luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Casa Studenţilor Craiova, reabilitare în aşteptare

Casa de Cultură a Studenţilor din Craiova are nevoie, de ceva vreme, de o reabilitare care ar ajunge undeva la 2 milioane de euro. Instalaţiile sunt vechi şi greu de întreţinut, însă există şi o parte mai nevăzută a CCS Craiova care are nevoie de modernizare. Vorbim despre hotelul clădirii, cunoscut nu de foarte multă lume, pe care actuala conducere a încercat să îl aducă la lumină din subvenţii şi fonduri proprii. Asta în ciuda faptul că întregul complex a fost prins în planul de investiţii al Companiei Naţionale de Investiţii anul trecut. De atunci, însă, planul a fost dat peste cap, reabilitarea CCS Craiova nu mai reprezintă o prioritate.

Casa de Cultură a Studenţilor Craiova, dată în folosinţă în anii 1980, are nevoie de o reabilitare care s-ar putea face numai cu un sprijin financiar consistent. O componentă a clădirii, cunoscută doar de o mică parte a oamenilor, este şi hotelul gândit de la începuturi pentru a găzdui trupele care veneau aici pentru a susţine spectacole şi concerte. Capacitatea sa este de 48 de locuri, în 12 camere de câte patru paturi, împărţite pe două etaje.

Casa de Cultură a Studenţilor a fost gândită de la început ca un complex întreg de facilităţi pentru tineri, pentru studenţi. Trebuia construite chiar şi bazine olimpice lângă clădire, dar nu s-au mai făcut. Ea nu a fost dată niciodată în folosinţă complet, efectiv. Nu s-au terminat de instalat toate aparaturile şi dotările din ea. Hotelul este, de fapt, un mini-hotel, un hostel. Era făcut ca o zonă de cazare pentru trupele care participau la activităţile CCS Craiova. A fost dat în folosinţă în acelaşi timp cu întreaga clădire, în anii ’80”, a povestit directorul CCS Craiova, Ionuţ Dumitrache.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Hotelul a funcţionat până prin anul 2009”

Din cauza stării avansate de degradare, hotelul nu mai poate fi folosit de câţiva ani pentru cazări, însă în ultima perioadă, din fonduri proprii şi din subvenţii de la Ministerul Tineretului şi Sportului, s-au reuşit câteva schimbări. „Hotelul a funcţionat până prin anul 2009. De atunci a fost închis total din cauza degradării. Noi, uşor-uşor, am reuşit să punem la punct zona de subsol, cea de parter, iar etajul I este igienizat, zugrăvit, cu tocăria schimbată. În zona de subsol a hotelului am amenajat o sală de dans foarte modernă şi foarte bine utilată. La parter este sala mică de spectacole, pe care o folosim pentru evenimentele mai mici, care are o capacitate de maxim 400 de persoane. La etajul I din hotel am igienizat, zugrăvit şi curăţit. Băile sunt funcţionale, dar nu suntem racordaţi la agentul termic pe zona respectivă. Apa caldă de la băi este asigurată prin boilere. Nu am putea să folosim spaţiile pentru cazare, în schimb folosim camerele de la hotel ca săli de repetiţii pentru trupele din cadrul CCS Craiova şi, în acelaşi timp, găzduim şi ONG-urile studenţeşti care nu au un sediu al lor. Le punem la dispoziţie în mod gratuit camere în care pot lucra proiectele lor, dar în momentul de faţă suntem plini, pentru că pe etajul II nu funcţionăm din cauza condiţilor. Dincolo de un spaţiu pe care să îl punem la dispoziţie, cu siguranţă, orice asociaţie poate să vină cu idei de proiecte către noi şi noi putem intra în parteneriat cu ei, dezvoltând ideile respective”, a explicat Ionuţ Dumitrache.

Din hotelul CCS Craiova mai este de făcut etajul doi şi acoperişul, care arată cel mai urât, pentru că deja au apărut infiltraţii. Investiţia de până acum, cu totul, a ajuns la suma de 200.000 de lei.

CNI a dat (speranţe), CNI a luat

Ironia face că acest hotel, laolaltă cu întreaga clădire, ar fi trebuit să fie reabilitat prin Compania Naţională de Investiţii.

Totalul pentru dotarea şi reabilitarea întregii CCS ar ajunge undeva la 2 milioane de euro. Asta ar însemna, printre altele, să schimbăm în totalitate instalaţiile electrice, care sunt de la început, sunt pe aluminiu şi dificil de întreţinut. Proiectul ar fi inclus şi hotelul. Noi avem un proiect făcut şi avizat pentru reabilitarea totală a instituţiei, cu toate circuitele electrice, cu sistemele de ventilaţie, de prevenire, de stingere a incendiilor şi aşa mai departe. Practic, lucrurile au fost demarate, dar nu s-a găsit finanţarea. Noi am făcut solicitări către Compania Naţională de Investiţii, am primit şi sprijinul ministerului în momentul respectiv. În 2014 am început procedurile, iar în 2015, CNI a comunicat ministerului, iar ministerul nouă, că suntem prinşi în graficul de investiţii şi că urmează să semnăm contractul. Din păcate, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Nu am primit vreo explicaţie, ci doar ni s-a comunicat că nu mai reprezintă o prioritate pentru CNI. În acelaşi timp, CCS Craiova urma să intre în reabilitare împreună cu CCS Bucureşti şi cu Complexul Sportiv „Tei”, pe acest program de investiţii”, a explicat directorul CCS Craiova.

Credem că interesul ar fi un pic mai ridicat din partea autorităţilor locale”

Din punctul său de vedere, ar fi mai multe soluţii pentru rezolvarea acestei probleme. „Încercăm să generăm cât mai multe venituri proprii şi să remediem cât se poate din probleme. Nu ne putem permite suma pentru reabilitare şi nici nu putem face un credit pentru ea. Mai avem şi necazul că suntem ordonatori terţiari de credite şi nu putem accesa fonduri europene. Acestea ar fi fost o gură de oxigen pentru noi. Singurele soluţii sunt fie ca ministerul să subvenţioneze această investiţie, fie să trecem în subordinea unor autorităţi locale, indiferent că este vorba despre primărie sau consiliul judeţean, fie să fim preluaţi de CNI şi atunci să demareze ei toate investiţiile. Noi credem că interesul ar fi un pic mai ridicat din partea autorităţilor locale pentru dezvoltarea instituţiei noastre”, a încheiat Ionuţ Dumitrache.

Politica