SC Pieţe şi Târguri Craiova începe extinderea târgului municipal pe încă o parte din fosta autobază RAT, unde, până nu demult, se afla organizarea de şantier a societăţii care lucra la reabilitarea străzii Râului. Pe terenul în cauză, care are intrare din strada Râului, au fost deja închiriate spaţii pe care urmează să fie amplasate terase, dar şi locuri unde vor fi comercializate produse non-alimentare. Mai mult, Pieţe şi Târguri va începe să construiască câteva zeci de chioşcuri care să poată fi închiriate direct.
SC Pieţe şi Târguri vrea să extindă târgul din 1 Mai şi pe restul terenului fostei autobaze RAT, care până nu demult era ocupat de organizarea de şantier a societăţii Tel Drum, care s-a ocupat de reabilitarea străzii Râului. O parte din teren – mai puţin cea centrală – aparţine deja Pieţelor, care a început să scoată la licitaţie mai multe spaţii, atât pentru terase, cât şi pentru comercializarea de produse non-alimentare.
Licitaţii pentru spaţiile de pe noul teren
„Deocamdată, au fost scoase la licitaţie şi au fost şi atribuite patru chioşcuri alimentare care sunt pe terenul primit de noi, pe partea dinspre gard către strada Râului. Tot pe partea primită de noi, pe latura către Dimitrie Gerota, inclusiv pe partea care nu este acum liberă, au fost scoase la licitaţie în jur de 25 de spaţii pentru vânzarea bunurilor nealimentare, fie că este vorba despre îmbrăcăminte, piese pentru biciclete, piese auto sau altele. Din cele circa 25 de terenuri pe care să se amenajeze terenuri provizorii, doar câteva au fost atribuite prin licitaţie. Îi aşteptăm pe cei interesaţi să vină la sediul nostru pentru mai multe informaţii, pentru a veni la licitaţie şi pentru a lua şi alte spaţii”, a explicat purtătorul de cuvânt al SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, Adrian Dinu.
Chioşcurile alimentare se referă, mai exact, la terase, care ar urma să fie construite pe latura târgului dinspre str. Râului, tocmai pentru a nu deranja locatarii blocurilor din zonă cu fumul produs de la grătarele care ar urma să fie amplasate acolo.
Câteva zeci de chioşcuri, construite de Pieţe
Mai mult, Pieţele vor începe să construiască pe cont propriu mai multe chioşcuri, pe care să le închirieze „la cheie”, fără ca eventualii comercianţi să mai fie nevoiţi să facă aceste investiţii.
„SC Pieţe şi Târguri va începe demersurile pentru construirea a circa 30 de chioşcuri în noul târg municipal”, a mai precizat Adrian Dinu.
Închiriem spaţii, dar cine asfaltează?
Totuşi, problema cea mare care există în această nouă porţiune de târg este cea a infrastructurii. Platforma este acoperită cu asfalt şi beton, ambele puse mai demult, iar Pieţe şi Târguri nu deţin fondurile necesare pentru a asfalta zona.
„Sperăm ca la această investiţie pe care o vom demara să ni se alăture şi Primăria Craiova, care să ne ajute cu asfaltarea porţiunii de teren care, actualmente, este destul de degradată. Noi nu avem posibilitatea să asfaltăm, însă sperăm că Primăria Craiova ne va da şi în acest caz o mână de ajutor, aşa cum a făcut în urmă cu o jumătate de an, când a asfaltat prima porţiune de târg care ne-a fost atribuită. Sperăm ca şi de această dată să ne ajute şi să cuprindă în planul de asfaltări şi aceste porţiuni”, a explicat purtătorul de cuvânt.
„Urmează să luăm o decizie în privinţa ridicării unor construcţii provizorii, acoperite”
O altă problemă rămâne în continuare faptul că, în târg, nu există construcţii acoperite care să le ofere adăpost comercianţilor, având în vedere că vor veni toamna şi iarna.
„Deocamdată, structura finală a târgului nu este definitivată. Aşteptăm să primim şi zona centrală a fostului târg. Urmează ca, în lunile următoare, după ce vom vedea cum stau lucrurile, să luăm o decizie şi în privinţa ridicării unor construcţii provizorii, acoperite, pentru comercianţii de haine şi încălţăminte second hand sau orice alte bunuri”, a conchis purtătorul de cuvânt al SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL. În momentul de faţă, după cum se poate vedea în târg, comercianţii s-au descurcat singuri, punându-şi copertine pe scheleţii sub care îşi vând marfa, ca să se apere de ploaie sau de soare.
O parcare pentru clienţi, prioritară
Pieţele au ca prioritate şi amenajarea unei parcări pe acest teren. Aceasta ar fi oportună mai ales din prisma faptului că persoanele care vin să cumpere diverse din târg nu şi-ar mai lăsa maşinile în parcările locatarilor de pe străzile Dimitrie Gerota şi Dr. Constantin Severeanu.
„Pe o zonă din această porţiune, noi am dori să amenajăm o parcare. Aceasta ar fi benefică inclusiv Primăriei Craiova, pentru că s-ar degreva parcările de la blocuri, iar cetăţenii nu ar mai fi deranjaţi de clienţii târgului”, a completat Adrian Dinu, care a precizat că, în planurile iniţiale, parcarea ar fi trebuit să fie făcută acolo unde are, acum, organizarea de şantier firma constructoare de la stadion.
„Noi ne menţinem opţiunea de a primi şi o altă porţiune din autobaza RAT, cea pe care se află organizarea de şantier a constructorului de la stadion. În planurile noastre iniţiale, doream ca acolo să amenajăm o parcare de câteva sute de locuri. Rămâne de văzut când se va termina lucrarea (de la stadion – n.r.)”, a punctat purtătorul de cuvânt.
Scurt istoric al mutării
Reamintim că Târgul Municipal Zilnic s-a mutat pe strada Dimitrie Gerota după ce, în luna decembrie, mare parte a târgului, care se afla atunci pe strada Caracal, a luat foc din vina comercianţilor, care încercau să se încălzească la foc deschis. În urma incendiului, aproximativ 600 de standuri au fost distruse. De precizat că târgul funcţiona, de la începuturile sale pe acel amplasament, fără autorizaţie de securitate la incendiu, pe care ar fi trebuit să o obţină proprietarul terenului de la care Pieţele închiriaseră spaţiul, societatea Texind SA.