Elevii de liceu care provin din familii cu venituri foarte mici sunt sprijiniţi de Ministerul Educaţiei să îşi continue studiile. Aceştia primesc lunar 180 de lei, prin programul ”Bani de liceu” dacă venitul pe membru de familie în ultimele trei luni de la la data înscrierii în program nu depăşeşte 150 de lei.
Pe parcursul anului şcolar, tinerii pot pierde bursa dacă acumulează mai mult de 20 de absenţe nemotivate, dacă primesc sancţiuni de suspendare a cursurilor pentru 3 – 5 zile, au nota la purtare scăzută sub 7 sau fac abandon şcolar. Anul acesta, o parte dintre elevii care primeau bursa socială din partea statului au pierdut finanţarea şi nu vor mai primi banii.
Astfel, conform ultimei centralizări, efectuată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, a scăzut numărul elevilor care beneficiază de această bursă comparativ cu începutul anului şcolar.
La începutul anului şcolar erau 3.172 de beneficiari ai acestei burse, cei mai mulţi fiind de la Liceul Tehnologic „Petre Baniţă” din Călăraşi (232), pe locurile următoare situându-se Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu” din Dăbuleni (206), Liceul Tehnologic „Dimitrie Filişanu” din Filiaşi (199), Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu” din Craiova (188), Liceul Tehnologic „Ştefan Anghel” din Băileşti (186). În acest moment, numărul elevilor care beneficiază de “Banii de liceu” este de 2.704. Cea mai mare scădere se înregistrează la Liceul Tehnologic „Ştefan Anghel” din Băileşti ( de la 186 la 131), iar la Liceul Tehnologic Auto din Craiova mai sunt 40 de beneficiari din cei 80 care au fost la început.
“Anul trecut am avut 3172 de elevi care au beneficiat de banii de liceu iar anul acesta până în luna aprilie 2016 avem 2704 de beneficiari ai programului “Bani de liceu”. Observăm o diminuare a numărului de elevi la Liceul Tehnologic Petre Baniţă Călăraşi de la 232 la 180, la Ștefan Anghel Băileşti, de la 186 la 131, la Liceul Tehnologic Auto de la 80 la 40 de elevi care vor beneficia până în luna aprilie de programul naţional “Bani de liceu”. Beneficiari ai programului naţional de protecţie socială “Bani de liceu” sunt elevii care se află în întreţinerea familiilor al căror venit brut lunar pe membru de familie, realizat în ultimele trei luni anterioare depunerii cererii este de maxim 150 de lei, precum şi elevii care beneficiază de o măsură de protecţie ori aflaţi sub tutelă sau curatelă, în cazul respectării condiţiei de venit. Sprijinul financiar se acordă pe bază de cerere, formulată de elev cu autorizarea reprezentantului legal. Aceste cereri se realizează în perioada 15 septembrie – 1 octombrie la unitatea de învăţământ la care elevul este înscris. Cererea este însoţită şi de actele doveditoare privin venitul brut lunar pe membru de familie. Dacă elevul are un număr mare de absenţe, acest sprijin i se va retrage. Dacă elevul acumulează peste 20 de absenţe nemotivate acesta îşi pierde dreptul de a mai beneficia de programul “Bani de liceu”, a spus Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvânt la Inspectoratului Școlar Judeţean Dolj.
Se pare că pe unii elevi nu îi mai motivează nici măcar ajutorul financiar lunar pe care îl primesc pentru a-şi continua studiile, aceştia preferând, fie să absenteze pierzând timpul prin baruri, fie să rămână acasă pentru a-şi ajuta familia la treburile gospodăreşti.