ALDE Dolj a criticat, în cadrul unei conferinţe de presă organizată vineri, forma actuală a legii votului prin corespondenţă, declarându-se împotriva acesteia. Totodată, a fost adus în discuţie şi sistemul de sănătate din România, unul deficitar din foarte multe puncte de vedere.
Liderul femeilor ALDE Dolj, Anişoara Stănculescu, a criticat forma actuală a legii votului prin corespondenţă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută, vineri, la sediul organizaţiei. Aceasta a explicat că procedura este greoaie şi că Guvernul trebuie să ia urgent măsuri pentru înfiinţarea a noi secţii de votare în diaspora.
Stănculescu: „Procedura este greoaie”
„Votul prin corespondenţă de la algerile din acest an are toate premisele pentru a fi un eşec. De ce? Pentru că procedurile sunt greoaie, dar şi interesul scăzut al românilor din afara ţării pentru acest tip de vot trebuie să pună pe gânduri autorităţile, dar în special pe cei care au promovat acest sistem. Este cât se poate de evident faptul că guvernul trebuie să aibă în vedere în acest moment organizarea cât mai multor secţii de votare, deoarece prezenţa pe listele pentru votul prin corespondenţă este foarte mică. Procedura este greoaie. Alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate trebuie să se înscrie în registrul electoral cu opţiunea votului prin corespondenţă. Acolo sunt două căsuţe, votul prin corespondenţă şi secţie de votare, unde, dacă cumva le bifează pe amândouă, cererea este anulată. Alături de cerere trebuie depuse nişte acte, paşaportul, un act de identitate, un document care să ateste că lucrează în străinătate şi aşa mai departe (…) ALDE a fost împotriva votului prin corespondenţă deoarece nu este unul direct şi are multe deficienţe constituţionale. Din păcate, am fost în minoritate”, a spus Anişoara Stănculescu.
Cupă: „Oamenii de acolo sunt dezamăgiţi de promisiunile făcute de PNL împreună cu preşedintele ţării”
La rândul său, preşedintele ALDE Dolj, Ion Cupă, a spus că PNL a profitat de valul de simpatie de la prezidenţialele din 2016 şi a clasificat această lege ca un act de populism ieftin.
„PNL doreşte ca cei din diaspora să voteze, numai că la ora asta nu s-au înscris în registru decât vreo 3.000 de oameni. Asta înseamnă că oamenii de acolo sunt dezamăgiţi de promisiunile făcute de PNL împreună cu preşedintele ţării, mai ales că în acea perioadă, în acel val de simpatie, s-a vehiculat ideea votului prin corepondenţă. Iată că procedurile sunt mult mai greoaie. Dacă se constată că e nevoie de secţii, atunci să înfiinţăm secţii. A fost un populism ieftin, să folosească oamenii din exteriorul ţării în scop electoral. S-au bucurat de valul acela de simpatie imens de la prezidenţiale şi au crezut că printr-un populism ieftin vin cu o lege în Parlament care să mulţumească oamenii. Acum trebuie să răspundă acelor oameni cărora le-au spus că sunt de partea lor”, a punctat Cupă.
Calotă: „În clinica în care lucrez sunt două infirmiere la 80 de paturi”
La conferinţa de presă a participat şi consilierul local Firmilian Calotă, medic, care a dorit să vorbească despre golurile din sistemul medical românesc, mai ales în contextul scandalurilor şi lipsurilor ce ies tot mai mult la iveală în ultima perioadă.
„Problema fundamentală a sănătăţii din sistemul românesc, aproape dintotdeauna, este cea legată de finanţarea sistemului. Aceasta are o repercusiune directă asupra selecţiei personalului medical. Un lucru care a avut de cântărit greu în mersul sănătăţii a fost politizarea funcţiilor de decizie în domeniul sănătăţii”, consideră Calotă.
Acesta a explicat că problema nu este cea a calităţii resursei umane, ci mai degrabă a piramidei funcţionale a numărului de cadre, care s-a răsturnat.
„În ceea ce priveşte selecţia resursei umane, în România putem să spunem că avem un corp profesional de excepţie. Dacă nu ar fi fost aşa, statele europene nu ar fi primit cu braţele deschise atâtea mii, ajungându-se să depăşească zeci de mii de cadre medicale. Nivelul de pregătire este de înaltă clasă, numai că într-o parte nu se apreciază calitatea muncii medicului, dar în afară se apreciază (…) Este o răsturnare a piramidei funcţionale. La nivelul de bază de îngrijire fundamentală, în loc să avem un număr foarte mare de infirmiere, mai mic de asistente şi mai mic de medici, situaţia este inversă. În clinica în care lucrez sunt două infirmiere la 80 de paturi. În occident, la un pacient imobilizat, sunt necesare trei persoane. Atâta timp cât nu se va înţelege acest lucru, performanţa nu va fi cea scontată”, a mai spus Calotă.
Totodată, în cadrul conferinţei de presă a fost prezentat şi un nou membru al ALDE Dolj, Paul Mitrache, fost liberal. Conform conducerii ALDE Dolj, acesta urmează să ocupe funcţia de secretar general cu puteri de reorganizare a organizaţiei de la Craiova.