4.000 de candidaţi la examenul de bacalaureat, în Dolj

Redactia
6 Min Read

A rămas mai puţin de o săptămână până la începerea examenului de bacalaureat. Examenul maturităţii va debuta pe 13 iunie cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în Limba română.

La această sesiune a bacalaureatului participă aproximativ 4.000 de elevi, atât candidaţii din seria curentă cât şi candidaţii din seriile anterioare. Elevii au dreptul de a susţine examenul de bacalaureat fără taxă de cel mult două ori. A treia oară, ei vor achita o taxă de 240 de lei, dacă vor susţine toate probele, iar dacă vor participa numai la anumite probe, se plăteşte o taxă de 30 de lei pentru probele de evaluare a competenţelor şi 50 pentru susţinerea probelor scrise.

“Vineri s-a încheiat perioada de înscrieri la sesiunea iunie-iulie a examenului naţional de  bacalaureat 2016. În aceste zile se centralizează numărul de înscrişi pentru a fi transmişi către centrele de examen. Avem 16 centre de examen stabilite la nivelul judeţului Dolj pentru probele scrise. Dacă se constată că într-un centru de examen avem mai mult de 250 de candidaţi înscrişi atunci centrele vor fi reorganizate, micşorându-se numărul acestora prin distribuirea candidaţilor de la unitatea de învăţământ respectivă către un alt centru de examen. Probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale care vor debuta luni, se vor derula în toate cele 43 de unităţi de învăţământ liceal din judeţul Dolj. În jur de 4000 de candidaţi se preconizează a fi, anul acesta, înscrişi la probele de examen. O situaţie exactă vă vom putea da după încheierea centralizării cererilor de înscriere la nivelul unităţilor de învăţământ”, a spus Nicoleta Liţoiu,  purtător de cuvânt la Inspectoratului Școlar Judeţean Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Până în prezent, la sediul Inspectoratului Școlar Judeţean Dolj, au fost înregistrate 8 cereri ale elevilor aflaţi în situaţii speciale. Este vorba de elevi cu handicap, elevi care nu se pot deplasa, care au solicitat însoţitor, un translator sau o comisie care să se deplaseze la domiciliul elevului pentru susţinerea probelor.

“Avem elevi care vor susţine bacalaureatul la domiciliu, elevi care au nevoie de interpreţi, elevi cu deficienţe de auz pentru care se vor realiza comisii speciale. Ei au solicitat, pe bună dreptate, mărirea timpului de lucru. Conform metodologiei, au dreptul la mărirea timpului de lucru cu o oră, o oră şi jumătate. Deocamdată avem 8 cazuri la nivelul judeţului Dolj. Apar şi situaţii când li se întâmplă ceva elevilor, au un accident şi ei solicită susţinerea examenului la spital, este tot o situaţie specială, se întruneşte Comisia de bacalaureat judeţeană, analizează şi trimite cazul spre aprobare comisiei naţionale. Întotdeauna am avut un răspuns pozitiv, sunt situaţii neprogramate, nu s-a pus problema nerezolvării. Ideal este ca elevul să-şi dorească să susţină acest examen de bacalaureat, din partea unităţilor de învăţământ, din partea Inspectoratului Școlar, au toată susţinerea”, a mai spus Nicoleta Liţoiu.

Anul trecut, la examenul de bacalaureat s-au înscris peste 5.000 de elevi, iar în urma rezultatelor afişate pe data de 7 iunie 2015, peste 3.000 de candidaţi au promovat toate probele. În 2015, în judeţul Dolj s-au înregistrat 2 medii de 10 (zece): C.N. Fraţii Buzeşti şi C.N. Carol I, iar procentul de promovare, în judeţul Dolj, a fost de 62,95%.

Examenele, în pericol de a nu se susţine la timp?

Nemulţumiţi că Executivul de la Bucureşti nu vrea să le mărească salariile, la fel cum o face în administraţia publică, dascălii ar putea să boicoteze examenele naţionale. Acum, se strâng semnături pentru a se lua o decizie în acest sens.

“Urmare a faptului ca Guvernul României nu este dispus să acorde creşteri salariale şi angajaţilor din învăţământ similare cu cele din administraţia publică centrală şi sănătate,vă rog să vă exprimaţi o opţiunea cu participarea/neparticiparea la examenele naţionale şi titularizare din acest sfârşit de an şcolar. În cursul zilei de astăzi liderii de sindicat vor primi prin e-mail tabelele respective, care trebuie completate până luni şi transmise la sediul sindicatului nostru. Liderii care nu citesc pagina de facebook şi află totuşi, au şi posibilitatea de a lua de la sediul sindicatului tabele de care am vorbit. Este important să explicaţi părinţilor şi elevilor că această acţiune nu este indreptată împotriva lor şi că examenele se vor susţine după stingerea conflictului-asta in cazul în care vom stabili să nu participăm la examene”, a scris, pe facebook, Constantin Lungulescu, preşedintele Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar „Spiru Haret” Dolj. 

Share This Article