Scannere, roboţi şi aparatură unică în ţară, de toate se vor bucura doljenii care doresc să acceseze informaţii într-un timp cât mai scurt. Ieri, a fost inaugurat Centrul Transfrontalier de Informaţii şi Comunicaţii Dolj – Vratsa, care permite celor interesaţi, accesul la volume şi documente vechi şi rare din colecţiile Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman“, prin scanarea acestor înscrisuri şi punerea lor la dispoziţie, spre consultare, în formă digitală.
“Acest centru, în primul rând, presupune un portal de informaţii pentru a uni două comunităţi dintr-o parte şi alta a Dunării, e vorba de judeţele Dolj şi Vratsa din Bulgaria. În această clădire se administrează acest site, se unifică toate cataloagele bibliotecilor din judeţul nostru, Muzeul Olteniei, Muzeul de Artă şi alte instituţii de cultură, dar şi ale vecinilor de peste Dunăre. Asta pe de-o parte, pe de altă parte, lucrul care pe noi ne încântă cel mai mult este acela că în acest moment suntem biblioteca care deţine cele mai performante scannere pentru carte veche din ţară. Avem două scannere, un robot şi un scanner, unul pentru carte veche, unul pentru ziare şi reviste care sunt în format mult mai mare, merge până la vechile ziare de la sfârşitul secolului XIX din România. Toate aceste lucruri se încarcă pe acest portal informaţional care nu doar că oferă informaţii cercetătorilor care sunt la distanţă sau nu pot să vină pe aici din varii motive, însă poate fi şi un serviciu 24 din 24 pentru cei care doresc anumite informaţii sau anumite cărţi, anumite ziare sau reviste, de astăzi pe mâine. Am să dau un exemplu, ca să înţelegeţi foarte bine, dacă cineva de la Vratsa găseşte la biblioteca de la Băileşti o carte în limba bulgară care este interesantă pentru o anumită cercetare, acea carte este solicitată astăzi via e-mail sau prin acest sistem de video-conferinţă care se află în faţa dumneavoastră sau prin sistemul de telefonie IP care se află în sala de lângă, cartea, noi, o solicităm la Craiova, o scanăm şi în câteva ore ea se află încărcată pe site, fiind disponibilă, pe de-o parte, pentru cel care a cerut-o, dar pe de altă parte, pentru toţi cei care ar putea fi interesaţi, dar nu ştiu că această carte există. De asemenea, venim în sprijinul comunităţilor locale care au nevoie de informaţii legislative, şi nu doar. De exemplu, dacă cineva de la Goicea, doreşte o anumită lege dintr-o anumită perioadă, merge la biblioteca de la Goicea, biblioteca de la Goicea ne semnalează pe noi şi în câteva minute acea scanare din Monitorul Oficial este disponibilă la biblioteca din Goicea pentru cel care a cerut-o. Asta este pe scurt, pe înţelesul tuturor, însă vă spun că aceste scannere şi tot ce înseamnă acest portal informaţional, vin să ne pună pe un loc fruntaş, dacă nu primul din ţară, pentru că suntem singura instituţie care deţinem un astfel de portal şi astfel de aparatură care vin să întregească activitatea noastră”, a spus Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman”.
Realizarea centrului a fost posibilă datorită unui proiect european, finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013.
”Ne aflăm pe strada Jieţului, acolo unde a fost Comisariatul Militar şi unde, cel puţin, bărbaţii care au făcut armata, au fost încorporaţi în această clădire. În curtea acestui stabiliment există trei clădiri de care noi ne-am ocupat pe rând şi avem aici Școala Populară de Artă şi un centru în care sunt pregătiţi oamenii din administraţia publică, până dincolo de judeţul Ialomiţa şi o instituţie foarte importantă, Autoritatea Teritorială de Ordin Publică, îşi are aici sediul. Ne rămăsese această clădire, care ajunsese o ruină, e aşa-numita Casă Damianov şi trebuia să închidem acest cerc. Sigur, era vorba de foarte mulţi bani, şi atunci a trebuit să căutăm un proiect european, aşa cum facem de obicei, şi am găsit un proiect de colaborare transfrontalier cu judeţul Vratsa, aşa cum avem foarte multe proiecte şi iată că tragem o linie acum şi spunem că practic, am semnat împreună cu partenerii noştri bulgari şi am obţinut peste 23 de milioane de euro şi avem şi acest proiect care, el a fost de 3,3 milioane de euro din care partea leului a luat-o partea română, în jur de 3 milioane, asta nu pentru faptul că am vrut să îi înşelăm cumva pe colegii noştri, pentru că de obicei, facem jumătate, jumătate cu ei, însă ei atât au depus proiecte, a fost şi un timp foarte scurt de depunere a proiectelor”, a spus Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.
Publicul interesat de studiu, inclusiv persoanele cu dizabilităţi care nu se pot deplasa fizic la sediul bibliotecilor, va putea accesa portalul web care va facilita găsirea documentelor utile, fotografiilor, articolelor de presă sau hărţilor din toate instituţiile participante la proiect.
“Am obţinut reabilitarea acestei construcţii superbe şi am obţinut o dotare de excepţie cum nu are nimeni în România, cel puţin pentru cărţile vechi şi rare la care nu are toată lumea acces, există această formulă de scanare şi pentru cineva care vrea trei pagini dintr-un letopiseţ sau vrea întreaga carte, aceste scannere ajung acolo încât să le dai comanda seara, de exemplu, să pui cartea şi dimineaţa s-o găseşti tipărită şi poţi să certifici că este conformă cu originalul, adică sunt lucruri extraordinare care, în perioada următoare vor fi puse mai bine în operă. Partea bună e că vorbim, aici, nu numai despre cărţi, ci şi despre zestrea celor două muzee, Muzeul Olteniei şi Muzeul de artă, care, de asemenea, vor putea fi accesate lucrările şi în acest fel biblioteca îşi dezvoltă şi mai mult această latură pe care şi-o propusese de mult şi cu siguranţă ea va fi continuată cu lucruri spectaculoase pe care nu vi le spunem acum, dar sunt lucruri, la care, noi le avem puse pe un făgaş, se lucrează la ele şi probabil până în această toamnă, vi le vom prezenta, ceea ce vrem să facem mai departe. Acum avem circa 3.000 de metri pătraţi în această zonă şi avem trei clădiri. Va rămâne ca pentru Școala Populară de Artă, când vom găsi o posibilitate o s-o abordăm din nou cu toată forţa, probabil pe un proiect de multe milioane de euro”, a mai spus Ion Prioteasa.
Cosmin Vasile, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj s-a arătat încântat de proiect şi a felicitat echipa de lucru.
“Tot timpul sunt acele “furnici” care lucrează zi şi noapte în spatele unui proiect mare. Eu văd, întradevăr, trei lucruri deosebite astăzi, această casă de patrimoniu nu este nici prima şi nici ultima pe care Consiliul Judeţean o reabilitează şi o aduce publicului, arată extraordinar. Să poţi să accesezi o carte veche, o bază de date legislativă, fără să plăteşti un abonament, merită de remarcat şi de felicitat”, a spus Cosmin Vasile.
Ion Prioteasa a vorbit şi despre reparaţiile care au avut loc în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Dolj.
“Cine vine şi vede sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, are o tresărire şi ne-am dori ca toată clădirea să arate aşa. Să sperăm că vom găsi vreodată disponibilitatea să putem să realizăm, pentru că, clădirea nu este a noastră, proprietarul este Ministerul de Interne şi noi nu putem să abordăm cu fonduri europene în întregime, decât acolo unde suntem proprietari”, a mai spus Ion Prioteasa.
Ileana Măjină, directoarea Direcţiei Afaceri Europene din cadrul Consiliului Judeţean Dolj, prezentă la inaugurarea Centrului Transfrontalier de Informaţii şi Comunicaţii Dolj – Vratsa, a declarat: „Mulţumesc colegilor mei, în primul rând din Direcţia Afaceri Europene, dar şi celorlalţi colegi din celelalte direcţii ale Consiliului Judeţean cu care am format o echipă. Important, din acest moment, este ca întreaga comunitate din judeţul Dolj, dar şi din alte zone ale ţării să afle că există acest loc, unde se pot studia astfel de cărţi rare şi există aceste facilităţi care nu mai sunt altundeva în ţară“.