Lucrările de reabilitare a Parcului „Romanescu”, cel puţin cele incluse în proiect, au fost aproape definitivate. Constructorul se ocupă acum de anumite lucrări date prin dispoziţii de şantier, executând şi ultimele detalii la umbrare şi urmând să mai monteze nişte corpuri de iluminat şi balustrade. Cu toate acestea, Ministerul Culturii nu s-a pronunţat încă asupra culorii gardului de la lacul lebedelor, lucru rămas în aşteptare încă din luna aprilie.
Reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu”, demarată în luna octombrie a anului trecut, ar urma să se încheie peste două săptămâni. Constructorul a încheiat mare parte a lucrărilor prevăzute prin contract, ocupându-se acum de lucrările date prin dispoziţii de şantier şi de detaliile rămase.
„Lucrările din contract s-au cam închis. Mai lucrăm pe dispoziţii de şantier acum, cum ar fi scările către podul suspendat. Mai sunt nişte corpuri de iluminat pe la podeţe, balustradele de la lac. Asfaltarea s-a terminat şi mai sunt de făcut câteva alei din piatră. Până la jumătatea lunii o să le închidem şi pe acestea. Casele sunt terminate, la umbrare se pun băncuţele şi se vopsesc”, a explicat ing. Petre Brancu, manager de proiect din partea Mitliv.
Ce facem cu gardul?
Deşi lucrările aproape s-au încheiat pentru Mitliv, recepţia nu va putea fi făcută în mod oficial pentru că Ministerul Culturii încă nu a transmis culoarea pe care o preferă pentru gardul de la lacul lebedelor, lucru aşteptat de către municipalitate încă din luna aprilie. Reamintim că o comisie a ministerului amintit a venit la Craiova în primăvară, pentru a verifica dacă lucrările se desfăşoară cum trebuie. Membrii comisiei considerau că gardul, care exista în proiect, nu are ce căuta în jurul lacului lebedelor, deoarece strică imaginea, însă municipalitatea a mizat pe siguranţă şi s-a ajuns la un compromis: ca ministerul să se pună de acord pe o culoare a gardului şi să o trasmită către constructor. Acest lucru, însă, nu s-a întâmplat.
„Până când nu dă ministerul culoarea garudului, se face recepţia. Lucrările se încheie în maxim două săptămâni pe restul lucrurilor, dar recepţia nu o putem încheia fără gard”, a explicat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. Municipalitatea a solicitat aceste informaţii de la Ministerul Culturii prin adresa nr.76966/27.04.2016.
Despre contract, pe scurt
Proiectul de reabilitare al Parcului „Nicolae Romanescu”, unul cu fonduri de la Uniunea Europeană, a fost prelungit până la data de 31 decembrie 2018, pentru ca banii europeni cheltuiţi până la 31 decembrie 2015 să nu fie pierduţi. Este vorba de finanţarea nerambursabilă primită în cadrul proiectului, în sumă totală de 13.722.877,09 lei (contravaloarea încasată a cererilor de rambursare nr. 1 şi 2).
Valoarea totală a contractului de lucrări pentru această reabilitare este de 47,3 milioane de lei fără TVA, iar de execuţie se ocupă asocierea de firme Mitliv Exim SRL – Civitas Systems SRL şi R&A Partners SRL, cu Mitliv Exim SRL ca lider de asociere. Proiectul se doreşte a fi o refacere a parcului precum îl văzuse, la început, arhitectul Eduard Redont. Acesta a şi câştigat, cu acest proiect, Medalia de Aur la Expoziţia Internaţională de la Paris din anul 1900.
Lucrările au inclus, printre altele, reabilitarea/recondiţionarea cascadelor şi căderilor de apă, reabilitarea şi reintregrarea elementelor de mobilier urban, montarea de sisteme de irigare automată, montarea de fântâni cu apă potabilă cu model specific istoricului obiectivului, reamenajarea şi reabilitarea structurii de alei pietonale, reamenajarea/recondiţionarea intrărilor în parc şi a împrejmuirii, reabilitarea elementelor tip construcţie existente (casa grădinarului, pavilioane rustice, glorieta, pavilion debarcader), instalarea unui sistem de supraveghere video cu dispecerat, precum şi signalistica de siguranţă şi securitate în exploatare etc.