Subscripţia publică naţională pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi ‘Cuminţenia pământului’ a reuşit să adune până în prezent 361.098 de euro, prin intermediul tuturor canalelor puse la dispoziţie: 115.946 de euro pe site-ul campaniei www.brancusiealmeu.ro, 45.655 de euro prin intermediul eMag.ro, 176.739 euro prin transfer bancar în conturile Ministerului Culturii şi 22.758 prin SMS.
Numărul 8833 este valabil în reţelele Digi Mobil, Orange, Telekom Romania Mobile şi Vodafone până în data de 30 septembrie 2016. Donaţiile prin SMS au fost facilitate de Asociaţia Culturală ‘Patrimoniu pentru Viitor’, ONG desemnat de Ministerul Culturii conform procedurii de selecţie anunţate. Acest ONG va gestiona şi relaţia cu companiile private care doresc să se alăture subscripţiei publice pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi, ‘Cuminţenia pământului’. Selecţia rămâne în continuare deschisă pentru persoanele juridice cu sau fără scop lucrativ care doresc să se implice în colectarea de fonduri.
Românii din străinătate pot dona direct prin intermediul site-ului campaniei www.brancusiealmeu.ro, prin plată online cu cardul, fără a fi percepute comisioane.
Subscripţia naţională pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi este un proiect comun al Ministerului Culturii şi Guvernului României. Pentru achiziţia operei Guvernul a alocat suma de cinci milioane de euro şi mai este nevoie de şase milioane de euro, bani pe care autorităţile încearcă să îi adune prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi cele juridice, până, cel târziu, pe 30 septembrie 2016.
‘Cuminţenia pământului’ a fost realizată de Constantin Brâncuşi în anul 1907 şi aparţine patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur.
Brâncuşi spunea despre operă: ”Cuminţenia pământului’… A fost încercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul arătător (încercarea de a atinge vechimea, arhaicul). Căci mi-a fost prea mare spaima când i-am ridicat vălul… Femeia nu trebuie niciodată dezvăluită… Isis trebuie să rămână acoperită sub cel puţin unul din cele şapte văluri ale frumuseţii sale, cel al misterului — care îi oferă şi preţuirea şi nemurirea. ‘Cuminţenia pământului’ a fost, pentru mine, ceea ce este cu mult mai adânc femeia — dincolo de psihologia dumneavoastră!’.
‘Cuminţenia pământului’ e realizată în calcar crinoidal şi, din informaţiile de la primul posesor, se ştie că Brâncuşi ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului — grotele Savonnieres. În prezent, ‘Cuminţenia pământului’ este în proprietatea moştenitorilor arhitectului Gheorghe Romaşcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuşi în anul 1911.
Despre Brâncuşi
Constantin Brâncuşi s-a născut la 19 februarie 1876 în Hobiţa, Gorj. Este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarcă prin eleganţa şi puritatea formei, prin utilizarea sensibilă a materialelor.
Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea cât şi importanţa acordată luminii şi spaţiului sunt trăsăturile caracteristice ale creaţiei lui Brâncuşi. Opera sa a influenţat profund conceptul modern de formă în sculptură.
Ansamblul sculptural ‘Calea Eroilor’ de la Târgu-Jiu este una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Constantin Brâncuşi din România. Cele patru componente sculpturale: ‘Masa tăcerii’, ‘Aleea scaunelor’, ‘Poarta sărutului’ şi ‘Coloana fără sfârşit’ sunt dispuse pe aceeaşi axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime de 1.275 de metri. Ansamblul a fost inaugurat în anul 1938.