Salariaţii din administraţia publică locală şi serviciile publice deconcentrate din teritoriu, sunt nemulţumiţi de adoptarea OUG nr. 20 / 2016, privind salarizarea, acuzând Guvernul Cioloş că a umilit acest sector. O parte dintre angajaţi, au luat decizia de a declanşa acţiuni de protest, însă, potrivit legii, declararea grevei se face cu acordul scris a cel puţin jumătate din numărul membrilor organizaţiilor sindicale reprezentative participante la conflictul colectiv de muncă, astfel, neputându-se organiza decât o grevă de tip japonez.
Grevă şi nu prea în primăriile din judeţul Dolj
În primăriile din judeţul Dolj intrarea în grevă a fost la „libera apreciere” a angajaţilor. Liderul sindicatului Forţa Legii, reprezentativ în administraţia publică, spune că nu a fost întrunit numărul necesar de semnături pentru a putea fi organizată greva. Astfel, a avut loc o grevă de tip japonez, cu banderolă albă pe braţ, fără încetarea lucrului.
“Din federaţia Forţa Legii, au semnat pentru grevă 26% dintre membri, deci insuficient pentru a putea desfăşura, conform legii, propriu-zis grevă. În al doilea rând, Ministerul Muncii ne-a comunicat că această grevă este în afara legii. Din aceste motive ai noştri au făcut grevă japoneză, iar astăzi, la fel. A fost la libera apreciere a membrilor pentru că nefiind îndeplinită condiţia privind numărul membrilor semnatari pentru încetarea lucrului, în fiecare instituţie dacă au dorit şi-au legat banderole la braţ. Toată lumea doreşte greva, dar s-o facă alţii. Continuăm discuţiile cu actualul Ministru al Muncii, care este o catastrofă”, a declarat Ringo Dămureanu preşedintele Sindicatului Administraţiei Publice „Forţa Legii”.
Deşi iniţial peste 26% dintre membri federaţiei sindicale Forţa Legii îşi anunţaseră participarea, doar 18% dintre aceştia s-au aflat, marţi, 5 iulie, în grevă de avertisment de tip japonez.
Din judetul Dolj, o primărie de municipiu, Băileşti, două de oraş, Segarcea şi Bechet şi alte 39 de comună s-au aflat, atunci, între orele 9:00 – 10:00, în grevă de avertisment. Și în judeţele Olt şi Gorj au existat instituţii care au protestat pe 5 iulie dintre care, în judetul Olt, 33 de primării de comună.
Printre revendicările personalului din administraţia publică se numără acordarea normei de hrană, acordarea voucherelor de vacanţă, creşterea salariilor cu 25%, modificarea OUG nr. 20 / 2016 şi eliminarea tuturor prevederilor discriminatorii.
Sindicaliştii din administraţia publică sunt hotărâţi să continue protestele până când cererile lor se vor soluţiona, anunţând pentru data de 19 iulie, grevă generală pe termen nelimitat.