luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Oltul fără doi primari. Prefectul i-a demis

Doi primari din județul Olt au rămas, joi, fără mandate. Prefectul de Olt a emis mandatele de încetare de drept înainte de expirarea termenului a mandatelor primarilor din Osica de Sus și Sprâncenata.

Primarul din Sprâncenata, Marin Mihăeșteanu, a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate, în 2013, pentru că, în perioada 24 mai 2011 – 7 martie 2012, a deţinut, simultan, atât funcţia de viceprimar al comunei Sprîncenata, cât şi cea de administrator al unei societăţi comerciale. Mihăeşteanu nu a contestat raportul ANI prin care era constatată starea de incompatibilitate, astfel că raportul a rămas definitiv.

Edilul din Osica de Sus, Cezar Filip, are condamnare cu suspendare și intra sub incidența deciziei Curţii Constituţionale potrivit căreia şi primarii aflați în această situație îşi pierd mandatele.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Filip a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare cu o durată de 4 ani, pentru pentru fals material în înscrisuri oficiale, înşelăciune şi uz de fals, fapte săvârşite în perioada în care ocupa funcţia de agent agricol în cadrul primăriei.

Acesta a fost trimis în judecată, în octombrie 2013, de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2000 – 2009, o societate din Bucureşti a cumpărat pe raza judeţului Olt mai multe suprafeţe de teren, pe bază de chitanţă de mână în care a stipulat un termen de întocmire a contractului de vânzare cumpărare. Cu ocazia emiterii chitanţei de mână, societatea achita contravaloarea terenurilor către proprietarii care predau o copie de pe cartea de identitate şi de pe titlul de proprietate asupra terenului.

În aprilie 2012, societatea din Bucureşti a angajat un avocat din cadrul Baroului Olt pentru a introduce acţiuni la Judecătoria Caracal în vederea obţinerii unor hotărâri judecătoreşti care să ţină loc de act autentic de vânzare cumpărare a suprafeţelor de teren respective. La cererea de chemare în judecată trebuiau anexate chitanţa de mână, copie de pe titlul de proprietate, copie de pe cartea de identitate a proprietarului, certificatul de sarcini eliberat de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Olt şi certificat fiscal eliberat de Primăria Osica de Sus. Pentru procurarea documentelor, reprezentantul societăţii l-a contactat pe Cezar Filip, la acea dată agent agricol la Primăria comunei Osica de Sus, care cunoştea situaţia cadastrală a terenurilor achiziţionate de societate şi, în schimbul unui comision, s-a angajat să ridice de la OCPI certificatele de sarcini şi de la Primăria Osica de Sus, certificatele fiscale primind contravaloarea taxelor necesare eliberării acestor documente.

63 de certificate de sarcini au fost falsificate prin scanare de către Filip, acesta însușindu-și sumele de bani pe care le primise pentru a plăti eliberarea documentelor la OCPI Olt. Mai mult, acesta a aplicat ştampila Primariei Osica de Sus pe un formular de certificat fiscal, pe care apoi l-a xeroxat în mai multe exemplare şi, completându-l cu datele persoanelor ce vindeau terenurile, a contrafăcut semnăturile de la „primar” şi „întocmit”, însuşindu-şi contravaloarea taxelor pentru eliberarea acestor documente. “Toate documentele reale şi false au fost predate de către inculpatul F. C. martorului B. M. şi apoi depuse la Judecătoria Caracal de către martorul S. C. împreună cu cererile de chemare în judecată. În perioada respectivă, inculpatul şi-a însuşit în total de la părţile vătămate suma de 7276 lei, din care pentru certificatele de sarcini suma de 6300 lei şi pentru cele 61 de certificate fiscale suma de 976 lei”, au arătat procurorii.

sursa foto: adevarul.ro

Politica