Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ Craiova a început modernizarea uneia dintre cele trei sere din Parcul „Nicolae Romanescu”, acolo unde sunt crescute plantele care înfrumuseţează oraşul. Intervenţia, care le va cuprinde pe toate cele trei, este prima desfăşurată în cei 50 de ani de când există aceste sere şi constă în schimbarea instalaţiei de încălzire, cât şi în achiziţionarea unui sistem de udare care să simplifice munca angajaţilor.
RAADPFL Craiova a început să modernizeze, în regie proprie, la 50 de ani de la înfiinţarea lor, cele trei sere din Parcul „Nicolae Romanescu”. Procesul a început deja cu prima dintre ele, la care sunt înlocuite conductele vechi, ce provocau destul de multe pierderi de agent termic.
„Dat fiind faptul că aceste sere au peste 50 de ani de existenţă şi în decursul timpului nu s-a investit niciodată în ele, iar noi am optat pentru a ne creşte singuri plantele pe care le admiră cetăţenii Craiovei în oraş, a trebuit să facem aceste investiţii. Ele constă în schimbarea instalaţiei de încălzire, care avea pierderi foarte mari din cauza faptului că ţevile erau corodate. Ele erau, practic, de la începutul serelor. Se schimbă instalaţia de încălzire, iar ca modernizare vom achiziţiona sistem de udare prin pulverizare de la înălţime, astfel încât răsadurile să nu mai necesite atâta manoperă pentru udat. Ne modernizăm, este un prim pas, pentru că sunt trei sere destul de mari”, a explicat directorul RAADPFL Craiova, Aurelia Filip.
Prima seră, gata anul acesta
Aceasta a precizat că, cel mai probabil, prima seră va fi gata până la finele anului, iar celelalte în anii viitori.
„Se umblă şi la jgheaburile care colectează zăpada şi apa de afară, care şi ele sunt corodate, şi zic eu că anul acesta o să punem la punct una dintre sere. Este, de fapt, cea mai importantă, cea care este acolo unde se dezvoltă răsadurile şi stau, în primă fază, florile. Urmează ca în anii viitori să facem investiţii şi în celelalte două sere”, a mai precizat Aurelia Filip.
Investiţia se ridică la circa 100.000 de lei. Deşi, iniţial, fuseseră prevăzuţi doar 80.000 de lei pentru această investiţie, din profitul pe anul trecut, ea mai include şi înlocuirea ţevilor de la centrală, care duc şi către celelalte sere.
„Astfel, investiţia în celelalte va fi mai mică. Ea se va recupera foarte repede prin consumul foarte mic de gaze, de agent termic, eliminând aceste pierderi care erau majore”, a conchis directorul RAADPFL.