luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Va fi gata, curând, Centrul Brâncuşi?

Centrul „Constantin Brâncuşi”, care se construieşte în curtea Muzeului de Artă, a întâmpinat mai multe chestiuni neprevăzute de la începerea execuţiei şi până în prezent. Având în vedere datele legate de execuţie, am putea crede că lucrările se vor întinde pe foarte mulţi ani. La începutul lucrărilor, mai multe conducte care nu apăreau în documentaţia iniţială au fost descoperite, însă lucrarea întârziată se datorează şi ritmului lent al constructorului. Contractul a fost prelungit, în urma mai multor sistări, până la data de 7 noiembrie 2016. De-abia după aceea, constructorul va fi supus penalităţilor, dacă va mai fi cazul.

Doar 6% din lucrări au fost executate la Centrul „Constantin Brâncuşi”, care urmează să fie ridicat în curtea Muzeului de Artă. Aşa au explicat reprezentanţii Consiliului Judeţean Dolj într-un răspuns oficial transmis Jurnalului Olteniei. CJ Dolj a achitat, până în momentul de faţă, aproximativ 5% din costul lucrării.

Gradul de execuţie a contractului de lucrări este de 6%. Valoarea plăţilor efectuate până la data curentă reprezintă 4,5% din valoarea contractului de lucrări”, au spus cei de la CJ Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Conductă de termoficare şi magistrală de apă, descoperite pe teren

Aceştia au explicat că, la începutul lucrărilor, au fost descoperite mai multe neconcordanţe pe teren faţă de ce exista în documentaţie.

La momentul începerii lucrărilor, s-a constatat existenţa unei conducte de termoficare, poziţionată diferit faţă de avizul obţinut de la Complexul Energetic Oltenia – emis la momentul obţinerii Autorizaţiei de Construire. Ca urmare, a fost necesară adaptarea proiectului tehnic şi obţinerea unei noi autorizaţii de construire, în conformitate cu situaţia existentă în teren, în data 8.12.2015. În urma lucrărilor de excavaţie s-a constatat exitenţa unei magistrale de apă, funcţionale, pe întreaga lungime a incintei clădirii proiectate, instalaţie care nu figura în documentele aferente emiterii Autorizaţiei de Construire, la capitolul Avize. SC Compania de Apă Oltenia SA a realizat lucrările de deviere a conductei de apă potabilă”, a transmis CJ Dolj.

Contractul de lucrări, prelungit până la 7 noiembrie. Apoi, penalităţi

Aşteptarea unei noi autorizaţii şi sistarea lucrărilor pe perioada ierni a dus, în cele din urmă, la prelungirea contractului de lucrări. „Până la data eliberării noii autorizaţii nu au putut fi executate decât lucrări care nu necesitau reautorizare şi, de asemenea, în lunile de iarnă, lucrările au fost sistate temporar, în funcţie de condiţiile meteo. Ca urmare, a fost necesară prelungirea duratei contractului, în data de 23.03.2016 fiind semnat actul adiţional nr. 1 la contractul de lucrări, prin care a fost prelungită durata contractului de lucrări până la 7.11.2016”, se arată în răspunsul transmis.

CJ Dolj recunoaşte că şi ritmul firmei constructoare, San Giorgio Appalti SRL Italia, a dus la întârzieri, dar că firmei nu îi sunt aplicate penalităţi deoarece contractul de lucrări nu a fost încă depăşit.

O altă cauză a întârzierilor o reprezintă ritmul lent de execuţie a lucrărilor. Din acest motiv, în repetate rânduri, Consiliul Judeţean Dolj a atras atenţia Antreprenorului cu privire la această situaţie şi i-a pus în vedere faptul că, în cazul în care lucrările nu se finalizează în termenul contractual, vor fi aplicate în mod corespunzător penalităţi de întârziere. În prezent, conform legii, Antreprenorului nu îi sunt aplicate penalităţi, întrucât nu a fost depăşit termenul contractual de execuţie, prevăzut în actul adiţional nr. 1 la contractul de lucrări”, a mai transmis CJ Dolj.

Lucrări executate: terasamente, grindă de ghidaj, realizare platformă de lucru, pereţi mulaţi

În paralel, şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia a confirmat faptul că gradul de execuţie este de 6%, explicând şi ce lucrări au fost realizate. „În conformtiate cu ultimul raport de progres, stadiul de execuţie al lucrărilor este de 6%. Lucrările executate până în prezent sunt: terasamente, grindă de ghidaj, realizare platformă de lucru, pereţi mulaţi”, a transmis ADR SV Oltenia.

Agenţia a precizat că va realiza vizite periodice şi că a solicitat beneficiarului (CJ Dolj – n.r.) un plan de măsuri pentru recuperarea timpului pierdut. „În conformitate cu atribuţiile ce îi revin în calitate de organism intermediar, până la finalizarea contractului, reprezentanţii ADR SV Oltenia vor realiza vizite trimestriale de monitorizare. ADR SV Oltenia a solicitat beneficiarului un plan de măsuri în vederea recuperării întârzierilor şi mobilizării eficiente a resurselor umane şi materiale pe şantier”, au mai spus reprezentanţii ADR SV Oltenia.

Câteva date despre contract

Reamintim că, în data de 30.06.2014 a fost semnat contractul de finanţare nr. 4589, pentru acest proiect, al cărui beneficiar este CJ DOLJ, cu o valoare totală a proiectului de 32.151.648,76 lei, beneficiarul asumându-şi prin contract obligaţia de a contribui cu un procent de 50% la valoarea cheltuielilor eligibile şi la suportarea integrală a cheltuielilor neeligibile inclusiv TVA aferentă acestora. În vederea îndeplinirii integrale a obiectivelor şi indicatorilor, termenul acordat beneficiarului pentru asigurarea funcţionalităţii proiectului a fost prelungit până la 31.03.2017. Până la aceasta dată, beneficiarul are obligaţia să realizeze din bugetul propriu toate activităţile proiectului.

Lucrarea are, prin contract, un termen de execuţie de nouă luni, şi a fost adjudecată la licitaţie de consorţiul de firme San Giorgio Appalti SRL – Axia SRL din Italia. Construcţia include un pavilion subteran multifuncţional, la suprafaţa acestuia urmând să existe o construcţie de sticlă. Aceasta va avea, în interior, o imagine a „Ovoidului“, de 15 metri înălţime, tot din sticlă, care va avea în interior o hologramă a „Păsării Măiastre“. Clădirea mai este prevăzută cu un lift pentru vizitatori, două săli de conferinţe, două săli de spectacol, un atelier de creaţie, dar şi o sală de expoziţie.

Politica