vineri, noiembrie 29, 2024

Ultima ora

Sport

Protest pentru salvarea Spitalul CFR din Craiova

Aproximativ o sută de medici şi asistente medicale de la Spitalul CF din Craiova au protestat, miercuri dimineaţa, în curtea unităţii medicale. Angajaţii spitalului spun că există riscul să nu-şi mai poată desfăşura activitatea din cauza datoriilor mari pe care le are unitatea medicală şi a subfinanţării „cronice”.

Managerul interimar al Spitalului, doctorul Lucreţiu Radu spune că în prezent există un blocaj în derularea contractelor cu furnizorii de medicamente şi de materiale sanitare. Mai mult, unitatea medicală riscă să rămână pe întuneric.

„Avem probleme cu plata la utilităţi. E vorba de curentul electric, suntem în situaţia de a fi debranşaţi dacă nu se fac curând nişte plăţi. Sunt datorii de vreo 70.000 de lei. Ieri, am primit o adresă de la furnizorul de oxigen. Va sista furnizarea de oxigen către Spitalul CF Craiova, tot pe aceleaşi considerente. Sunt datorii mari acumulate de-a lungul timpului. Subfinanţarea nu este de astăzi, de ieri. Este vorba de ani de zile. În acest moment probabil că ne apropiem undeva de 2,5 milioane lei datorii către furnizori, către bugetul de stat. Asta înseamnă o presiune uriaşă asupra spitalului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ministerul Transporturilor ne-a ajutat pe partea de investiţii. În ceea ce priveşte cheltuielile zilnice ale acestui spital, ele nu pot fi suportate de către Ministerul Transporturilor pentru că nu există nicio prevedere legală prin care să putem fi ajutaţi în felul ăsta. Noi, în momentul de faţă, suportăm cheltuielile din fondurile care ne vin de la Casa de Asigurări şi implicit din încasările din policlinică, încasări zilnice, dar suma este complet nesemnificativă. Ne-ar ajuta orice variantă prin care putem avea susţinere pentru a ne putea desfăşura activitatea, inclusiv plata dărilor lunare. Există o datorie, în acest moment, la bugetul de stat, rezultat în urma neplăţii, de către Spitalul CF Craiova a stopajului la sursă, datorie care se ridică la circa un milion de lei”, a declarat Lucreţiu Radu, managerul interimar al Spitalului Căi Ferate Craiova.

 

Cei 174 de salariaţi ai unităţii medicale îşi vor primi luna aceasta lefurile, însă banii nu ajung şi pentru plata CAS, motiv pentru care, conf. univ. Ion Păun, şeful Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului CF Craiova, spune că există posibilitatea ca ANAF să blocheze conturile spitalului.

„Spitalul se află într-o situaţie financiară dificilă cauzată de acumularea a numeroase datorii de-a lungul anilor. În acest moment se găseşte în imposibilitatea de a-şi plăti furnizorii, utilităţile, service-ul şi mai rău există posibilitatea ca ANAF să blocheze conturile, în ciuda faptului că Spitalul CF Craiova are o adresabilitate bună, iar recent a fost acreditat de Comisia naţională de acreditare. Cerem o suplimentare de buget şi facem apel la forul tutelar al nostru, ordonatorul de credite care este Ministerul Transporturilor”, a afirmat Ion Păun, şeful Clinicii de Chirurgie.

 

Medicii nu cer decât posibilitatea să muncească în continuare, iar pentru asta este nevoie de sprijin financiar.

„Am mai avut o tentativă să ieşim din sistem. Noi nu ne dorim să plecăm, noi dorim să muncim. Nu sunt nici revendicări salariale. Nu, revendicarea noastră este să putem să profesăm. Se pune problema dacă ministerul mai doreşte să continuăm activitatea, sau ne închide, sau ne abandonează şi noi vom trece în alt sistem. Suntem într-o situaţie fără ieşire dacă nu există sprijin. Putem să muncim noi de dimineaţa, până seara… Nu ştim unde vom ajunge. În ţara asta până unde se poate ajunge? Până în puşcărie. Unde e trai. Ai venituri alocate. Să mergem la pensie? La pensie vom ieşi cu venituri de mizerie, pentru că aşa am fost noi văzuţi în permanenţă, sub salariul mediu pe economie. Asta e mizeria, o îndurăm. În momentul de faţă nu cerem dreptul nostru, ci dreptul pacienţilor de a putea fi serviţi”, a precizat Mircea Dorobanţu , medic ortoped.

Medicii au fost, miercuri, şi în audienţă la Prefect.

„Problemele pe care dumneavoastră le ridicaţi sunt stringente şi trebuie să căutăm o soluţie pentru a vă sprijini în rezolvarea lor, astfel încât să nu fie afectată activitatea. O să facem demersurile necesare la Ministerul Transporturilor pentru a vedea ce se întâmplă cu acel audit despre care spuneţi dumneavoastră. Cred că dacă Spitalul CF Craiova ar fi preluat de Primăria Municipiului Craiova – şi în acest sens am auzit că au existat nişte discuţii – unităţii medicale i-ar fi foarte bine. Cu toţii ştim că este vorba de un spital de tradiţie, cu medici foarte buni la care „era bătaie” să se ajungă. Totodată, o să purtăm discuţii şi cu reprezentanţii administraţiei publice locale, pentru a vedea dacă efortul nostru comun poate duce la salvarea acestei situaţii neplăcute”, le-a spus prefectul Sorin Răducan, medicilor.

”Deschidere este din partea tuturor. Contăm pe implicarea domnului prefect şi a Prefecturii Dolj în deblocarea situaţiei. Inclusiv prin posibilitatea de a obţine ajutor din fondul de rezervă al Guvernului”, a afirmat, după întâlnirea cu prefectul de Dolj, managerul interimar al unităţii medicale, dr. Radu Lucreţiu.

 

Politica