joi, noiembrie 14, 2024

Ultima ora

Sport

Parteneriat academic, Craiova – Chişinău, la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Craiova

Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Craiova are, de puţină vreme, doi parteneri academici remarcabili din Republica Moldova, fiind încheiate valoroase acorduri de cooperare cu Institutul de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, pe de o parte, şi Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova, pe de altă parte.

Acordul de cooperare între Facultatea de Drept de la Craiova şi Institutul de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei are ca obiectiv susţinerea cercetării ştiinţifice prin proiecte comune şi activităţi de cercetare ştiinţifică în domeniul dreptului.
Prof. univ. dr. hab. Valeriu Cuşnir, directorul Institutului, declara cu ocazia semnării acordului: „Cercetătorii şi profesorii celor două instituţii vor beneficia de noi oportunităţii instituţionale, având posibilitatea să dezvolte cercetări ştiinţifice de interes comun, să iniţieze şi să implementeze proiecte de cercetare-dezvoltare comune, să organizeze manifestări ştiinţifice comune pentru a dezbate teme de interes reciproc”.
Părţile îşi propun să organizeze împreună stagii de cercetare pentru cadre didactice şi cercetători, să suţină publicarea rezultatelor cercetării în România şi Republica Moldova pentru creşterea vizibilităţii şi impactului profesional şi, de asemenea, să susţină atragerea de fonduri europene pentru cercetarea ştiinţifică.
Pe de altă parte, Acordul de cooperare dintre Facultăţile de Drept din Craiova şi Chişinău a fost semnat de decanii celor două facultăţi, respectiv prof. univ. dr. Sevastian Cercel şi prof. univ. dr. Sergiu Băieşu.
„Cooperarea academică între părţile semnatare priveşte activităţi precum: facilitarea schimbului de studenţi şi recunoaşterea rezultatelor obţinute în cadrul mobilităţilor, organizarea în comun a unor școli de vară şi stagii de practică pentru studenţi şi profesori, dezvoltarea relaţiilor la nivelul şcolilor doctorale care funcţionează între cele două facultăţi şi, în general, încurajarea schimbului de experienţă între membrii celor două comunităţi academice”, a declarat prof. univ. dr. Sergiu Băieşu.
Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova are de multă vreme acorduri de colaborare cu rezultate remarcabile cu facultăţi de drept din Franţa, Elveţia, Spania, Polonia, Cehia. De asemenea, există o strânsă relaţie profesională cu juriştii din Republica Moldova, iar semnarea celor două parteneriate constituie un pas important în dezvoltarea relaţiilor bilaterale în domeniul cercetării ştiinţifice şi al învăţământului juridic românesc.
„Derularea parteneriatelor academice internaţionale presupune un efort susţinut şi o bună gestionare a resurselor, dar relaţiile internaţionale sunt esenţiale pentru un învăţământ juridic de calitate, iar parteneriatul profesori – studenţi cu elemente de extraneitate este indispensabil”, a declarat lect. univ. dr. Mădălina Elena Nica, responsabil al Departamentului de relaţii internaţionale al facultăţii.
Studenţii şi profesorii Facultăţii de Drept din Craiova au, de aici înainte, posibilitatea să beneficieze de oportunităţile deschise de cele două parteneriate academice încheiate cu Republica Moldova. La rândul lor, cerectărorii, profesorii şi studenţii din Chişină sunt aşteptaţi la Craiova. O punte profesională benefică pentru întreaga cultură juridică românească pe care oltenii pornesc cu încredere.

Politica