Ordinul Sf. Nicodim, clasa I, i-a fost acordat, marţi, Guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, de către mitropolitul Olteniei, Irineu, pentru contribuţia adusă la dezvoltarea Muzeului Tezaurului BNR de la Mănăstirea Tismana.
La Tismana a avut loc, marţi, deschiderea simpozionului „Odiseea aurului BNR. Tismana 1944 — 1947”, ocazie cu care a fost inaugurat Muzeul Tezaurului.
“Tezaurul de la Tismana este al nostru. Nu este vorba numai despre aur masiv, ci şi de alte obiecte scumpe ale ţării noastre. Aici, sub peştera Sfântului Nicodim, şi-a aflat adăpostul această comoară. Ca urmare a contribuţiei şi implicării domnului guvernator al Băncii Naţionale în dezvoltarea Muzeului Tezaurului din peştera aflată sub Mănăstirea Tismana, Mitropolia Olteniei a hotărât acordarea domniei sale a Ordinului Sf. Nicodim clasa I”, a declarat mitropolitul Olteniei.
La rândul său, Isărescu a declarat: Inaugurarea acestui muzeu special de la Mănăstirea Tismana, care se adaugă patrimoniului Băncii Naţionale, este un eveniment menit să construiască un moment important din istoria neamului românesc. Totul a însemnat salvarea a 190,3 tone de aur românesc şi, totodată, a 2,7 tone de aur polonez, rămase în ţară şi încredinţate aproape fără niciun document, pe încredere, Băncii Naţionale a României. Despre importanţa acestui muzeu am mai vorbit acum câţiva ani, în 2013, pe 22 august. De atunci şi până astăzi, cercetătorii noştri de la Banca Naţională şi-au continuat căutările, au studiat documente din arhiva BNR şi suntem, azi, în măsură să vă prezentăm date noi, care ne ajută să reconstituim un traseu credibil al evenimentelor (…) Momentul Tismana ar putea să ne lecuiască de delăsare. O lecţie conjugată din care se poate trage o concluzie simplă: uite că se poate şi în momente dificile. Se poate cu instituţii puternice şi credibile, care pot să conlucreze. Prejudecata că la noi nu se poate va fi cel puţin pusă sub semnul întrebării. Cred că efortul pentru a deschide acest muzeu îşi va arăta toate meritele”, a spus Isărescu, potrivit Agerpres.
Lucrările propriu-zise la Muzeul Tezaurului BNR de la Mănăstirea Tismana, o investiţie de aproape două milioane lei au început în luna octombrie a anului 2013, însă au fost întârziate cu doi ani din cauza problemelor cauzate de infiltraţiile cu apă, provenite de la pârâul care curgea la intrarea în Mănăstirea Tismana. Ca atare, ulterior, s-a luat decizia de a devia cursul apei, iar lucrările derulate în acest sens au fost destul de complicate, informează sursa citată.
Muzeul este dotat cu obiecte specifice din perioada 1944 — 1947. Peştera de lângă Mănăstirea Tismana a adăpostit, în acea perioadă, peste 200 de tone de aur, tezaurul fiind ascuns de teama ca piesele de o valoare inestimabilă să nu ajungă în posesia ruşilor, mai arată Agerpres.
sursa foto: mistere-romania.info