Premieră în Craiova. Avem primul câine ghid pentru o persoană nevăzătoare

Redactia
6 Min Read

Cei care au trecut, vineri, la amiază, în zona Pieţei „Mihai Viteazul”, s-au putut întâlni cu două exemplare din rasa Labrador. Unul dintre aceştia, Breehan, este primul câine ghid pentru o persoană din Craiova, dresat şi antrenat în Irlanda, prin Fundaţia „Light into Europe”. Căţeluşa va locui în casa craiovencei Marta, care are nevoie de ea şi de ajutorul său pentru a se descurca printr-un oraş în care chiar şi celor fără probleme de vedere le este greu să se deplaseze.

Breehan este o femelă din rasa Labrador, în vârstă de aproximativ doi ani, care a venit să ajute o craioveancă nevăzătoare. Aceasta a aflat de Fundaţia „Light into Europe” şi de programul acesteia, „Câini pentru nevăzători”, şi a cerut ajutorul reprezentanţilor pentru a putea beneficia de un astfel de câine. Programul se derulează din anul 2009.

„Câinele ghid este un câine special pregătit care, datorită dresajului şi a abilităţilor speciale, îi dă mai multă independenţă persoanei nevăzătoare şi o ajută să ajungă în locuri unde, practic, nu ar putea să ajungă singură. Ideea este că anumite comenzi sunt date câinelui, iar acesta ocoleşte obstacole, se opreşte la borduri, traversează strada în siguranţă şi duce persoana la destinaţie. Este, cumva, un parteneriat între câine şi nevăzător. Marta este prima persoană din Craiova care beneficiază de un câine ghid. Căţeluşa, Brienne, a ajuns aici în urmă cu trei săptămâni, când a început pregătirea. Astăzi, practic, în urma verificării şi de către colegii mei, a trecut testul. Putem spune că este o zi istorică. Marta este singura persoană din Craiova care ne-a căutat”, a explicat Anca Vasile, managerul programului Câini pentru Nevăzători”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Cum poţi beneficia de un câine ghid?

Aceasta a explicat cum se desfăşoară întreaga procedură prin care un nevăzător ajunge să beneficieze de un astfel de ajutor.

„Persoanele care au nevoie apelează la noi. Noi avem activităţi de promovare şi la nivel de media, şi în şcoli, unde le explicăm nevăzătorilor că nu este imposibil să aibă o viaţă normală şi că un câine ghid îi poate ajuta. Ei apelează la noi, există nişte evaluări pentru a vedea ce fel de câine i se potriveşte, iar în momentul în care avem un câine pregătit în conformitate cu nevoile lor, îi sunăm şi apoi începem trainingul”, a mai spus Anca. Pregătirea poate dura între două-trei săptămâni şi se poate întinde pe o perioadă de peste o lună, în funcţie de viitorul stăpân, de câine şi de relaţia dintre ei.

„Prima condiţie esenţială ca o persoană să aibă un astfel de câine este să îşi dorească să fie independentă şi să fie conştientă că acest lucru nu se realizează peste noapte şi să iubească animalele. Bineînţeles este importantă şi seriozitatea şi implicarea. Important este, şi lumea trebuie să ştie, că nu orice fel de câine poate deveni câine ghid. În principiu, sunt folosite trei rase: Labrador, Golden Retriever şi Ciobănescul German. Rasele pe care noi le folosim sunt venite de la şcolile de câini-ghid din afară, deci aceşti câini au cumva în sângele lor dorinţa de a ghida. Asta ne ajută pe noi mult mai mult în partea de dresaj”, a mai precizat managerul de program.

 

Marta: „O mare problemă sunt maşinile parcate de-a curmezişul trotuarului”

Marta, pe care Breehan o va însoţi de acum încolo peste tot unde merge, spune că îşi doreşte foarte mult să se deplaseze cu usurinţă prin oraş. Aceasta a spus că cele mai mari probleme, pentru ea, sunt maşinile parcate anapoda şi lipsa semnalelor auditive la semafoare. „Dorinţa mea este să mă pot deplasa în tot oraşul. În acest moment cunosc doar trei rute, dar aş vrea să pot ajunge acolo unde am eu nevoie. Până acum, am stat foarte mult în casă, pentru că soţul lucrează, fetiţa este la şcoală, şi depindeam de ei. Puteam să ies doar atunci când ei erau acasă. Pe viitor, lucrul acesta se rezolvă, pentru că voi putea ieşi cu Breehan. Este foarte docilă, ascultătoare, foarte cuminte, exact căţelul care ni se potriveşte nouă ca familie. Eu o să mă ocup de ea, este responsabilitatea mea. Este datoria mea. În oraş, o mare problemă sunt maşinile parcate de-a curmezişul trotuarului. Sunt momente în care căţeluşa nu găseşte o modalitate de a trece de acele maşini. O altă problemă ar fi la semafoare, faptul că nu au un semnal acustic. Ar fi extrem de util, nu doar pentru mine, ci şi pentru ceilalţi nevăzători care circulă prin oraş cu însoţitor sau fără, şi pentru cei cu probleme de vedere”, a povestit Marta.

Alături de ea şi de echipa fundaţiei au fost şi Cati, din Alexandria, alături de câinele ei, Klint, o altă beneficiară a programului, dar şi preşedintele Fundaţiei „Light into Europe”, Stan Platt.

Share This Article