sâmbătă, septembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Bătut şi umilit de poliţişti. Asta acuză un doljean

Un doljean acuză poliţiştii din Drănic că l-au bătut crunt şi că l-au umilit. Marian Burcă, în vârstă de 39 ani, din Booveni, trăieşte din ajutorul social. El spune că pe 11 noiembrie, poliţiştii din Drănic l-au luat din faţa casei şi l-au dus la sediul poliţiei, acuzându-l că a fost la furat de lemne. Acolo, omul povesteşte că a fost bătut cu bestialitate. 

“Pe data de 11. 11. 2015, ora 9:50, m-a luat poliţia din Drănic, din faţa casei, Booveni- Dolj, pe motiv că aş fi fost noaptea la furat de lemne. I-am rugat să-mi facă control în curte. Unul dintre poliţişti mi-a zis că le-am vândut. I-am răspuns că sunt nevinovat. Și, dacă zice cineva că i-am vândut lemne să îl pună de faţă. Am adăugat că mai bine i-ar căuta pe cei care sunt într-adevăr hoţii. Când le-am zis asta, poliţiştii s-au enervat rău şi mi-au zis să urc în maşina de poliţie şi să merg să dau o declaraţie. Nu m-am opus. M-au împins în maşină şi au început să mă înjure: „Ce treabă ai tu mă, cu hoţii?”. Am scos telefonul şi am vrut să sun la 112. Când au văzut, mi-au smuls telefonul, mi-au pus cătuşele şi au început să mă lovească. „Ce mă, ai avocat, f… morţii m…”.   M-au înjurat şi m-au umilit cum au vrut ei. La post m-au luat târâş cu cătuşele la mână, m-au băgat în cameră şi m-au luat la picioare cu bastonul pe tălpile goale. Unul mă ţinea de picioare şi unul mă bătea. Făceau cu schimbul. „Bă, nu se bate aşa, lasă că îţi arăt eu”, vorbeau între ei şi eu nu mai aveam aer. Am tălpile negre, m-au bătut de nu mai aveam aer. Eu le spuneam că sunt nevinovat şi ei continuau să dea: „Lasă mă, că îţi scoatem plămânii pe gură dacă eşti nevinovat!”. Le-am cerut un pahar cu apă pentru că nu mai aveam aer. Mi-au dat o sticlă. Cu cătuşele la mâini mi-am turnat apa în cap. Au ţipat la mine că le-am murdărit pereţii. Mi-au zis să vin să le fac curat. A venit şi şeful de Post. Apoi unul dintre ei l-a întrebat pe şeful lor, care asistase în maşină când mă băteau, dar în poliţie nu, dacă mă mai ţin. Acesta le-a zis: „Daţi-i drumul!”. Am plecat pe brânci. Nici adidaşii nu am putut să îi mai bag în picioare”, spune Marian Burcă.
Doljeanul mai spune că în maşina de poliţie s-ar fi aflat şi şeful de post de la Drănic, pe lângă alţi poliţişti, dar la sediul de Poliţie acesta nu ar mai fi luat parte. 
După ce a fost lăsat să plece, Marian Burcă, afirmă că poliţiştii au continuat să îl umilească: “Am luat-o pe asfalt desculţ şi unul dintre poliţişti striga după mine: „Mergi bă pe bordură, nu pe asfalt!”. Am mers până la o mătuşă care stă aproape de poliţia din Drănic. La ora 11:28 l-am sunat pe fratele meu să vină să mă ducă acasă. A venit un paznic de la el de la muncă şi m-a dus acasă. Am sunat la 112 să vină ambulanţa, că îmi era rău şi mă durea tot. Eram ameţit şi îmi venea să vomit.”
Omul s-a dus la spitalul din Segarcea, de unde a fost trimis la Craiova.
„La spitalul din Segarcea mi s-au făcut raze şi au zis că am şapte coaste fisurate. Lovituri la ureche, ochi, cap şi vânătăi la tălpi. M-au trimis la Craiova, la nr. 1. Aici mi-au făcut tomograf şi au zis că nu am nimic intern, nimic care să îmi afecteze viaţa. Am auzit când doctorul vorbea acolo că „ăsta vrea să-i bage la puşcărie”. Apoi a venit doctorul şi mi-a scos gulerul de la gât şi mi-a zis că dacă am maşină să merg la spitalul 3. Pentru că am o problemă la plămâni de dinainte de bătaie. Nu aveam maşină. Asta era pe la ora 7 seara. Am cerut să plec din spital pentru că aveam ultima înfăţişare la un proces şi nu mă prezentasem de două ori. Avocatul îmi spusese să mă duc neapărat la proces. Doctorii m-au pus să dau semnatură şi am plecat”, a mai spus Burcă.
Poliţiştii l-au amendat, nu  pentru pădure ci pentru că spune doljeanul: „mă interesează pe mine de hoţii care fură lemne, că asta e treaba lor”.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Dolj au declarat că bărbatul a fost violent şi de aceea a fost încătuşat. El poate depune plângere la Parchet dacă a fost agresat. 
“La ora 11:45, poliţiştii Secţiei Segarcea au fost sesizaţi că un doljean a solicitat ambulanţa pentru că ar fi fost bătut de poliţiştii din Drănic şi că a fost transportat la spital. Verificările au scos în evidenţă faptul că, bărbatul a fost văzut iniţial, în aceeaşi dimineaţă, într-o zonă în care se comit frecvent furturi de material lemnos. I s-a solicitat legitimarea, dar acesta a refuzat. De asemenea, a refuzat să comunice şi alte date cu privire la identitarea sa. A devenit violent, motiv pentru care a fost încătuşat şi condus la sediul poliţiei din Drănic. În jurul orei 11:30, după ce a fost sancţionat pentru refuz de legitimare, bărbatul a părăsit postul de poliţie, singur, fiind văzut şi de alţi cetăţeni care se aflau în faţa sediului Poliţiei Drănic. Dacă a fost agresat trebuie să se adreseze Parchetului cu o plângere. Conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dolj condamnă orice gest de agresivitate din partea poliţiştilor. În cazul în care se va dovedi vinovăţia poliţiştilor, vor fi luate măsurile legale”, a declarat, pentru EVZ, Alin Apostol – purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Politica