luni, septembrie 30, 2024

Ultima ora

Sport

“Vom da câte un gol pentru fiecare meci în care nu am făcut-o”

Fosta aripă stânga a Universităţii Craiova, Mitică Marcu, Motoreta cum i se spunea datorită vitezei, este unul dintre fotbaliştii Ştiinţei care a punctat pentru prima reprezentativă împotriva Finlandei. Se întâmpla în cea mai clară victorie din palmaresul oficial al tricolorilor, scor 9-0 la Bucureşti, în preliminariile pentru C.M. din 74. Pe fostul 23 August, Marcu reuşea dubla în minutele 8 şi 43, alături de Mircea Sandu,Florea Dumitrache – Mopsul, celelalte trei reuşite aparţinându-le lui Liţă Dumitru, Nicolae Pantea şi Dudu Georgescu.

Aflat, ieri, pe culoarele FRF pentru a rezolva transferul unui polonez venit din Israel la Gloria Buzău, unde Marcu este director general al formaţiei de liga secundă, fosta glorie din Bănie a vorbit pentru olteni despre cea a fost în 14 octombrie 1973 şi ce speră să fie astă-seară la Bucureşti.

Despre acel joc, Marcu rememorează. “Trebuia neapărat să câştigăm la cel puţin nouă goluri, iar RDG să nu bate Albania şi ne calificăm la mondialele din Germania. Noi am reuşit victoria dorită, e drept, greu, pentru că ajunsesem la 8-0 şi ne-am chinuit să mai marcăm odată timp de o jumătate de oră. A fost ceva de vis. Din nefericire însă RDG a bătut şi s-a calificat,. Atunci, am pierdut calificare în tur, la ei când am fost egalaţi pe final. Aveam 1-0, iar Rică (n.r.- Răducanu) a comis-o iar. A făcut mai mulţi paşi cu mingea în careu, s-a dictat lovitură liberă şi am primit gol. Asta a fost atunci, acum sperăm să fie bine pentru România”, afirmă Marcu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Legat de acel rezultat care dacă s-ar fi întâmplat în zilele noastre ar fi bănuit de blat, Motoreta spune: “Nu se punea problema aşa atunci. Aveam echipă de mare valoare. Cine a văzut meciul a fost conştient că a fost pe drepte. Aveam valoare ca echipă, mult peste cea a finlandezilor”. Şi continuă: “Şi acum România este mai valoroasă decât Finlanda. I-am bătut la ei cu 2-0, o vom face şi acum să ne calificăm. Oricum, va fi un meci foarte, foarte greu, pentru că şi adversarii mai speră, cu două victorii să se califice, iar prima ocazie este acum. Eu însă am mare încredere că vom câştiga noi şi repet ne vom califica la european”.

În ce priveşte faptul că naţionala lui Anghel Iordănescu nu a marcat niciun gol de trei jocuri, Marcu este de părere că o va face acum. “Ce nu s-a marcat în cele trei meciuri se va întâmpla acum. Va fi câte un gol pentru fiecare întâlnirea fără reuşită”. România va întâlni în această seară, de la ora 21.45, pe Arena Naţională, reprezentativa Finlandei, în penultima etapă a preliminariilor Campionatului European din 2016, iar tricolorii speră la o victorie care să lămurească prezenţa la turneul final.

Cine este Mitică Marcu

Supranumit Motoreta datorită vitezei sale incredibile, Mitică Marcu este omul cu care se încheia – juca extremă stânga – redutabilul atac al Campioanei unei Mari Iubiri – Țarălungă, Oblemenco, Bălan, Marcu. S-a născut pe 9 aprilie 1950, în comuna Drăghiceşti, judeţul Olt. A jucat la Caracal, iar între 1970 şi 1972 a evoluat la Steaua. S-a transferat în Bănie în 1972 şi a jucat la U Craiova până în 1980. Are în palmares titlurile cu Ştiinţa din 74 şi 80, dar şi două Cupe ale României. În echipa naţională, Mitică Marcu a strâns 19 selecţii şi a dat 3 goluri. Prima reuşită la debut contra Perului, scor 2-2, şi două în celebrul joc cu Finlanda, rezultat 9-0.

 

 

Politica