luni, noiembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Defrişarea pădurii, oprită de instanţă

Acordul de mediu pentru extinderea carierei Tismana I din judeţul Gorj, în procesul demarat de Asociaţia Bankwatch şi Greenpeace România în octombrie 2013, a fost anulat conform unei decizii definitive date de Tribunalul Bucureşti, potrivit celor două organizaţii de mediu. Acestea au constatat, notează Agerpres, că o serie de legi erau încălcate sau ignorate de acordul emis. În primul rând, evaluarea de mediu a fost realizată doar pentru o activitate conexă — defrişarea pădurii — în timp ce activitatea principală, realizarea unei exploatări de lignit pe 66 de hectare, nu era inclusă în acord. Proiectul a fost aşadar feliat, fără a include atât activitatea principală, cât şi cele secundare (construirea depozitelor de cărbune, a haldelor de steril etc.).

'Prin solicitarea acordului în această formă, Complexul Energetic Oltenia pretinde practic că tot ce face este să defrişeze 59 de hectare. Însă realizarea unei cariere de cărbune are un impact imens asupra mediului — apa, aerul şi solul sunt poluate — deci implicit şi asupra populaţiei. Din această cauză legea impune evaluarea tuturor efectelor, precum şi implementarea unor măsuri care să le reducă impactul. În goana după profit, o companie de stat nu ţine cont de localnicii care vor trăi în praf şi zgomot sau de faptul că schimbările climatice ne afectează pe toţi', a declarat Alexandru Mustaţă, coordonator de campanii Bankwatch România.

Mai mult, nu au fost prevăzute măsuri de compensare a lucrărilor de defrişare, un certificat de urbanism pentru terenul în cauză nu există, impactul asupra schimbărilor climatice nu este evaluat, impactul asupra speciilor şi siturilor protejate nu este analizat, iar dispoziţii ale Convenţiei de la Aarhus ce ţin de accesul la informaţie şi participarea publicului au fost încălcate. Deoarece a considerat întemeiat primul motiv de nelegalitate (lipsa evaluării impactului exploatării), instanţa a anulat pe 10 iulie 2014 acordul de mediu fără a fi nevoie să analizeze şi celelalte nereguli. Tribunalul Bucureşti a respins recursul Complexului Energetic Oltenia (CEO) pe 11 aprilie 2016, pronunţând o sentinţă definitivă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Proasta transpunere în legislaţia românească a Convenţiei de la Aarhus, în special a articolului 9 referitor la accesul la justiţie, afectează tangibil mediul României. Deoarece cererea de suspendare a acordului a fost respinsă şi procesul a durat aproape trei ani, este posibil ca cele 59 de hectare să fie deja defrişate. Deşi Asociaţia Bankwatch şi Greenpeace România au obţinut în instanţă anularea a mai multor acorduri pentru extinderea carierelor, alte documente similare continuă să fie emise de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj. În decembrie 2015, APM a publicat un nou acord pentru extinderea aceleiaşi cariere Tismana I, pe o suprafaţă de două ori mai mare: 132 de hectare, din care 102 ha de păduri.

'Instanţele de judecată au confirmat suspiciunile noastre: defrişarea zecilor de hectare împădurite se face în afara legii. Este important pentru toată lumea să înţelegem cum au fost posibile asemenea situaţii şi cine este responsabil. Vom invita autorităţile să investigheze aceste cazuri şi să găsească soluţii pentru prevenirea oricăror asemenea abuzuri asupra mediului', a declarat Ionuţ Cepraga,potrivit Agerpres, coordonator de campanii Greenpeace România.

 

 

Politica