Șase familii de pe strada Aleea I Șimnic nu înţeleg ce li se întâmplă. Gospodăriile lor se află în spatele centralei CET 2 din cartierul Bariera Vâlcii şi, deşi au făcut demersuri către autorităţi, nu au reuşit să aibă minimele utilităţi în zona în care stau: apă, curent, gaze, canalizare, un drum măcar pietruit şi o deszăpezire pe timp de iarnă. Mai mult, unul dintre bărbaţii care locuiesc în zonă şi-a lăsat copilul la ţară pentru a nu-l aduce să trăiască în Craiova condiţiile date.
Trai greu pentru mai multe familii care locuiesc pe Aleea I Șimnic din zona cartierului Bariera Vâlcii. Este vorba despre şase gospodării care nu au apă, curent, gaze şi nu au nici canalizare. Deşi pe strada amintită s-au desfăşurat lucrări de pietruire a drumului, la „cotitura” străzii care duce către aceste gospodării, pietruirea s-a încheiat. De aici începe altă lume.
Drepturi doar pe hârtie
Elena Ivaşcu trăieşte aici din anul 2010 şi chiar specifică faptul că are autorizaţie de construire, faţă de alţii care nu au şi, totuşi, beneficiază de utilităţi. Ca să ajungi la casa ei, treci pe partea pietruită a Aleii I Șimnic, care porneşte din Aleea IV Șimnic. La un moment dat, piatra se opreşte şi încep pământul şi bălăriile.
„În urmă cu aproximativ două luni s-au oprit. S-a lucrat, s-a pus piatră, am înţeles că cei de pe aici, de unde se termină zona pietruită, au şi apă. Problema noastră cea mare este curentul. Iarna nu este niciun utilaj de deszăpezire pe partea Aleii I Șimnic unde avem noi nomenclatură stradală, unde avem număr şi suntem înregistraţi la primărie. Plătim impozit, plătim taxe, dar problema noastră sunt utilităţile. De asta suntem contribuabili, ca să avem şi noi dreptul la utilităţi. Degeaba avem dreptul doar pe hârtie”, se plânge Elena Ivaşcu.
„Ni s-a spus că avem dreptul legal, dar material nu se poate”
De ce spune asta? Femeia a povestit pentru Jurnalul Olteniei că a depus, împreună cu ceilalţi vecini, un memoriu către primărie, dar fără succes. „Le-am scris în legătură cu introducerea utilităţilor, curent, gaze, canalizare şi cu deszăpezirea, dar şi cu continuarea pietruirii drumului, care s-a oprit aici. Ni s-a spus că avem dreptul legal, dar material nu se poate. Practic, nu sunt fonduri. Mai sunt încă cinci familii, dintre care una singură are patru copii care urmează învăţământul gimnazial, iar iarna merg până în Bariera Vâlcii, la Școala nr. 14, pe jos, prin zăpadă. Ca să meargă un copil de clasa a treia prin zăpadă e foarte greu”, a mai spus femeia.
„Vrem doar să trăim decent”
Costul pentru ca cele şase gospodării să se racordeze la curent este enorm pentru posibilităţile financiare.
„Am întrebat la CEZ cât ne costă. Poate să vindem totul, şi pe noi inclusiv, ca să ne branşăm. Este foarte scump pentru oameni simpli, cu salarii minime pe economie. Este un miliard (lei vechi – n.r.) şi ceva. Ne descurcăm foarte greu fără utilităţi. Să stai la lampă, la lumânare, la improvizaţii. E foarte greu şi este şi periculos, atât din punct de vedere al siguranţei cât şi din cel al sănătăţii. De ce trăim aşa? Întrebăm şi noi mai sus, dar toate uşile ne sunt închise în faţă. Încercăm şi noi să trăim decent, nu pe picior mare, de oameni cu bani şi cu lux. Vrem doar să trăim decent”, a încheiat Elena Ivaşcu. Situaţia este cu atât mai ingrată cu cât, la doar 700 de metri distanţă, este transformatorul la care s-ar putea lega la curent.
A lăsat copilul la ţară ca să nu îl chinuie aici
Valentin Burtescu este o altă persoană care locuieşte în zonă. Acesta este nevoit să trăiască fără copilul său lângă el, pentru că a preferat să îl lase să locuiască la ţară, unde are condiţii mai bune de trai. „Eu am un copil, dar stă la ţară. L-am lăsat acolo din cauza condiţiilor şi ca să meargă la şcoală pe un drum mai decent. Decât să îl chinui pe el, mai bine mă chinui doar eu”, a povestit bărbatul.
Oamenii se întreabă în continuare, de câţiva ani, dacă problemele lor se vor rezolva vreodată. Se întreabă de ce mai merg încă la vot şi de ce îşi plătesc dările dacă nu pot avea nici minimele utilităţi. Le răspunde cineva?