Au depus jurământul

Redactia
7 Min Read

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, şi consilierii locali ai municipiului au depus, joi, jurământul de credinţă. Aceştia au şi votat cei doi viceprimari, în persoanele lui Mihail Genoiu şi Adrian Cosman, singurele propuneri, de altfel, pentru aceste funcţii, înaintate de consilieri. Situaţia a rămas, totuşi, incertă la nivelul PNL, unde unul dintre mandate nu a fost validat. Pavel Badea a contestat excluderea sa din PNL Dolj, iar până când Curtea de Arbitraj a PNL nu va da o hotărâre definitivă asupra acestei speţe, nu se ştie dacă cel de-al 27-lea fotoliu de consilier va fi ocupat de fostul candidat la Primăria Craiova sau de Doru Câplea, următorul pe lista PNL pentru Consiliul Local.

Consilierii locali ai municipiului, dar şi primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, au depus, joi, jurământul de credinţă. După analiza comisiei de validare constituită la începutul întâlnirii, s-a stabilit componenţa consiliului local. Astfel, conform voturilor craiovenilor, alianţa PSD+UNPR deţine majoritatea, cu 19 mandate (Mihail Genoiu, Gheorghe Nedelescu, Bianca Predescu, Radu Marinescu, Stelian Bărăgan, Marin Radu, Romeo Radu, Dorel Voicu, Alexandru Beţiu, Dumitru Otovescu – plecat în străinătate la momentul validării şi va depune jurământul la următoarea şedinţă, Lucian Dindirică, Ionuţ Dumitrache, Marius Mihai, Marin Nicoli, Romulus Nicolicea, Sorin Matei, Manuela Godinel, Cătălin Roşculete şi Adrian Cosman). Reamintim că Dan Daşoveanu, aflat pe poziţia numărul trei pe lista PSD+UNPR, a demisionat din consiliul local în cursul zilei de marţi. În ceea ce priveşte ALDE, aceasta are două mandate (Dumitru Mănescu şi Firmilian Calotă, după ce Mircea Năstase, Ionuţ Mladin, Ionel Bogdan şi Cătălin Oprea, poziţiile 1, 3, 4 şi 5 de pe lista pentru consiliul local, au pierdut calitatea de membri ai ALDE şi niciunul dintre ei nu a contestat măsura excluderii), iar PNL, teoretic, şase mandate.

 

Al şaselea din PNL: Badea sau Câplea? Nu se ştie

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cel de-al şaselea, însă, nu a fost validat. Singurii care şi-au depus jurământul au fost Adriana Ungureanu, Flavius Sirop, Marian Vasile, Marinel Florescu şi Dan Diaconu, deşi în sală se aflau atât Pavel Badea, cât şi Doru Câplea, următorul candidat pe lista aleşilor locali din partea PNL. Asta pentru că Pavel Badea, aflat pe prima poziţie în lista PNL pentru consiliul local şi exclus din partid la câteva zile după alegeri, a contestat această decizie.

„Cu privire la validarea mandatului domnului Pavel Badea, aflat pe poziţia numărul unu de pe buletinul de vot, respectiv a domnului Doru Câplea, aflat pe poziţia numărul şapte de pe buletinul de vot, comisia constată că, pe de o parte, există înscrisuri din partea organizaţiei judeţene PNL Dolj cu privire la excluderea domnului Pavel Badea din rândurile partidului şi prin care se solicită validarea mandatului domnului Doru Câplea, iar pe de altă parte, înscrisuri emanate de la conducerea centrală PNL prin care se arată că măsura excluderii a fost contestată de către domnul Pavel Badea şi excluderea devine executorie după o hotărâre definitivă a Curţii de Arbitraj PNL. Văzând că suntem în prezenţa unei probleme interne de partid, nesoluţionate încă printr-o hotărâre definitivă a organelor competente, se supune la vot soluţia prorogării validării mandatului unuia dintre cei doi consilieri, Pavel Badea sau Doru Câplea”, a explicat Bianca Predescu, preşedintele comisiei de validare. Aşadar, ocuparea scaunului de consilier a fost amânată şi rămâne de văzut cine va fi cel de-al şaselea consilier PNL şi, mai ales, când se va înâmpla asta.

 

Cosman şi Genoiu, singurele propuneri pentru scaunele de viceprimar

Consilierii au ales şi viceprimarii Craiovei. Singura care a formulat propuneri a fost alianţa locală PSD-UNPR, care i-a nominalizat pe Mihail Genoiu şi Adrian Cosman, anunţat de primarul Craiovei ca fiind propunerea pentru această funcţie, încă de acum câteva zile. Deşi au avut posibilitatea de a face şi ele propuneri, celelalte grupuri de consilieri, ai ALDE şi ai PNL, nu au făcut nicio propunere. Mai mult, Marian Vasile (PNL), a explicat de ce s-a procedat aşa.

„Nu ni s-a validat un mandat de consilier local, iar din şase am rămas cinci. Nu avem propuneri şi nu vom vota propunerile PSD”, a spus acesta.

În urma voturilor exprimate în mod previzibil, Mihail Genoiu a fost reales viceprimar, iar acesta va lucra împreună cu Adrian Cosman. Situaţia nu avea cum să fie diferită având în vedere că alianţa PSD+UNPR deţine majoritatea în consiliul local şi, oricare ar fi fost propunerile acesteia, ar fi obţinut voturile necesare alegerii viceprimarilor doriţi.

 

Noul viceprimar, fost sportiv de performanţă, se va ocupa de şantiere

Dacă Mihail Genoiu este cunoscut în spaţiul public, mai ales prin prisma activităţii sale ca viceprimar din ultimii ani, pe Adrian Cosman nu îl cunoaşte prea multă lume. Acesta a fost administrator la Centrul Multifuncţional Craiova şi director în cadrul Salubritate Craiova. Ce a făcut acesta, însă, înainte?

„Sunt fost sportiv de performanţă, am jucat handbal de mare performanţă, sunt deţinător de patru titluri naţionale, am jucat în străinătate în Franţa şi am ales ulterior calea politică şi administrativă. Atâta pot să vă spun, în mare”, a declarat Cosman pentru Jurnalul Olteniei.

Întrebat cum se împacă sportul cu administraţia publică, noul viceprimar a spus că experienţa din sport îl va ajuta.

„La început, a fost o provocare pentru mine, dar experienţa din sport mă ajută în politică şi eu mă pricep foarte bine să organizez şi să coordonez lucrurile. Probabil că, din această cauză, am avut şi un vot de încredere pentru a fi viceprimarul Craiovei pentru că voi fi mai mult pe şantierele din oraş. Sunt pregătit pentru asta. Cu siguranţă am experienţa de a coordona şi de a supraveghea. Nu îmi fac probleme. Uşor-uşor, când vor veni atribuţiile, o să vedem despre ce e vorba. Eu zic că va fi în regulă şi nu vor fi probleme. Nu vă pot da un timp anume când se va întâmpla asta”, a mai spus Cosman pentru Jurnalul Olteniei.

Share This Article