Prin aplicarea de corecții asupra modului de calcul al salariului, profesorii ar putea primi mau mulți bani din luna august. Iar la începutul anului viitor salariile le-ar putea crește, dacă va intra in vigoare o noua grila de salarizare, arata un proiect al Ministerului Muncii.
Proiectul a fost pus la punct dupa intalnirea cu sindicatele din educatie. Astfel, potrivit documentului, profesorii debutanţi, cu studii superioare, vor avea un salariu de bază de 1749 de lei la încadrare, urmând ca acesta să crească la 1.760 de lei după obţinerea definitivatului, scrie EuropaFm.
Cel mai mic salariu pentru cadrele didactice ar urma să fie al învăţătorilor, educatorilor şi celor care ocupă posturi de maistru-instructori, cu diploma de bacalaureat şi fără pregătire de specialitate. Vor primi, la încadrare, un salariu de bază de 1.480 de lei, urmând ca acesta poata să poată creşte, în funcţie de vechime, la 1.990 lei.
Salarii mai mari vor avea profesorii cu gradul didactic I şi studii de specialitate de lungă durată. Cei care sunt la catedra de peste 40 de ani, vor avea un salariu de bază de 3.662 de lei, iar salariul unui director din învăţământul preuniversitar ar putea ajunge la 5.945 de lei.
În mediul universitar un rector cu gradul II ar urma să aibă un salariu de bază de 8.732 de lei, iar un rector cu gradul I ar urma să primească 7.586 de lei. Cel mai mic salariu din mediul universitar va fi de 2.178 de lei, şi va fi încasat de asistenţii universitari, potrivit aceleiași surse.
Proiectul prevede și sporuri pentru profesorii care merg să predea la școli din sate izolate. Ei vor primi o indemnizaţie de până la 20 la sută din salariul de bază, în funcție de zona geografică respectivă. Ministerul Muncii ar avea nevoie, anual, de aproximativ un miliard de lei în plus pentru a acoperi aceste creșteri salariale.