Clotilde Armand, consilier local al Primăriei Sectorului 1 Bucureşti şi reprezentantă a USR (Uniunea Salvaţi România) a venit la Craiova pentru a avea o discuţie cu simpatizanţi şi persoane ce fac parte din grupul de iniţiativă din oraş.
„Au venit 30 şi ceva de persoane şi a fost o discuţie foarte constructivă. Eu ştiam că la Craiova societatea civilă a fost activă, dar nu a fost extrem de activă. Am fost foarte plăcut surprinsă să văd oameni motivaţi, cu principii foarte sănătoase şi care sunt gata să se implice cu toate forţele lor în această construcţie”, a declarat Clotilde Armand în cadrul conferinţei de presă susţinute miercuri, a doua zi după întâlnirea cu craiovenii.
În cadrul aceleiaşi conferinţe reprezentanta USR a spus că planul lor era să creeze o platformă şi să găsească în fiecare oraş un partid local sau o asociaţie care să aibă nevoie de o platformă pentru a exista politic. Acest lucru, însă l-au găsit doar în câteva oraşe, nu şi la Craiova, unde plănuiesc să înfiinţeze o filială locală.
„Vom crea filiala USR în Craiova, dar vom funcţiona după aceleaşi principii, adică de autonomie. Nu credem că trebuie să vină totul de la Bucureşti şi să înlocuim nişte minţi luminate din PSD şi PNL cu minţi luminate din USR. Vrem lucrurile să se întâmple aproape de teren, vrem cetăţeni implicaţi. Și pentru acest lucru ne gândim că este foarte important ca deciziile şi informaţia să vină din teren. Aceste filiale locale pe care le înfiinţăm, unde nu avem deja nişte partide locale, sunt autonome. Noi vom selecta primii membri fondatori, pentru că ei sunt de bază, iar apoi, aceste persoane vor selecta alţi membri, iar filiala îşi va selecta candidaţii”, a declarat Clotilde Armand.
În ceea ce priveşte modul de selecţie al membrilor fondatori, reprezentanta USR susţine că aceştia vor fi foarte diverşi.
„Membri fondatori îi vrem foarte diverşi şi foarte reprezentativi, nu vrem un singur grup de oameni care nu reprezintă populaţia întreagă. Noi vrem de toate vârstele din toate background-urile, din toate opiniile, din toate ideologiile, dar evident, să aibă nişte principii în comun, principiile noastre, care sunt de transparenţă, de dezbatere publică, de democraţie, Euroatlantis, Statul de drept, principiile noastre de bază. Dar din puncte de vedere ideologic, astăzi, suntem foarte deschişi: şi dreapta şi stânga. Noi ne propunem să fim o platformă care propune acces la un partid naţional unor oameni din Craiova şi din judeţul Dolj. Din discuţii a ieşit că oamenii de aici sunt foarte motivaţi şi m-am bucurat de acest lucru. Am văzut persoane care ştiu problemele locale, oameni care au o motivaţie de acţiune foarte sănătoasă, care ştiu care sunt organizaţiile locale şi oameni care sunt foarte bine la curent cu problemele pe care le vom întâmpina, nu sunt naivi”, susţine Clotilde Armand.
„Va fi iad”
Despre lupta pentru obţinerea unui rezultat bun la alegeri, Clotilde susţine că va fi una dificilă, mai mult „va fi iad”.
„Va fi un război foarte dificil, aici, în Craiova şi în comunele din judeţ. Va trebui să ne pregătim la acest lucru, nu numai să avem observatori peste tot. Mi-am dat seama că dacă noi am considerat că războiul va fi dificil în Bucureşti aici va fi nu dificil, va fi iad. Va trebui chiar să ne luptăm foarte, foarte mult. Este un teren unde PSD-ul este regele şi va trebui noi să pregătim foarte mult acest război”, a mărturisit Clotilde Armand.
Membrii viitoarei filiale s-au întâlnit de două ori, însă, spune reprezentanta USR, că aceştia trebuie să se întâlnească de mai multe ori, să se cunoască mai bine şi apoi se va stabili care vor fi membrii fondatori.
La finalul conferinţei Clotilde Armand a ţinut în mod special să precizeze care sunt „legăturile” ei cu Oltenia.
Aceasta a povestit cum soţul său este pe jumătate oltean, că bunicul lui era judecător la Caracal, iar străbunicul său preot în satul Castranova, acolo unde aceştia au moştenit un pământ şi mai apoi au mai cumpărat teren. Clotilde spune că vin destul de des la Castranova unde au zeci de hectare de pământ. De aceea, franţuzoaica susţine că este foarte familiarizată cu problemele din zonă.