sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

CJ Dolj vrea să reabiliteze blocul abandonat din Craioviţa Nouă

Blocul 201 C din cartierul Craioviţa Nouă stă de peste 15 ani abandonat, atunci când construcţia sa, demarată de Ministerul Afacerilor Interne după o preluare de la Consiliul Judeţean Dolj, a fost oprită din lipsă de finanţare. Deşi municipalitatea avea în plan preluarea acestui imobil pentru a-l finaliza şi destina cazurilor sociale, acest fapt nu s-a mai concretizat. În momentul de faţă, Consiliul Judeţean Dolj ar dori să preia această clădire pentru a o da mai departe Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj. Scopul ar fi de a încheia construcţia şi de a realiza spaţii rezidenţiale pentru persoanele instituţionalizate.

 

Blocul 201 C din Craioviţa Nouă, abandonat în mijlocul construcţiei de la finele anului 2000 din lipsă de fonduri, este, în momentul de faţă, adăpost pentru gunoaie, pentru persoanele fără adăpost, dar şi o toaletă publică. Pentru că nu s-a mai intervenit de atunci asupra lui, la ultimele etaje a început să crească vegetaţie. Per total, peisajul este unul dezolant, semn că nimeni nu prea s-a mai interesat, fizic, de această construcţie.

De când datează blocul?

Policlinica Buna Vestire Craiova

Povestea acestui bloc a început în urmă cu mai bine de 20 de ani, atunci când construcţia a făcut parte din programul Consiliului Judeţean Dolj pentru construirea de locuinţe, beneficiar fiind Regia Autonomă „Invest” – Craiova (actualmente Direcţia Judeţeană de Pază şi Servicii Dolj).

În condiţiile în care lipsa fondurilor afecta ritmul lucrărilor, în anul 1994 a fost decisă transmiterea imobilului către Ministerul de Interne – Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj, pentru finalizarea construirii. Transferarea blocului de locuinţe 201 C a fost aprobată prin decizia nr. 119/14.10.1994 a Delegaţiei Permanente a Consiliului Judeţean Dolj. La momentul transferării, lucrările de construire ajunseseră în stadiul structurii de rezistenţă şi planşeului pentru etajul al II-lea.”, se arată în datele puse la dispoziţie de către Consiliul Judeţean Dolj.

Investiţia, finanţată până la 31.12.2000

Prin acest proiect de arhitectură, blocul are opt etaje cu 29 de apartamente, mai exact 15 apartamente cu 3 camere şi 14 apartamente cu 4 camere, cu o suprafaţă construită desfăşurată de 3.068 mp. După preluarea de la Consiliul Judeţean Dolj, fondurile au fost asigurate de Ministerul de Interne prin Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj. Investiţia a fost finanţată până la 31.12.2000, când a fost sistată. Din sumele alocate de 92.810,50 lei s-au executat următoarele lucrări: structura de rezistenţă – complet; închideri exterioare cu zidărie din BCA şi hidroizolaţia terasei (deteriorată).

Și primăria a vrut să finalizeze clădirea

În anul 2012, Primăria Craiova şi-a arătat disponibilitatea de a prelua această clădire pentru a o termina şi a o destina cazurilor sociale. O parte dintre apartamente ar fi urmat să revină personalului Ministerului Afacerilor Interne.

Din anul 2000 s-a stopat orice finanţare pentru acest bloc, iar asta a făcut să se degradeze şi să se aşeze acolo oameni ai străzii. În orice caz, este o sursă de infecţie şi de nesiguranţă pentru cetăţenii din zonă. Am făcut toate demersurile pentru preluarea acestui bloc la primărie. Am vorbit cu domnul ministru Duşa la Bucureşti, iar imobilul se va prelua de primărie. Jumătate din locuinţe le dăm poliţiştilor, jumătatea cealaltă rămâne la primărie pentru cazuri sociale. Este vorba de un bloc cu 29 de apartamente, 15 cu trei camere, 14 cu patru camere. Cele cu trei camere vor fi lăsate pentru poliţişti, iar celelalte cu patru camere vor fi recompartimentate cu 2 camere şi vor fi gestionate de către primărie. Locuitorii din zonă reclamă că de ani de zile nu se face nimic cu acest bloc. Este păcat pentru că dacă nu intervenim rapid în el, structura de rezistenţă va ceda şi nu vom mai putea să îl reabilităm”, declara, în anul 2012, primarul Lia Olguţa Vasilescu. Din păcate, lucrarea nu s-a mai concretizat.

CJ Dolj, schimb de clădiri cu MAI

Recent, însă, mai exact în luna iunie a acestui an, Consiliul Judeţean Dolj a primit din partea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj o adresă prin care se solicită analizarea posibilităţii de a prelua imobilul. Conform informaţiilor oferite Jurnalului Olteniei, „Consiliul Judeţean Dolj este interesat de preluarea blocului de locuinţe 201 C, fiind dispus să procedeze la un schimb de imobile (preluarea blocului şi transmiterea definitivă în proprietatea Ministerului Afacerilor Interne a imobilului în care funcţionează în prezent Poliţia Oraşului Segarcea). Trebuie menţionat că, în situaţia în care se ajunge la un acord, transferarea dreptului de proprietate asupra blocului de locuinţe presupune o procedură complexă, care se va finaliza prin emiterea unei hotărâri de Guvern în acest sens”, au transmis reprezentanţii consiliului judeţean.

Bloc pentru persoanele instituţionalizate

Pe mai departe, autoritatea judeţeană doreşte să transmită imobilul către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj.

Consiliul Judeţean Dolj intenţionează ca, ulterior preluării blocului 201 C şi finalizării lucrărilor de construire, să transmită imobilul în administrarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, dat fiind faptul că la nivelul aceste instituţii există o importantă necesitate de spaţii rezidenţiale, destinate persoanelor aflate în sistem”, a mai informat Consiliul Judeţean Dolj.

Politica