S-au tras clopotele pentru eroii patriei

Redactia
7 Min Read

De Ziua Înălţării Domnului, craiovenii au marcat şi “Ziua Eroilor”, o sărbătoare dedicată eroilor cunoscuţi şi necunoscuţi, căzuţi în luptă de-a lungul veacurilor, pentru credinţă, libertate, dreptate, pentru apărarea şi reîntregirea neamului.

În Craiova, manifestările dedicate acestei zile au fost organizate, ieri, la Cimitirul Sineasca, începând cu ora 12.00 şi au reunit autorităţi locale, revoluţionari craioveni, dar şi trecători patrioţi dornici să asiste la parada militară. Ceremonia a debutat cu intonarea Imnului Naţional al României.

În semn de recunoştinţă pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Modial, autorităţile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1.693 din 4 mai 1920, ca “Ziua Eroilor” să fie decretată sărbătoare naţională şi să fie celebrată în Ziua Înălţării Domnului. Decizia a fost preluată de Parlamentul României în anul 1995, iar în anul 2003, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost proclamată drept sărbătoare naţională a poporului român.

“Ne plecăm frunţile în memoria tuturor celor care de-a lungul istoriei tumultoase a poporului nostru, au făcut din vieţile lor scut pentru apărarea trupului ţării şi a celor mai înalte aspiraţii naţionale. Aşezaţi de soartă la graniţa marilor puteri, la confluenţa unor interese care ne-au fost de cele mai multe ori potrivnice, românii au înţeles, din cele mai vechi timpuri, că numai prin luptă îşi pot vedea înfăptuite idealurile de secole. Independenţa afirmată răspicat într-un act de mare curaj chiar într-o zi de 9 iunie pe Câmpia Islazului, avea să fie cucerită trei decenii mai târziu cu arma în mână. Unitatea a fost dobândită prin jertfă în Primul Război Mondial şi păstrată prin luptă eroică în cel de-al doilea război. Ne-am consfinţit libertatea prin sacrificiul martirilor din decembrie 1989, iar eroii României de astăzi sunt şi eroii lumii întregi, pentru că lupta lor este pusă în slujba păcii şi stabilităţii internaţionale, în slujba dezideratului unei lumi mai sigure. Este o zi a recunoştinţei profunde, de aceea, astăzi, cinstim memoria tuturor celor care şi-au sacrificat viaţa pentru o ţară unită şi demnă, suverană şi puternică. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe eroii neamului!”, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Ieri, în toate lăcaşele de cult din Craiova s-au tras clopotele la ora 12.00, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ s-a păstrat un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii patriei.                                                          

“În această zi cu o importantă semnificaţie creştină, Înălţarea Domnului, poporul român celebrează Ziua Eroilor, o sărbătoare dedicată înaintaşilor noştri căzuţi în luptă de-a lungul veacurilor pentru apărarea şi reîntregirea neamului românesc. Cinstirea celor care şi-au dat viaţa pentru aceste sfinte idealuri se săvârşeşte încă din anul 1920, atunci când s-a stabilit ca ziua eroilor să fie sărbătorită cu prilejul zilei Înălţării Domnului Iisus Hristos, decretată sărbătoare naţională a poporului român. Cele două sărbători sunt un prilej de cinstire şi smerenie în amintirea celor care prin faptele lor de vitejie au scris o pagină în istoria acestei ţări. Alături de simbolurile naţionale, eroii ne legitimează în întreaga lume, iar noi le datorăm întreaga noastră existenţă şi avem o datorie sacră, acea de a păstra valorile neamului românesc şi de a le transmite mai departe urmaşilor noştri astfel încât recunoştinţa purtată eroilor să dăinuie peste timp”, a declarat Sorin Răducan, prefectul judeţului Dolj

 

Cele două sărbători, reprezintă un prilej de recunoştinţă dedicate memoriei eroilor care, prin faptele lor de vitejie, au scris o pagină în istoria ţării precum şi pentru slava Mântuitorului.

 

“Azi, în zi de sărbătoare, cu ocazia Înălţării Domnului Iisus Hristos la dreapta Tatălui, avem onoarea de a aduce un omagiu eroilor care au luptat pentru ca noi să putem trăi în linişte şi pace. Istoria ar fi avut o altă turnură fără jertfa adusă de bravii luptători români care şi-au dat viaţa pentru neatârnarea poporului român. Au luptat în ţară şi în afara graniţelor cu un singur gând, acela de a avea o ţară liberă. Au ieşit cu pieptul înainte şi au ieşit în calea inamicului chiar dacă asta a însemnat propria lor pieire. Au luptat cu inima şi gândul la noi, cei care astăzi suntem aici, iar pentru asta noi le vom fi veşnic recunoscători. Dumnezeu să-i aibă în pace!”, a declarat Mihail Genoiu, viceprimarul municipiului Craiova.

În semn de recunoştinţă pentru sacrificiul suprem al ostaşilor căzuţi la datorie, Guvernul României, Primăria Municipiului Craiova, Consiliul Local al Municipiului Craiova, revoluţionarii craioveni, precum şi alte instituţii au depus coroane.

Astfel de ceremoniale au fost organizate şi la cimitirele Ungureni, Catolic, Evreiesc, la monumentul militarilor ruşi precum şi la placa de comemorare a militarilor polonezi.

Sărbătoarea de la Craiova s-a încheiat cu realizarea onorului şi defilarea unui detaşament de militari ai Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab”.

Tot ieri, la monumentele Eroilor Jandarmi ridicate în localitatea Palilula în memoria slt. p.m. Nicolae Ungureanu şi la cel din localitatea Ghizdăveşti ridicat în memoria slt. p.m. Aurel Radu, ambii căzuţi la datorie, în ziua de 23 decembrie 1989, la Aeroportul Otopeni, s-a desfăşurat slujba de pomenire a acestora precum şi a tuturor jandarmilor care au plătit cu viaţa pentru apărarea vieţii, a avutului cetăţenilor şi a comunităţii.

Slujba religioasă a fost oficiată de preotul militar din cadrul I.J.J. Dolj şi au fost depuse coroane din partea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj.

 

 

 

Distribuie acest articol