Patronul Polystart, plasat sub control judiciar în dosarul „Water Park”

Redactia
11 Min Read

Cristian Dobre, patronul Polystart, fost şef la Camera de Comerţ şi Industrie Dolj, a fost reţinut, luni, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru 24 de ore, în dosarul „Water Park”, iar astăzi va fi prezentat instanţei cu propunerea de arestare preventivă. Dobre este acuzat de comiterea mai multor infracţiuni prin care a prejudiciat Primăria Craiova şi Ministerul Dezvoltării cu peste 1,2 milioane euro.

UPDATE/ Instanța a respins propunerea de arestare preventivă, în cazul lui Cristian Dobre, și s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu posibilitatea de a fi contestată în termen de trei zile.


Mai exact, acesta este acuzat de participaţie improprie la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene cu consecinţe deosebit de grave, săvârşită în formă continuată (5 acte materiale), instigare la dare de mită, instigare la spălare de bani, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (5 acte materiale).

Policlinica Buna Vestire Craiova

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe potrivit cărora Dobre a coordonat un întreg mecanism pentru a obţine nelegal fonduri europene şi nu numai.

„La data de 6 februarie 2013, între Primăria Craiova şi o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de inculpatul Dobre Cristian a fost încheiat un contract de lucrări, având ca obiect realizarea unui complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului din municipiul Craiova, proiect finanţat din fonduri europene, în valoare totală de 80.699.200 lei. În acest context, în perioada 2013-2014, inculpatul Dobre Cristian a coordonat un întreg mecanism prin care au fost denaturate situaţiile de lucrări privind realizarea unuia dintre obiectivele contractului. În acest sens, a fost schimbată integral, fără respectarea prevederilor legale, structura de rezistenţă a unei clădiri din cadrul complexului, urmărindu-se reducerea costurilor ocazionate de execuţia lucrărilor, în raport cu proiectul tehnic iniţial şi devizul ofertă, astfel încât diferenţa în plus dintre sumele de bani solicitate şi obţinute din fondurile europene, respectiv bugetul naţional şi sumele de bani cheltuite pentru execuţia obiectivului să fie însuşită pe nedrept.
De asemenea, inculpatul Dobre Cristian a acţionat atât direct cât şi prin intermediul altor persoane inclusiv pentru coruperea celor care aveau sarcina supravegherii executării construcţiei în conformitate cu contractul de lucrări semnat cu beneficiarul şi contractul de finanţare încheiat cu autoritatea de management.
Tot la iniţiativa omului de afaceri a fost disimulată şi provenienţa unei părţi din suma pretinsă şi primită ca mită de către un diriginte de şantier pentru neexercitarea corespunzătoare a atribuţiilor sale de serviciu, prin încheierea unui contract fictiv de prestări servicii”, potrivit unui comunicat de presă al DNA.

Procurorii mai arată că „urmare a acestei conduite infracţionale, Primăria Craiova şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice au fost prejudiciate cu suma totală de 5.547.055 lei ( aprox. 1.232.678 euro), care reprezintă în acelaşi timp şi un folos patrimonial necuvenit realizat de societatea controlată de inculpat”.
Astăzi, patronul Polystart va fi prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Procurorii DNA au mai precizat că se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane în acest dosar.

 

Primăria, parte civilă în dosar

Reamintim că în şedinţa de la finalul lunii aprilie consilierii municipali au aprobat ca Primăria Craiova să se constituie parte civilă în "dosarul Water Park".

"Primarul municipiului Craiova, în calitate de reprezentant al unităţii administrativ teritoriale(…), formulează prezenta cerere de constituire ca parte civilă împotriva inculpaţilor Luis Giulherme Gomes de Almeida, Romanescu Cezar Răzvan, Romanescu Marius Florin, Florescu Viorel pentru ca aceştia să fie obligaţi, în solidar, să ne plătească suma de 2.236.716,21 lei estimată provizoriu conform adresei Ministerului Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Craiova, înregistrată la Primăria Muncipiului Craiova (…) reprezentând prejudiciul pe care inculpaţii l-au cauzat municipiului Craiova prin săvârşirea infracţiunilor ce fac obiectul dosarului penal nr. 54/P/2014“, se arată în proiectul de hotărâre aprobat de consilierii locali, în luna aprilie.

În noiembrie 2014 mai multe percheziţii au avut loc la Primăria Craiova şi la câteva firme, în acest caz. Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obţinute de MEDIAFAX, Luis Guilherme Gomes de Almeida, director executiv al firmei Polystart Impex SRL, cu ajutorul unor persoane cu funcţii de decizie, ar fi întregistrat situaţii de plată nereale pentru a primi rambursări de fonduri de la Uniunea Europeană, în cadrul execuţiei proiectului "Craiova Water Park – Complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului din municipiul Craiova".

În documentele citate se arăta că, în momentul în care s-au cerut banii pentru lucrările realizate în perioada iulie – decembrie 2013, în cadrul Obiectivului numărul 3 al proiectului – "Bazine Acoperite", la comanda lui Luis Guilherme Gomes de Almeida ar fi fost înscrise în situaţiile de plată cantităţi de materiale care nu au fost utilizate sau lucrări care nu au fost executate de fapt niciodată, valoarea facturată a acestora ridicându-se la aproximativ 2.350.000 de lei. Anchetatorii susţineau că, în schimbul acceptului de avizare la plată a cheltuielilor fictive, dirigintele de şantier, Cezar-Răzvan Romanescu, i-ar fi impus lui Luis Guilherme Gomes de Almeida, încă de la momentul demarării lucrărilor de execuţie, acordarea unui "comision" de 1% din valoarea fiecărei situaţii lunare de plată. Potrivit procurorilor, acest lucru a fost posibil întrucât firma desemnată să realizeze dirigenţia de şantier, SC Project THC SRL, era administrată de Romanescu.

În septembrie 2013, Luis Guilherme Gomes de Almeida i-ar fi dat 20.000 de lei lui Romanescu, pentru ca acesta să avizeze cheltuielile fictive cuprinse în situaţia de plată aferentă lunii iulie, iar suma de 1.500 de lei ar fi ajuns la tatăl lui Romanescu, Marius Florin Romanescu, angajat la firma fiului său, care se ocupa de verificarea în teren a conformităţii lucrărilor efectuate şi solicitate la decontare. Acelaşi lucru s-ar fi întâmplat şi în octombrie 2013.

 

 

Polystart în insolvenţă

Firma lui Dobre se află de luna trecut în insolvenţă. Pe 12 mai, Tribunalul Dolj a dispus:

“Admite cererea formulată de debitorul POLYSTART IMPEX SRL, pentru deschiderea procedurii generale de insolvenţă. În temeiul art. 71 alin. 1 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, dispune deschiderea procedurii generale de insolvenţă împotriva debitorului POLYSTART IMPEX SRL. Califică drept declaraţii de creanţă cererile creditorilor SOCIETATEA CIVITAS SYSTEMS SRL, ING BANK N.V., SC CAD TEAM ELECTRIC SRL, SC WORLD DISTRIB SRL şi SCHRACK TECHNIK SRL. În temeiul art. 73 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, Numeşte administrator judiciar provizoriu pe ROVIGO SPRL care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 64 din lege, cu o retribuţie lunară provizorie de 1.000 lei. În temeiul art. 99 din lege, Dispune notificarea deschiderii procedurii către debitoare, creditori, ORC de pe lângă Tribunalul Dolj în vederea efectuării din oficiu a cuvenitelor menţiuni, precum şi publicarea în Buletinul procedurilor de insolvenţă. Fixează termenul de depunere a opoziţiilor la sentinţa de deschidere în termen de 10 zile de la publicarea notificării şi de soluţionare a opoziţiilor la data de 30.06.2016. Fixează termenul limită pentru depunerea creanţelor la 30.06.2016. Fixează termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea şi publicarea în BPI a tabelului preliminar al creanţelor la 15.09.2016. Fixează termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi publicarea în BPI a tabelului definitiv al creanţelor la 29.09.2016. Fixează termen la data de 2.06.2016 pentru depunerea raportului prevăzut de art. 92 din lege şi la data de 21.06.2016 pentru depunerea raportului prevăzut de art. 97. Dispune trimiterea notificărilor către toţi creditorii, de către administratorul judiciar şi publicarea într-un ziar de largă circulaţie. În temeiul art. 53 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, dispune convocarea adunării generale a asociaţilor de către administratorul judiciar în termen de 10 de zile de la deschiderea procedurii, pentru desemnarea administratorului special. În temeiul art. 39 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, Dispune deschiderea de către debitor a unui cont bancar la banca la care are deschis cont, din care vor fi suportate cheltuielile aferente procedurii, în termen de 2 zile de la notificarea deschiderii procedurii. În cazul neîndeplinirii obligaţiei, contul va fi deschis de către lichidatorul judiciar. Dispune comunicarea sentinţei către instanţele judecătoreşti în a căror jurisdicţie se află sediul debitorului şi tuturor băncilor unde acesta are deschise conturi”.

Societatea CLIMTEH SRL, o firmă din Bucureşti, a formulat o cerere de opoziţie, iar Tribunalul ar urma să judece cauza pe 30 iunie.

Firma Polystart are în portofoliu şi alte lucrări importante în Craiova, executate în asociere cu alte firme, cum ar fi parcarea subterană, modernizarea Aeroportului din Craiova, podul Calafat-Vidin.

 

 

 

Share This Article