luni, octombrie 7, 2024

Ultima ora

Sport

Sorin Cîrţu: “Am fost la un pas să antrenez naţionala!”

Unul dintre cei mai iubiţi oameni de fotbal din Craiova este fără doar şi poate Sorin Cîrţu. Fostul director tehnic al CSU împlineşte astăzi 60 de ani.

Ieri, Sorinaccio, care ca jucător a evoluat numai pentru două formaţii, ambele din Craiova, Universitatea şi Electroputere, a rememorat episoade din cariera sa de jucător şi antrenor.

Domnule Cîrţu, La mulţi ani! Cum vă simţiţi la 60 de ani?

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ca la 18 ani! Sigur, mai bătrân, dar sunt mândru de ce am realizat în această viaţă. Am fost călare pe viaţă, am făcut numai ce am dorit şi am realizat destul de multe. Am 40 de ani de carieră ca jucător şi antrenor de care sunt foarte foarte mândru. Din păcate însă anii din buletin sunt ani pe care nu ai cum să nu îi recunoşti, dar acum sunt liniştit că stau aproape de familie, de copii, de nepoţi şi este foarte bine. Nu mă mai satur de ea, e super!

 

O carieră de fotbalist… impresionantă…

Aşa este, cu bune şi rele, dar repet sunt mândru de tot ce am realizat. Ca jucător am avut multe bucurii, sunt multe momente de fericire, de aceea multe dintre ele poate nu-mi trec acum prin minte. Poate când am reuşit golul o sută, cele patru goluri marcate împotriva Stelei. Oricum, îi mulţumesc lui Dumnezeu că m-a înzestrat cu talent, e drept nici eu nu mi-am bătut joc de el, am muncit şi am obţinut cam tot ce mi-am dorit.

 

… şi de antrenor la fel…

Într-adevăr am în jurul a 500 de meciuri, nu ştiu exact dacă mai mult ori mai puţin. Am 30 de ani ca antrenor în care am descoperit sau am lansat în fotbal foarte mulţi fotbalişti, am contat în evoluţia lor.

 

Dintre aceştia care consideraşi că a fost cel mai mare?

Cu siguranţă Gică Popescu!

 

Ca tehnician aţi fost la mai multe echipe, în afară de Dinamo la toate marile din România, aţi fost şi la tineret, dar prima reprezentativă este o dezamăgire că nu aţi fost selecţioner?

Este! Era o bornă să fii antrenorul naţionalei. Însă să ştiţi că am fost aproape să fiu antrenorul naţionalei României. În 1994 după mondialul din SUA se tot vorbea că Puiu (n.r. actualul selecţioner Iordănescu) va rămâne alături de Bora Milutinovici să se ocupe de naţionala Statelor Unite. Eu eram una dintre soluţii a fost şi o declaraţie a lui Mircea Sandu (n.r. – preşedintele FRF de atunci) în presa vremii.

 

Tot ca antrenor aţi stat pe bancă şi în Liga Campionilor, un vis pentru orice tehnician.

Este adevărat a fost frumos, a fost un apogeu al carierei dar prea puţin! Cu mai multă şansă puteam fi mai mult timp antrenor, dar… Puteam cu puţin mai mult noroc să ne calificăm măcar în primăvara Ligii Europa.

 

Vorbeaţi de jucători care li se datorează cariere de succes şi datorită dumneavoastră, Andrei Ivan a fost convocat în premieră la naţională…

E un copil bun, forma arătată în ultima vreme ne face să regretăm că a pierdut perioada de pregătire din vară după acea accidentare la cap. Era la alţi parametri acum, ar fi fost mult mai bun.

 

Ca şi fost atacant sunt diferenţe îl el şi dumneavoastră.

Sigur! Aş fi vrut să am viteza lui, iar el probabil ar fi dorit să aibă stăpânirea mea de sine, tehnica, feeling-ul meu. Oricum, calităţile lui şi ale mele dacă le cumulam am fi realizat cel mai tare atacant din lume! Revenind la Andrei să sperăm că va rămâne acelaşi băiat liniştit, cu picioarele pe pământ, să rămână în echilibru emoţional cu bune şi rele pentru că aşa este în fotbal.

 

În încheiere, ce vă doriţi acum la 60 de ani?

Sănătate! Să mă bucur cât mai mult de familie, de liniştea din sânul ei. Profesional nu mi-am făcut o strategie de viitor, voi vedea. Trăiesc prezentul. .

2 titluri de campion al României are Sorin Cîrţu ca jucător

3 Cupe ale României are Sorin Cîrţu ca jucător

1 event campionat – cupă are Sorin Cîrţu ca antrenor

 

 

Politica