marți, decembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Cum pot obţine şomaj în ţară doljenii care au muncit în străinătate

Şomerii români care pleacă săşi caute un loc de muncă în altă ţară membră UE, pot beneficia de indemizaţie de şomaj şi în ţara de destinaţie. La fel şi românii cu domiciliul în România, care au muncit cu acte în alt stat membru UE, pot săşi importe indemnizaţia de şomaj în România.

Regulamentele europene prevăd ca indemnizaţia de şomaj să se acorde în statul în care persoana a avut ultimul loc de muncă. Aşadar, o persoană care a lucrat, de exemplu, în Spania, poate solicita şomajul acolo. În România, poate solicita şomajul, numai dacă ultimul loc de muncă a fost în România şi se cumulează cu perioada cotizată în alte state pe baza unor formulare europene, sau poate deschide dreptul la indemnizaţia de şomaj în Spania şi cu acordul instituţiei din Spania poate veni în România, respectiv, poate cere exportul indemnizaţiei de şomaj în ţara unde se deplasează. Chiar dacă persoana a lucrat într-un alt stat, nu poate să ceară la noi şomaj decât dacă are o perioadă lucrată în România, ca orice persoană din România care şi-a pierdut locul de muncă, numai că poate să aibă doar 5 luni lucrate în România şi atunci legea nu-i dă dreptul să obţină şomaj decât dacă are minim 12 luni în ultimele 24 şi atunci, cu acel formular U1 sau E 301, vine şi ne certifică faptul că a mai lucrat într-o ţară europeană. Spre exemplu, sunt persoane din România care au lucrat în Spania, şi-au pierdut locul de muncă şi au dreptul să solicite şomajul acolo şi s-au dus şi şi-au deschis dreptul la şomaj acolo, posibil ca acolo să nu fi avut perioada de timp lucrată în Spania suficientă cât să-i dea dreptul. Fiecare ţară are legislaţia ei, dreptul la şomaj al persoanei i se stabileşte conform legislaţiei statului respectiv. Dacă cere în România, e aceeaşi lege, cum cere orice şomer de-al nostru, dacă cere şomajul într-un alt stat, respectă legislaţia statului respectiv. În situaţia în care persoana respectivă a lucrat 5 luni şi statul spaniol cere, spre exemplu, 12 luni, atunci vine şi cere în ţară perioada pe care a mai avut-o lucrată ca să i se cumuleze, să îndeplinească acel stagiu minim de 12 luni”, ne-a informat Alina Ghercioiu, Compartimentul Resurse Umane, Salarizare, Comunicare şi Secretariatul Consiliului Consultativ AJOFM Dolj.

Politica comunitară în domeniu urmăreşte ca lucrătorul migrant, cetăţean sau rezident al unui stat membru, care circulă în interiorul UE, să beneficieze de protecţie socială corespunzătoare în situaţie de somaj, permiţând în acest scop  cumularea perioadelor de asigurare sau de muncă realizate în mai multe state membre, precum şi menţinerea dreptului la prestaţii de somaj, atunci când şomerul îşi caută loc de muncă într-un alt stat membru.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Deschiderea dreptului la indemnizaţia de şomaj (Totalizarea perioadelor de asigurare)

O persoană care a desfăşurat activităţi lucrative şi a fost asigurată pentru şomaj în cel puţin două state membre UE / SEE poate beneficia de indemnizaţie de şomaj prin cumularea perioadelor de asigurare. Conform prevederilor comunitare, acordarea indemnizaţiei de şomaj se solicită în statul în care persoana a avut ultimul loc de muncă, şi nu în statul de origine.
Cumularea (totalizarea) perioadelor de asigurare se poate face numai  pe baza formularului E301 / U1   cerificat care atestă perioadele de asigurare realizate care vor fi luate în considerare pentru acordarea prestaţiilor de şomaj.

În cursul anului 2015  AJOFM Dolj a eliberat 81 formulare  E301/ U1    pentru certificarea perioadelor de asigurare pentru şomaj   (cele mai multe pentru Spania-46, Germania-15, Italia-10,Austria-4, Franţa-3, Marea Britanie-1. Belgia-1, Grecia-1).

În România, instituţia competentă pentru eliberarea formularelor europene în materie de şomaj este agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă a solicitantului. Pe teritoriul statelor Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Elveţiei are competenţă pentru eliberarea formularelor instituţia omologă AJOFM.

Exportul indemnizaţiei de şomaj într-un alt stat membru

O persoană care beneficiază de indemnizaţie de şomaj într-un stat membru poate solicita menţinerea dreptului la prestaţii de şomaj pe perioada în care îşi caută loc de muncă într-un alt stat membru. Transferul (exportul) indemnizaţiei de şomaj este posibil numai cu acordul instituţiei care a stabilit dreptul şi numai cu respectarea anumitor condiţii: solicită instituţiei competente să autorizeze exportul indemnizaţiei de şomaj într-un alt stat mebru pentru a-şi căuta loc de muncă; Instituţia competentă va înmâna şomerului documentul U2 în care se precizează perioada în care beneficiază de exportul indemnizaţiei de şomaj ( de regulă trei luni, cu posibilitatea extinderii până la 6 luni), data limită până la care trebuie să se înregistreze ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă la agenţia teritorială din statul de destinaţie, precum şi data limită până la care s-a autorizat exportul. Termenul limită de înregistrare este de maximum 7 zile de la data la care instituţia competentă care a stabilit dreptul a autorizat exportul. În perioada în care este înregistrat ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă la agenţia teritorială din statul de destinaţie, şomerul trebuie să se supună controalelor realizate de aceasta şi să respecte obligaţiile ce îi revin potrivit legislaţiei statului respectiv; Plata indemnizaţiei se va face direct de către instituţia competentă care a stabilit dreptul la prestaţii în conformitate cu modalităţile specifice pe care le utilizează ( cel mai probabil pe card). Înainte de efectuarea plăţii va exista un schimb de informaţii între cele două instituţii privind situaţia şomerului (dacă este în continuare înregistrat ca persoană în căutarea unui loc de muncă, dacă îşi respectă obligaţiile, dacă îşi caută activ un loc de muncă). Nerespectarea obligaţiilor şi a procedurilor de control pe care le organizează agenţia teritorială din ţara de destinaţie pe perioada exportului poate conduce la încetarea sau suspendarea plăţii indemnizaţiei de şomaj de către instituţia care a stabilit dreptul şi care a autorizat exportul.

În cursul anului 2015 AJOFM Dolj  a primit 38   notificări  (U2)  cu privire la  menţinerea dreptului la prestaţii de şomaj pe perioada în care şomeri ai altor state îsi caută loc de muncă în România şi a emis 3 formulare  U2  pentru  menţinerea dreptului la prestaţii de şomaj pe perioada în care şomeri români îşi caută loc de muncă în alte state. 

Acte necesare

Persoanele care doresc să beneficieze de aceste drepturi se pot adresa agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă, având asupra lor actul de identitate, diploma de studii, adeverinţă de la administraţia financiară şi certificatul care dovedeşte perioada lucrată.

Dacă indemnizaţia de şomaj se solicită la noi în ţară, ca orice şomer român, prezintă actul de identitate, actul de studii, adeverinţă de la administraţia financiară, plus acel certificat U1 sau E301 care dovedeşte şi perioada lucrată în cealaltă parte”, a mai spus Alina Ghercioiu.

 

Politica