duminică, septembrie 29, 2024

Ultima ora

Sport

Nu ai minim 5, nu intri la liceu

În draftul noii legi a Educației se precizează că absolvenții de învățământ gimnazial pot urma cursuri de liceu doar dacă au o medie de admitere de minim 5. În caz contrar, pentru absolvenţii de învăţământ gimnazial a căror medie de admitere la clasa a IX-a/media obținută la evaluarea naţională este mai mică de 5, se organizează un program de preprofesionalizare, cu durata de 1 an, după clasa a VIII-a.

Există și o motivare pentru acest lucru.

“La nivel naţional, există un număr semnificativ de absolvenţi de învăţământ gimnazial a căror medie de admitere la clasa a IX-a/la evaluarea națională este mai mică de 5 şi care au nevoie de o pregătire remedială)”, se arată în draft. Curriculum-ul pentru programul de preprofesionalizare se reglementează prin ordin al ministrului Educaţiei şi Cercetării Știinţifice.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În cazul învăţământului profesional, la solicitarea operatorilor economici care se implică prin susţinere financiară/stimulente/alte forme de sprijin în formarea profesională a elevilor prin angajament menţionat în contractul cadru cu unitatea de învăţământ, se pot organiza probe de admitere stabilite de unitatea de învăţământ în colaborare cu operatorii economici respectivi, indiferent de numărul de candidaţi înscrişi şi numărul de locuri disponibile. În cazul învăţământului profesional, tipul, numărul şi conţinutul probelor de admitere pot fi decise de unitatea de învăţământ în colaborare cu operatorii economici, cu respectarea metodologiei-cadru de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul profesional aprobată prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice. În cazul învăţământului profesional dual, selecţia şi admiterea candidaţilor se realizează în baza unei metodologii speciale aprobată prin ordin al ministrului Educaţiei şi Cercetării Știinţifice.

Draftul de lege mai arată o atenţie deosebită acordată învăţământului special şi un învăţământ profesional care poate fi finalizat până la vârsta de 24 de ani, nu doar până la 18 cât prevede actuala Lege a Educaţiei, scrie adevarul.ro

Politica