luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Mehedinţi: Un primar penal se visează parlamentar

Primarul din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, Rafael Ionel Dunărinţiu, în lăcomia sa după bani, a minţit că are turme de oi multe, mândre şi cornute, şi a încasat nelegal subvenţii de câteva miliarde vechi de la APIA Mehedinţi, cu complicitate unor funcţionari de aici şi a unui veterinar. Tot în goana după înavuţire din furăciuni, primarul Dunărinţiu a falsificat acte şi a uzat de ele în aşa fel încât soţia lui a obţinut nelegal 40.000 de euro nerambursabili, prin măsura 112. Ei bine acest om trimis în judecată de DNA în două dosare penale este văzut în PSD Mehedinţi ca un fel de erou şi este pus pe lista de posibili candidaţi la parlamentare. Edilul-şef penal se visează deja în Parlament.

Și gospodar şi hoţoman! În aceste două cuvinte poate fi caracterizat primarul din oraşul Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, Ionel Rafael Dunărinţiu. El este artizanul schimbării la faţă în bine al oraşului, dar şi clientul procurorilor DNA. În prezent primarul Dunărinţiu se află trimis în judecată de către DNA pentru infracţiuni de corupţiei, în două dosare penale, în care a ,,tras” după, tot ca inculpaţi, pe soţia sa Mihaela, dar şi pe o serie de funcţionari din cadrul APIA Mehedinţi şi AFIR Mehedinţi. În primul dosar penal în care este inculpat alături de funcţionari din APIA Mehedinţi este acuzat că şi-a însuşit ilegal fonduri europene pe păşuni montane şi pe turme de oi fictive. În cel de-al doilea dosar în care este inculpat alături de soţie şi de funcţionari AFIR Mehedinţi primarul Dunărinţiu este acuzat de fals intelectual şi uz de fals pentru a obţine nelegal 40.000 de euro nerambursabili, prin măsura 112, pentru soţia sa Mihaela. Cele două dosare penale instrumentate de DNA cu cap de afiş, la inculpaţi, Ionel Rafael Dunărinţiu sunt în faza de judecată la Tribunalul Mehedinţi. Ei bine, în pofida acestei stări de fapt primarul Rafael Dunărinţiu se visează parlamentar. Unul dintre motive ar fi acela că edilul-şef atrage voturile electoratului din zonă ca un magnet pentru că de gospodar, este gospodar. Culmea e că acest gospodar-penal este văzut în PSD Mehedinţi, ca un fel de erou. Probabil, un fel de Liviu Dragnea, ,,Comandantul-Condamnatul”, care a avut parte de un ,,dosar politic” , om cu greutate ce nu este lăsat să facă treabă pentru popor de către instituţiile de forţă DNA-SRI. Aşa probabil se crede şi primarul penal din PSD Mehedinţi.

Fapte bune de primar penal

Policlinica Buna Vestire Craiova

Recent, lucrările de construcţie a Campusului Școlar al Colegiului Tehnologic din oraşul Baia de Aramă au fost finalizate, valoarea investiţiei cu fonduri europene ridicându-se la trei milioane de euro, a declarat primarul  Rafael Dunărinţiu.  ,,În afara clădirii propriu-zise au fost executate garsoniere pentru cadrele didactice navetiste, o cantină, ateliere şcolare şi spaţii-internat pentru elevii cu domiciliul în localităţile din nordul judeţului Mehedinţi”, a precizat primarul Rafael Dunărinţiu.  El a mai spus că datorită intrării campusului în circuitul de învăţământ, cursurile nu se vor mai organiza în două ture, iar începând cu anul şcolar 2016-2017 aici vor funcţiona şi două unităţi postliceale, profilate pe domeniile auto şi sanitar. ,,În perioada care urmează vom dota cu mobilier toate spaţiile campusului”, a adăugat primarul oraşului Baia de Aramă. Primăria oraşului Baia de Aramă  a alocat peste 1,5 milioane euro în modernizarea structurii drumului comunal 40 pe care îl are în administraţie. Suma respectivă a fost atrasă de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală în baza unor documentaţii tehnice şi financiare depuse.  ,,Drumul pe sectorul Baia de Aramă-Pistriţa vor arăta pe distanţa de cinci kilometri la standarde europene”, a declarat recent primarul Dunărinţiu.  El a mai spus că prin introducerea acestui drum pe harta turistică a nordului judeţului, zeci de obiective cultural-istorice situate în perimetrul Geoparcului Platoul Mehedinţi vor fi vizitate de iubitorii de natură din ţară şi străinătate. De precizat că în oraşul Baia de Aramă spaţiile verzi, salubritatea, unităţile de învăţământ şi străzile sunt puse la punct de când a venit la conducerea primăriei Rafael Ionel Dunărinţiu.

Fapte mizerabile de primar penal

Dacă eşti primar gospodar nu înseamnă că eşti şi cinstit. Poţi fi chiar un hoţ notoriu sau unul mărunt care bagă şi el mâna în borcanul cu miere din când în când. Cert este că la capitolul integritate primarul Dunărinţiu stă prost rău. E trimis în judecată de DNA pentru infracţiuni de corupţie în două dosare penale diferite. Iată-le : Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe  Ionel Rafael Dunărinţiu,la data faptelor primar al oraşului Baia de Aramă (Mehedinţi), acesta fiind acuzat de săvârşirea mai multor fapte în legătură cu fraudarea unor fonduri de la APIA, el beneficiind ilegal de anumite subvenţii.  Potrivit DNA, Dunărinţiu este acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 fapte), obţinere ilegală de fonduri, în formă continuată, şi fals în declaraţii (3 fapte).
În acelaşi dosar, au fost deferiţi justiţiei Ion Scorobete, la data faptei viceprimar/ primar interimar al comunei Zăvoi, din judeţul Caraş-Severin, pentru complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, prin care s-au obţinut pe nedrept fonduri, în formă continuată, dar şi o serie de consilieri de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Centrul Judeţean Mehedinţi pentru complicitate la obţinere ilegală de fonduri şi fals intelectual. De asemenea, Domnica Bălănescu, la data faptelor medic veterinar concesionar la Circumscripţia Sanitar Veterinară Balta Isverna, judeţul Mehedinţi, a fost trimisă în judecată pentru complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, prin care s-a obţinut pe nedrept fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, complicitate la obţinere ilegală de fonduri, în formă continuată, obţinere ilegală de fonduri, în formă continuată, şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 fapte), în timp ce omul de afaceri Nicolae Lucian Semen, administrator al SC Trans Exfor SRL, a fost deferit justiţiei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, prin care s-au obţinut pe nedrept fonduri, în formă continuată. Aceleaşi acuzaţii au fost reţinute şi în sarcina societăţii.

Dunărinţiu a minţit că are turme de oi şi a luat subvenţii de miliarde


Potrivit DNA, în perioada 2009 – 2014, Dunărinţiu a formulat la APIA cereri de sprijin pe suprafaţă (Măsurile 2.1.4. şi 2.1.1. – Plăţi de agro-mediu şi Sprijin pentru zone defavorizate) folosind documente false sau inexacte, pe baza cărora a obţinut subvenţii din fondurile Uniunii Europene şi din bugetul consolidat al statului, în sumă totală de peste 4,6 milioane lei. De asemenea, în perioada 2011 – 2014, inculpatul a obţinut, în aceeaşi manieră, în mod nejustificat, subvenţii pe cap de animal/ovine în condiţiile în care nu a avut efectiv numărul de animale pentru care a solicitat sprijinul.  ,,În derularea activităţii infracţionale, inculpatul Dunărinţiu Ionel Rafael a beneficiat de ajutorul inculpatei Bălănescu Domnica, cea care, în calitate de medic veterinar, a eliberat mai multe adeverinţe în conţinutul cărora se atesta în mod mincinos că inculpatul deţinea un efectiv de animale cu mult mai mare decât cel existent în realitate, documente ce au fost luate în seamă la stabilirea deciziilor de plată. De asemenea, la îndemnul inculpatului Dunărinţiu Ionel Rafael, inculpata a întocmit în fals două documente, prin care s-a solicitat scăderea din exploataţia primului şi din Registrul Naţional al Exploataţiilor a unui număr total de 962 ovine, cunoscând că acestea nu au existat în realitate”, spun procurorii. Domnica Bălănescu este acuzată că a decontat contravaloarea serviciilor prestate privind vaccinarea ovinelor lui Dunărinţiu, deşi ştia că acesta din urmă nu deţinea în totalitate efectivele declarate şi înregistrate de către aceasta în Registrul Naţional al Exploataţiilor.  În acest fel, a fost cauzat Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Mehedinţi un prejudiciu în valoare de 9.975 lei.  ,,De un real ajutor inculpatului s-au dovedit şi cinci inspectori în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Mehedinţi, care au fost desemnaţi să efectueze controale pe teren şi care, la rândul lor, aveau obligaţia să constate lipsa efectivelor de animale şi să propună excluderea inculpatului Dunărinţiu Ionel Rafael de la plată. Acest lucru nu s-a realizat deoarece cei cinci inspectori au întocmit în fals procese – verbale de control în teren şi au atestat că efectivele de animale pentru care a fost solicitat sprijin existau în realitate”, arată DNA.  Astfel, Ionel Dunărinţiu a fost ajutat să nu fie exclus de la plată şi a obţinut în mod injust suma totală de 268.814,47 lei, reprezentând sprijinul pe cap de ovină, acordat din bugetul naţional. ,,În datele de 19 august 2010, respectiv 18 septembrie 2011, inculpaţii Scorobete Ion, în calitate de viceprimar/ primar interimar al comunei Zăvoi, judeţul Caraş-Severin, şi Semen Nicolae Lucian, administrator al SC Trans Exfor SRL, au semnat şi ştampilat mai multe documente (situaţii de lucrări, procese verbale de recepţie etc.) ce priveau lucrări de întreţinere efectuate pe terenul arendat de către inculpatul Dunărinţiu Ionel Rafael, în condiţiile în care niciodată lucrările respective nu au fost executate. Din analiza declaraţiilor de avere pe anii 2011, 2013 şi 2014, date pe propria răspundere, a rezultat faptul că inculpatul Dunărinţiu Ionel Rafael a omis să declare suma de 3.760 lei şi mai multe bunuri imobile pe care le deţinea în proprietate”, mai arată DNA.  În cauză, s-a dispus instituirea unor măsuri asiguratorii asupra bunurilor imobile şi mobile ce aparţin inculpaţilor, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinţi, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse. APIA şi ANSVSA s-au constituit părţi civile în cadrul procesului penal cu sumele de 485.197,59 lei , respectiv 3.536,45 lei.

Trimis în judecată, cu soţia, în alt proces penal dosar 7827/101/2015

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată pe Ionel Rafael Dunărinţiu, primarul oraşului Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, alături de soţia sa, directoare a Liceului Tehnologic ”Constantin Brâncoveanu”, la data faptelor, într-un dosar privind fraudare de fonduri europene. Rafael Dunărinţiu este acuzat de complicitate la fals intelectual (2 infracţiuni) şi la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracţiuni), iar soţia sa — Mihaela Dunărinţiu — de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracţiuni) şi fals în declaraţii (4 infracţiuni).

În dosar, au fost deferiţi justiţiei şi Cătălin Virgil Coifan, Dumitru Cosmin Șteanţă, Ileana Brează, Eugen Surdilă, Cornelia Iovici şi Adelina Șerdin, funcţionari în cadrul Centrului Regional şi Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale 4 SV Oltenia, Serviciul Leader şi Investiţii Non — Agricole la data faptelor, pentru fals intelectual şi complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2012 — 2014, Mihaela Dunărinţiu, în calitate de directoare la Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncoveanu” din Baia de Aramă, beneficiind de ajutorul celorlalţi inculpaţi, a declarat în fals şi a folosit declaraţii care atestau fapte şi împrejurări nereale ce au fost folosite ulterior drept condiţii esenţiale la accesarea fondurilor nerambursabile din bugetul Uniunii Europene prin Măsura 1.1.2. a proiectului ”Instalarea tânărului fermier”, în sumă totală de 40.000 euro (alocată în două tranşe).

„Concret, Rafael Dunărinţiu, în calitate de primar, i-a determinat şi i-a ajutat pe ceilalţi inculpaţi, funcţionari în cadrul Centrului Regional şi Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, să întocmească două rapoarte de verificare în teren, în care au menţionat, în mod nereal, că situaţia verificată în teren este conformă cu realitatea, iar verificarea s-a efectuat în prezenţa Mihaelei Dunărinţiu. Aceste documente au fost întocmite în prezenţa inculpatului Dunărinţiu şi ştampilate de acesta din urmă, deşi nu avea calitatea cerută de lege”, susţin procurorii.DNA precizează că, în aceeaşi calitate de director de liceu, Mihaela Dunărinţu, cu intenţie directă, a omis să treacă în declaraţiile de avere aferente anilor 2011, 2012, 2013 şi 2014 mai multe bunuri imobile pe care le dobândise la data completării documentelor respective.Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de aproximativ 173.000 lei.În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparţine Mihaelei Dunărinţiu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinţi, cu propunere de a se menţine măsura asiguratorie dispusă în cauză.

 

Politica