Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus sesizarea instanţei de judecată, cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei privind pe inculpaţii NICOLOSI SALVATORE, administrator al S.C. Nicolosi S.R.L., la data faptei şi S.C. NICOLOSI S.R.L., în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată şi PAȘOL ION, primar al comunei Ghioroiu, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată şi fals intelectual.
În acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut că, în perioada 2009–2011, “inculpatul Nicolosi Salvatore, în calitate de administrator şi reprezentant legal al S.C. Nicolosi S.R.L., la diferite intervale de timp din perioada campaniilor respective, a prezentat funcţionarilor A.P.I.A. Dolj declaraţii şi documente false, inexacte sau incomplete, care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept, de către inculpata S.C. Nicolosi S.R.L., de fonduri europene.
Totodată, procurorii au descoperit faptul că şi în cursul anului 2008, inculpata S.C. Nicolosi S.R.L., prin administratorul din acea perioadă, a obţinut pe nedrept fonduri europene pentru campania din anul respectiv, în total, inculpata S.C. Nicolosi S.R.L. obţinând pentru campaniile din anii 2008 – 2011, suma de 113.396,91 RON din fonduri comunitare (FEGA), cu titlu de sprijin financiar prin Schema de Plată Unică pe Suprafaţă”.
În aceeaşi perioadă, mai spun procurorii, Paşol Ion, în calitate de primar, a ajutat inculpata S.C. Nicolosi S.R.L. şi reprezentanţii săi legali să obţină pe nedrept fonduri europene aferente campaniilor anilor 2008 – 2010, prin încheierea/înregistrarea unui contract de arendă care conţinea menţiuni nereale (arendatorul nefiind proprietarul suprafeţei de teren care face obiectul contractului) şi alterarea evidenţelor agricole ale Primăriei Ghioroiu prin facilitarea inserării în registrul contractelor de arendă a unor suprafeţe mai mari decît cele arendate şi prin avizarea/certificarea documentului fals utilizat la A.P.I.A. Dolj în anul 2008.
„În prezenţa apărătorilor aleşi, cei trei inculpaţi au declarat expres că recunosc comiterea faptei reţinute în sarcina lor, că acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală, că sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv pentru inculpatul NICOLOSI SALVATORE, 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii reţinute în sarcina sa; inculpata S.C. NICOLOSI S.R.L., pedeapsa principală a amenzii, în sumă de 30.000 lei, reprezentând un număr de 200 zile-amendă şi pedeapsa complementară a publicării hotărârii definitive de condamnare a inculpatei, în extras, pe cheltuiala acesteia, în presa scrisă, într-un cotidian regional, pe o perioadă de 3 luni, câte trei apariţii în fiecare lună; inculpatul PAȘOL ION, 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat”, potrivit DNA.
DNA mai informează că inculpaţii Nicolosi Salvatore şi Paşol Ion au fost de acord să presteze fiecare, muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.
Prejudiciul cauzat bugetului administrat de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură prin faptele descrise a fost recuperat integral, motiv pentru care agenţia nu s-a constituit parte civilă în cauză. Dosarul de urmărire penală privind pe cei trei inculpaţi, împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, au fost trimise la Tribunalul Dolj.