Colegiul Prefectural, întrunit, vineri, 29 iulie, a avut pe ordinea de zi, printre alte puncte, şi Raportul activităţii desfăşurate de Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj, în primul semestru al anului 2016. Potrivit directorului adjunct al instituţiei, Paul Ene, 3.792 de persoane au fost încadrate în muncă în primul semestru al anului în curs.
“În cadrul Programului de ocupare a forţei de muncă la nivelul judeţului Dolj au fost atinse următoarele obiective: satisfacerea operativă a unui număr cât mai mare de oferte de locuri de muncă, sprijinirea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, implementarea măsurilor active şi preventive pentru şomerii şi pentru persoane inactive, sprijinirea (motivarea) angajatorilor pentru a încadra persoane din rândul şomerilor”, a spus Paul Ene, director adjunct Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj.
Astfel, implementarea programului de ocupare a forţei de muncă a avut următoarele rezultate: 5.759 de persoane au intrat în măsuri active, există un număr de 577 de persoane ocupate ca urmare a acordării serviciilor de informare şi consiliere profesională, 265 de persoane au fost încadrate prin organizarea cursurilor de formare profesională, iar 259 au ocupat forţa de muncă prin acordarea de alocaţii pentru şomerii care se încadrează înainte de expirarea şomajului. De asemenea, au fost încadrate în muncă peste 300 de persoane provenind din rândul şomerilor cu vârsta peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor, o persoană şomeră care mai avea 5 ani până la pensie a fost încadrată prin subvenţionarea locului de muncă, iar 18 cetăţeni prin stimularea mobilităţii forţei de muncă. 63 de absolvenţi din instituţiile de învăţământ şi-au găsit un loc de muncă prin subvenţionarea locului de muncă, iar 34 de persoane au fost încadrate prin organizarea cursurilor de formare profesională din fonduri structurale.
“O trăsătură importantă a pieţei forţei de muncă din judeţul Dolj este aceea că marea majoritate a locurilor de muncă vacante disponibile comunicate de agenţii economici este concentrată în municipiul Craiova, atât ca număr cât şi ca diversitate a meseriilor, pentru restul judeţului oferta de locuri de muncă vacante fiind scăzută, respectiv mai puţine locuri de muncă şi într-o gamă redusă de profesii şi meserii. În anul 2016 activitatea A.J.O.F.M. Dolj este axată pe realizarea următoarelor obiective: satisfacerea operativă a unui număr cât mai mare de oferte de locuri de muncă, sprijinirea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, implementarea măsurilor active şi preventive pentru şomeri şi pentru persoane inactive, combaterea şomajului de lungă durată, astfel încât fiecărui şomer i se va acorda posibilitatea de a beneficia de măsuri active, înainte de a atinge 6 luni în cazul tinerilor şi 12 luni în cazul adulţilor, sub forma de formare profesională, reconversie, practică în muncă, loc de muncă sau alte măsuri de ocupare, inclusiv de sprijinire a orientarii profesionale, sprijinirea (motivarea) angajaţilor pentru a încadra persoane din rândul şomerilor”, a mai spus Paul Ene.
37 de cursuri de formare profesională
În domeniul formării profesionale, la finele semestrului I 2016, se aflau în desfăşurare 37 cursuri de formare profesională. Acestea s-au organizat în următoarele meserii: administrator imobile, bucătar, coafor, comunicare în limba engleză, comunicare în limba germană, contabil, cosmetician, electrician, expert achiziţii publice, fotograf, frizer, infirmieră, inspector resurse umane, îngrijitoare copii, lucrător comercial, lucrător în creşterea animalelor, lucrător în cultura plantelor, manager resurse umane, manichiură-pedichiură, maseur, măcelar, operator introducere, validare şi prelucrare date, stilist, protezist unghii, vânzător.
“În cadrul Planului judeţean de formare profesională au fost atinse următoarele obiective: punerea unui accent deosebit pe măsura activă de formare profesională prin cuprinderea unui număr cât mai mare de persoane din numărul mediu de şomeri existenţi în evidenţele agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, orientarea formării profesionale către mediul rural, prevenirea şomajului prin activitatea de formare profesională. Pentru persoanele care au întrerupt activitatea, pentru persoanele încadrate în muncă, prin susţinerea programelor de formare profesională organizate de angajatori, sprijinirea persoanelor aflate în detenţie şi care mai au 9 luni de satisfacere a pedepsei privative de libertate prin cuprinderea la cursuri de formare profesională”, a precizat director adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj.
În cele 37 cursuri sunt cuprinse 526 persoane, din care 351 femei.
Șomajul, în Dolj
În primele cinci luni ale anului 2016, evoluţia ratei şomajului, se prezenta astfel: ianuarie 10,11%, februarie 10,32%, martie 9,96%, aprilie 9,48%, iar în mai a scăzut la 8,98%. În ceea ce priveşte numărul de şomeri, Doljul ocupă primul loc în ţară, iar din punct de vedere al ratei şomajului, judeţul nostru ocupă locul cinci.
“Măsurile de prevenire a şomajului, constând în principal în oferirea serviciilor de preconcediere a persoanelor ameninţate de riscul de a deveni şomeri, fie ca urmare a restructurărilor unor activităţi economice, fie datorită unor cauze personale, au constituit o prioritate a agenţiilor judetene.
Serviciile de preconcediere sunt acordate în mod gratuit şi constau în :
informarea privind prevederile legale referitoare la protecţia şomerilor şi acordarea serviciilor de ocupare şi de formare profesională;
medierea în vederea plasării pe locurile de muncă vacante existente pe plan local şi instruirea în modalităţi de căutare a unui loc de muncă;
reorientarea profesională în cadrul unităţii sau prin cursuri de formare de scurtă durată;
sondarea opiniei salariaţilor şi consilierea acestora cu privire la măsurile de combatere a şomajului”, a mai spus directorul adjunct.
Doljenii se pot angaja în străinătate
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj, prin activitatea de plasare a forţei de muncă în străinătate, a înregistrat în anul 2016, în baza de date a A.N.O.F.M., persoane noi şi a emis formulare E301/U1/U002, E302/U006.
Conform art.64 din Regulamentul 883/2004, A.J.O.F.M. Dolj a fost notificată în vederea exportului de prestaţii de şomaj.
Persoanele care doresc să plece la muncă în spaţiul UE o pot face prin intermediul reţelei EURES.