În fiecare comună din judeţul Dolj ar trebui să existe o casă muzeală care să aducă în faţa vizitatorilor tradiţia şi sufletul locuitorilor zonei, trebuie şi putem să ne recuperăm patrimoniul cultural românesc, spune Ionuţ Pătularu, directorul Colegiului Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” din Craiova, care deja a făcut un pas în acest sens.
În curtea liceului, chiar la intrarea principală, a fost amenajat un muzeu al satului tradiţional românesc.
În urmă cu aproape doi ani, aici a fost adusă o căsuţă din lemn, din secolul XIX. Între timp a fost amenajată, iar lângă ea au fost aduse două fântâni, dar şi o căruţă. Pentru restaurarea ei, conducerea colegiului a apelat la ajutorul unui meşter popular de lângă Voineasa, Constantin Dinuţ. Achiziţionarea şi readucerea ei la viaţă a costat aproape 10.000 lei, bani proveniţi din sponsorizări.
„Plecând prin judeţul nostru şi prin Oltenia am văzut multe case abandonate, case de patrimoniu de secol XVIII, XIX şi început de secol XX. Parcă undeva strigau să fie recuperate, să fie redate societăţii, fiecare avându-şi povestea sa. M-am gândit că este momentul să ne revendicăm patrimoniul cultural românesc şi am plecat în mai multe localităţi din judeţul Dolj. Până la urmă, am reuşit să preluăm această casă, bârnă cu bârnă, din satul Balota de Jos, comuna Murgaşi. Am refăcut-o şi am venit cu elementul acesta de noutate, în stil arhaic, privind şindrila sau şiţa. În perioada ei de început fusese acoperită cu păpuriş, stufăriş, iar ulterior am găsit o tablă degradată. Prin acest muzeu ne-am dorit un respect faţă de valorile naţionale, faţă de patrimoniul românesc, atât de apreciat de străini, dar uitat de noi. Astăzi trăim nişte timpuri confuze. Omul îşi canalizează energiile către zona materială şi pierde spiritualul, autenticul din el, din jurul său”, a mărturisit Ionuţ Pătularu, directorul Colegiului Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” din Craiova.
Casa a fost apoi mobilată şi transformată într-un muzeu.
„Tot ce vedeţi aici sunt obiecte autentice. Obiectele din lemn sunt preluate din această casă. Obiectele de ţesătorie sunt aduse de către prietenii noştri, chiar din şcoală. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în acest proiect. Aş vrea să mulţumesc familiei Dobrinescu, pentru că ne-a donat maşina de cusut. Într-o zi, o doamnă şi un domn au venit la mine şi mi-au spus că au o maşină de cusut şi vor să o doneze muzeului nostru. Am crezut în primă fază că ar fi vorba de o maşină de cusut din timpurile noastre. După ce am mers la dumnealor acasă am găsit o piesă rară, de aproape 100 ani, în stare de funcţionare. Dumnealor ne-au donat-o, deşi ne-au mărturisit că primiseră, la un moment dat, o ofertă de 4.000 euro pentru a vinde această maşină de cusut,” a mai spus Pătularu.
Muzeul din curtea Colegiului Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” din Craiova, impresionează, de fiecare dată, vizitatorii, iar în ultimii doi ani, peste o sută de elevi şi profesori din peste 10 ţări europene l-au vizitat.