15 elevi ai Liceului Tehnologic “George Bibescu” din Craiova au participat, luna trecută, la un stagiu de pregătire practică, timp de trei săptămâni, la cele mai mari service-uri auto din Valencia. La finalul stagiului de pregătire, 3 dintre elevi au fost invitaţi de patronii service-urilor să se întoarcă în Spania, după terminrea liceului, pentru a fi angajaţi acolo. Astfel, spaniolii, le-au cerut acestora CV-urile pentru a le păstra până anul viitor când vor absolvi liceul.
“Și în anul şcolar 2015-2016 elevi din ciclul superior al Liceului Tehnologic “George Bibescu”, au efectuat stagii de practică în ţări membre ale Uniunii Europene. De data aceasta cristalizarea cunoştinţelor şi dobândirea de noi competenţe s-a realizat la Valencia, la operatori economici din domeniul auto, pe durata a 3 săptămâni, în cadrul programului Erasmus+: ”Oportunităţi de integrare pe piaţa muncii europene a absolvenţilor cu calificarea ”tehnician electrician electronist auto”. Cei 15 elevi participanţi au avut ocazia să lucreze efectiv pe ”linia de producţie” însuşindu-şi astfel rigorile muncii în condiţii reale: responsabilitate, punctualitate, seriozitate. Nivelul foarte bun de pregătire pe care l-au demonstrat elevii încă din primele zile, au atras aprecierea tutorilor de practică şi implicit un interes sporit pentru formarea profesională a elevilor. Impresia foarte bună pe care au lăsat-o elevii Liceului “George Bibescu”, ca pregătire, seriozitate, ţinută şi comportament au făcut ca 3 dintre ei să fie invitaţi să lucreze la firmele respective, după terminarea studiilor. Toţi elevii au primit certificate de practică şi Europass , o şansă în plus pentru integrarea pe piaţa muncii. O oportunitate de care, sunt sigur, unii vor profita. Făcând bilanţul, considerăm că obiectivele programului au fost îndeplinite cu brio”, a spus Petre Cauc, directorul Liceului Tehnologic “George Bibescu”.
Elevii sunt încântaţi de experienţa trăită în Spania şi spun că s-ar întoarce oricând acolo.
“A fost o experienţă plăcută, am lucrat la mai multe firme, ne-au arătat cum se lucrează, ne-au explicat, am învăţat foarte multe lucruri. Am stat 3 săptămâni, de pe 7 până pe 28 mai. Au fost şi colegi cărora li s-a propus să fie angajaţi acolo după terminarea studiilor”, a spus unul dintre elevi.
Lucrurile noi pe care le-au învăţat în afara ţării şi condiţiile de muncă de peste hotare i-au impresionat pe elevi.
“A fost ceva de neuitat, am învăţat lucruri noi, persoanele altfel, nu cred că învăţam în România ceea ce am învăţat acolo în aceste trei săptămâni. Se lucrează altfel, nivelul de cunoştiinţe e mai avansat. În România nu avem atâtea beneficii, sunt mai avansaţi decât noi, au un nivel mult mai ridicat, în orice domeniu aproape”, a spus un alt elev.
Tinerii au ajuns la practică în Spania prin programul Erasmus Plus şi au fost însoţiţi de doi profesori coordonatori.
“În perioada 7 mai-28 mai, am participat cu un grup de 15 elevi de la Liceul Tehnologic George Bibescu la un stagiu de pregătire practică din modulul 9 circuite electronice, stagiu de formare de 90 de ore, pe durata a 3 săptămâni, modul care este comun celor două specializări ale celor 15 elevi participanţi, respectiv calificările de tehnician-electrician electronist auto şi tehnician mecanic întreţinere şi reparaţii. Unul dintre obiectivele pe care ni le-am propus şi pe care le-am îndeplinit în cadrul acestui proiect a fost formarea şi dezvoltarea competenţelor tehnice specializate ale elevilor, competenţe transferabile dar care au fost evaluate într-un sistem de învăţământ diferit faţă de cel al nostru. Eu am fost profesor însoţitor, împreună cu responsabilul de proiect, doamna profesoară Simina Constantinov”, a spus Laurenţiu Dumitru, profesor la Liceul Tehnologic George Bibescu.