miercuri, octombrie 2, 2024

Ultima ora

Sport

Râmnicu Vâlcea a obţinut rezultate remarcabile la cea de a doua ediţie a proiectului Traffic Snake Game

Campania europeană Traffic Snake Game (TSG), aflată la cea de-a doua ediţie naţională, s-a desfăşurat în cadrul Săptămânii Europene a Mobilităţii, în perioada 21 septembrie – 2 octombrie 2015. Creată pentru a încuraja elevii, părinţii  şi cadrele didactice să adopte moduri sustenabile pentru a se deplasa la  şcoală, campania propune mersul pe jos, cu bicicleta, cu mijloacele de transport în comun, în defavoarea deplasărilor cu maşina. În paralel, campanii similare au loc în alte 18  ţări europene: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Malta, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Ungaria.

În România, campania TSG s-a derulat sub denumirea „OSCAR,  ȘARPELE HOINAR”. Acţiunile s-au derulat pe 3 paliere, incluzând activităţi atât în perioada pre-campanie, cât  şi la o lună după finalizarea jocului efectiv, pentru a se putea măsura efectele generate pe termen mediu  şi lung. Ulterior, datele din toată  ţara au fost colectate, analizate  şi înregistrate pe site-ul oficial al campaniei (www.trafficsnakegame.eu/romania) de Asociaţia „Oraşe Energie România”, coordonatorul naţional TSG.

Ediţia 2015 s-a desfăşurat în 17 oraşe din România: Aiud, Alba Iulia, Bistriţa, Braşov, Bucureşti, Făgăraş, Focşani, Giurgiu, Iaşi, Mihăeşti, Mizil, Moineşti, Ocnele Mari, Odorheiu Secuiesc, Râmnicu Vâlcea, Târgu Mureş şi Timişoara. La nivel naţional, în campanie au participat peste 12.000 de elevi din ciclul primar (I-IV), provenind din 62 de  şcoli. În perioada derulării campaniei, elevii au obţinut economii de peste 65.000 km care nu au mai fost parcurşi cu maşina, conducând la o reducere cu peste 11.000 kg a emisiilor de CO2. În urma analizei, s-a constatat că TSG 2015 aduce economii de CO2 cu 15% mai mari faţă de anul 2014.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dacă în anul 2014 Râmnicu Vâlcea a participat la proiect cu 259 elevi din 4 şcoli, în anul 2015 a fost reprezentat de 631 elevi din 7 şcoli din Râmnicu Vâlcea şi localităţile limitrofe (Şcoala nr.4, Şcoala nr.5, Şcoala Gimnazială Goranu Rm. Vâlcea, Şcoala Anton Pann, Liceul Antim Ivireanul,Școala Gimnazială sat Măgura comuna Mihăeşti,  Școala Gimnazială Costea Marinoiu Ocnele Mari), care au economisit 879 kg CO2, faţă de 537 kg CO2, în 2014.

Pentru a evidenţia progresele obţinute de municipalitate în promovarea modalităţilor sustenabile de deplasare în vederea decongestionării traficului  şi reducerii aglomeraţiei, în special în zonele adiacente  şcolilor, buletinul din luna februarie al reţelei de mobilitate ENDURANCE, co-finanţată de Uniunea Europeană prin programul Inteligent Energy Europe, a alocat un amplu spaţiu de prezentare municipiului Râmnicu Vâlcea.

Sub titlul „Ramnicu Valcea Promotes to its Future Generations the Sustainable Means of Transport” (Râmnicu Vâlcea promovează tinerelor generaţii mijloacele sustenabile de transport), buletinul ENDURANCE din luna februarie alocă un spaţiu generos prezentării măsurilor întreprinse de municipalitate în vederea reducerii poluării în oraş, prin promovarea mijloacelor de transport sustenabile (transport public local, ciclism, mersul pe jos), reabilitarea clădirilor publice, înlocuirea lămpilor sistemului de iluminat public cu unele noi, cu un consum redus de energie, achiziţionarea de autobuze noi.

Având în vedere faptul că în oraş s-au derulat importante lucrări în cadrul unor proiecte cu finanţare europeană care au necesitat restricţionarea şi blocarea principalelor artere din zona centrală, în vederea decongestionării traficului, municipalitatea a trebuit să promoveze transportul cu mijloace sustenabile, alegând ca public ţintă copiii, în special pe cei cu vârste între 7 şi 10 ani. Astfel, municipiul Râmnicu Vâlcea participă, de 2 ani, la campania Traffic Snake Game (Oscar, şarpele hoinar) şi organizează, anual, “Ziua fără maşină”. De asemenea, în anul 2015, pentru prima dată, Râmnicu Vâlcea a participat la “Săptămâna mobilităţii europene” (European Mobility Week).

Buletinul ENDURANCE evidenţiază, de asemenea, măsurile permanente luate de municipalitate ca parte a proiectului „Săptămâna mobilităţii europene”: crearea a 4 staţii noi de autobuz prin prelungirea traseului liniei nr.7 de transport public local şi Acordul de parteneriat încheiat cu Asociaţia EcoAssist în vederea împăduririi a 11 hectare de teren în zona Feţeni.

Municipiul Râmnicu Vâlcea este, începând cu anul 2015, membru al reţelelor europene ENDURANCE şi CIVITAS, derulând în baza acestui statut, prin Direcţia de Dezvoltare Locală a Primăriei, proiecte de mobilitate sustenabilă, beneficiind de asemenea, de consultanţă în domeniul realizării şi implementării planului de mobilitate urbană al oraşului.

 

Politica