marți, noiembrie 5, 2024

Ultima ora

Sport

Rectorul UMF Craiova: “Avem o concurenţă care ne mulţumeşte”

O parte dintre absolvenţii de liceu care s-au înscris la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova au susţinut, luni, examenul de admitere. La Medicină generală, s-au înscris 621 de candidaţi pe cele 209 locuri la buget, la Medicină Dentară s-au depus 176 de dosare pentru 34 de locuri la fără taxă, iar la Farmacie, pentru 29 de locuri la buget s-au înscris 118 persoane.

7 locuri la buget, din numărul total de locuri repartizate pentru ciclul de studii universitare de licenţă, pentru anul universitar 2016-2017, au fost puse la dispoziţia cetăţenilor de etnie romă. De asemenea, 3 locuri subvenţionate de la buget, alocate admiterii la studii în învăţământul universitar, pot fi ocupate de cetăţeni ai Republicii Moldova care au absolvit licee din România.

Practic, oferta noastră educaţională a rămas aproximativ aceeaşi. Pe ansamblul universităţii, am avut scoase la concurs 683 de locuri, dintre acestea 343 la buget, 340 la taxă, este vorba de toate programele, pe ansamblul universităţii. Sunt două zile în care se derulează aceste examene. Pentru domeniul Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie, concursul de admitere s-a derulat pe 25 iulie şi s-a şi încheiat, noi am afişat rezultatele deja, iar pentru programele Asistenţă medicală, Moaşe, Tehnică dentară şi Balneo-fiziokinetoterapie, concursul se va desfăşura pe 27 iulie”, a spus Ion Rogoveanu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cât plăteşti pentru un loc la taxă

Candidaţii care au intrat pe locurile nesubvenţionate de stat, vor fi nevoiţi să achite, anual, o taxă ce diferă în funcţie de facultatea pe care o urmează. Astfel, pentru Facultatea de Medicină şi Medicină Dentară, studenţii vor plăti o taxă în cuantum de 6.000 RON/an. Pentru Tehnică dentară, Moaşe, Balneo-fiziokineto-terapie şi recuperare şi Asistenţă medicală generală taxa este de 4.000 RON/an, cea mai mare taxă achitând-o studenţii de la Farmacie, 6.500 RON/an.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova este de părere că notele mici de la examenul de bacalaureat influenţează numărul de candidaţi la Universitatea de Medicină şi Farmacie, doar dacă ne referim la cifra absolută, întrucât, persoanele care vin să se înscrie sunt absolvenţi cu o pregătire peste medie.

Dacă este să ne referim la cifra absolută de absolvenţi de liceu, sigur că asta are o influenţă, pentru că, evident, dacă scade numărul de absolvenţi de liceu, automat, se înregistrează o scădere, nu proporţională, dar se înregistrează o scădere şi a numărului de candidaţi la facultate, asta dacă luăm cifra absolută. Dacă e să ne referim strict la absolvenţii de liceu care doresc să urmeze mai departe un program în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie, aici aş nuanţa puţin, pentru că aşa cum am mai spus şi în anii precedenţi, în general, la noi, pe domeniile medicale, vin absolvenţi care deja sunt canalizaţi şi sunt, în principiu cu o pregătire peste medie, ori în aceste condiţii, când un tânăr este canalizat din clasa a X-a, a XI-a de liceu către un domeniu medical, el ştie că îl aşteaptă un examen destul de dificil şi atunci pregătirea şi formarea lui este undeva peste medie, astfel că, pe noi nu ne afectează în mod direct acele rezultate fluctuante sau mai slabe la examenul de bacalaureat”, a mai spus rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova.

9,31- ultima medie la Medicină generală, buget

Potrivit rectorului Ion Rogoveanu, în ultimii ani, concurenţa pe locurile din domeniul medical a fost una acerbă, între 3 şi 5 candidaţi pe loc.

La Medicină, am avut un candidat care a promovat cu media 10, iar ultima medie de promovare la buget a fost 9,31. La Medicină dentară, la buget s-a intrat cu 8,92 iar la Farmacie, tot la buget, cu 9,51. În mod constant, în ultimii patru-cinci ani, la nivelul Universităţii de Medicină şi Farmacie, pe programele mari, ca durată de timp, mă refer aici la Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie, avem o concurenţă care, pe noi, ne mulţumeşte şi care s-a situat, în medie, între 3 şi 5 candidaţi pe loc. Aceasta ne asigură o bază de selecţie corespunzătoare, satisfăcătoare pentru a recruta, spunem noi, cei mai merituoşi absolvenţi de liceu care să urmeze cursurile Universităţii de Medicină şi Farmacie”, a spus rectorul.

Examen tip grilă

Luni, unii dintre candidaţi au ieşit încântaţi din examen. După luni bune de pregătire, cei silitori au şi reuşit.

Au fost unele grile schimbate, câteva noi, faţă de cartea aceea de grile pe care o publică ei. Examenul a fost tip grilă, unele mi-au picat din acea carte de grile din care tot am exersat, altele au fost la prima vedere. Pentru a fi sigură că intru am făcut meditaţii pe fiecare săptămână. Am susţinut examenul de admitere la chimie şi biologie (anatomia şi fiziologia omului). Am avut la dispoziţie 3 ore pentru rezolvarea subiectelor. Am primit un caiet unde aveam şi grilele la biologie şi cele la chimie, 60 de grile la biologie şi 40 la chimie. Am făcut în primele 45 de minute grilele de la biologie. Examenul l-am susţinut la Medicină generală şi am obţinut media 9,38, o să fac 6 ani de studii. Am de gând să rămân în ţară, să profesez aici, nu vreau să plec”, a spus o viitoare studentă care a susţinut examenul la Medicină generală.

Astăzi, candidaţii vor susţine examenul de admitere la Asistenţă medicală, Moaşe, Tehnică dentară şi Balneo-fiziokineto-terapie.

 

Politica