt pe piaţă sunt foarte bătrâne, am considerat de cuviinţă să „dezgrop” promotorii umorului românesc: Mesaj, Pro-parodia, 9 fix şi Vacanţa Mare. Dintre toţi nu mai există decât Vacanţa Mare, dar şi ei sporadic. În funcţie de posibilităţile televiziunilor. În contextul acesta am încercat să readuc în atenţia publicului şi a opiniei publice, istoria trupelor de umor care au făcut o şcoală de umor în Craiova. În ţară nu sunt decât două şcoli de umor: şcoala oltenească şi şcoala moldovenească. Școala oltenească este numărul unu, începuturile au fost cu Mesaj, în perioada 1973-1974 şi se continuă până în zilele noastre cu Vacanţa Mare. Fiecare trupă a adus ceva nou în umorul românesc, iar o legătură între cele patru trupe la care fac referire în această carte este că ele au fost super originale, iar după ele s-au luat alte şi alte trupe, adică au plagiat, raportându-ne la ziua de astăzi”, spune Radu Marini.
Toţi umoriştii, atât olteni cât şi moldoveni, au din punctul de vedere al autorului o sămânţă de nebunie şi de autoironie.
„Diferenţa stă în modul în care percep, cum gândesc. Fiecare au venit cu o sămânţă nouă de a face umor. Asta înseamnă modul de abordare. Spre exemplu dacă Mesaj a venit cu satiră, teatru bine jucat, un pic de ironie, Pro-parodia a continuat cu umor absurd, pantomime sincronizate colectiv, iar 9 fix a venit cu o chestie super inedită, pe când Vacanţa Mare a venit cu umorul de la ţară, eu îi zic umor de tip manelist sau de târlă. Fiecare a venit pe un segment de piaţă inedit şi nou. Iar cei din Moldova, portdrapel ar fi trupa Divertis care a venit cu umorul tip interviu, parodic, satiric. Nu au fost chestii super noi la Divertis, dar au fost foarte uniţi”, povesteşte autorul.
În societatea actuală umorul este perceput altfel, susţine Radu Marini, lumea nu ar mai plăti bani pentru un astfel de spectacol. Oamenii nu mai sunt atât de deschişi la umor, din cauza stresului.
„Nu prea îi mai interesează să gândească. Umorul celor de dinainte de 1989 era un umor inteligent, subversiv, special, făcut pentru a încălzi sufletele, spiritele, ceea ce în ziua de astăzi sunt foarte puţini indivizi care au cultură, care ştiu să decodifice. Umorul nu se dă mură în gură, trebuie să fie unul inteligent, nu de o aşa speţă, nu trivial, trebuie să ai cui să te adresezi, iar acum aproape că nu ai”, este opinia autorului.
În calitate de interpret, regizor sau chiar mebru al juriului în zecile de spectacole de umor la care a participat, Radu Marini a observat cu stupoare că o grămadă de copii nu ştiu ce înseamnă umorul.
„Vin cu nişte scenete ale clasicilor şi spun că au făcut umor. Să ai o trupă de umor trebuie să ştii cu ce vii pe piaţă, trebuie să fie de o factură nouă. Scârbit de ce era pe piaţă, în 2003-2004 am dat drumul hăţurilor, zâmbetelor şi am făcut trupa de pamfleţi 9 fix”, spune Radu Marini.
Mai multe detali despre trupele şi umorul oltenesc pot fi aflate din paginile cărţii „Vinovaţi de umor”. Însă, chiar dacă procesul s-a terminat şi dosarele pot fi făcute publice, nu se ştie când vor ajunge în mâinile publicului amator de umor, deoarece autorul nu are încă finanţarea recesară pentru a scoate această carte.
Raluca Buzatu