Agitaţie mare şi aglomeraţie, ieri, în magazinele şi pieţele din Bănie.Oamenii au dat iama să cumpere cele necesare pentru masa de Paşte. Deşi preţurile nu sunt pe gustul lor, în ajunul Sărbătorilor Pascale, cei mai mulţi dintre craioveni apelează şi la ultimele resurse financiare pentru a avea o masă îmbelşugată în Duminica Învierii. Ieri, în miezul zilei, autobuzele aveau întârzieri de 20 minute, iar în momentul când soseau în staţii, mijloacele de transport în comun se umpleau până la refuz. O asemenea situaţie a avut loc în zona Pod Electro, dar şi în Piaţa Centrală, unde trei autobuze venind de pe trasee diferite au sosit deodată, iar oamenii s-au îmbulzit înăuntru. Îmbulzeală era şi în Piaţa Centrală unde fiecare alerga dintr-o parte în alta să se aprovizioneze cu produsele tradiţionale de Paşte. Zeci de craioveni au ieşit, ieri, să facă cumpărăturile.Cumpărătorii nu ştiau cum să-şi mai facă loc printre mulţime, iar vânzătorii deveniseră, deja, nervoşi. O femeie voia să ştie cât costă kilogramul de piept de pui, dar vânzătoarea i-a spus că nu are timp de aşa ceva şi a început să o ia pe femeie la rost.
„Lăsaţi-mă doamnă în pace, nu vedeţi ce coadă este aici?”. Femeia îi răspunde însă umil: „Domnişoară, purtaţi-vă frumos, este Săptămâna Mare…”. Mergem mai departe şi ajungem la hala de carne. Aici, vitrinele tocmai erau aprovizionate cu carne de miel. Miei, proaspăt tăiaţi, erau plimbaţi pe braţe de către un bărbat către fiecare stand al carmangeriei din Piaţa Centrală. Preţurile sufereau mici variaţiuni, cel mai ieftin preţ pentru un kilogram de carne de miel era 20 lei, însă acesta nu mai părea proaspăt. Cel proaspăt tăiat se vindea cu 25 lei şi pe alocuri şi 22 lei. Oamenii cercetau piaţa, vedeau preţurile şi nu erau prea mulţumiţi. O doamnă ne spunea că i se pare scump şi că fata ei tocmai ce îi spusese că în Piaţa Obor din Bucureşti, „kilul de carne de miel se vinde cu 20 lei”. Doamna renunţă să mai cumpere miel şi se uită cât costă carnea de porc. Pleacă cu plasa goală din hala de carne. Însă doamna Mioara, deşi este de aceeaşi părere că mielul se vinde cam scump, nu se poate lipsi de acest produs.
Mi se pare scump, dar ce să fac, de unde să iau, e undeva mai ieftin? Am fost şi în Piaţa Chiriac; l-am găsit cu 13 lei kilogramul, dar ce să fac cu el întreg? E prea mult.Aşa îmi cumpăr doar o bucăţică.
Spune tanti Mioara. Tanti Mioara venise la piaţă cu întăriri
“Am venit trei persoane şi eu ţin coada şi aici şi mergem să vedem unde se dă mai ieftin”, ne poveşteşte o femeie.
Din turul pe care l-am parcurs, ieri, în magazine şi în Piaţa Centrală am constatat următoarele preţuri.
Ouăle, de ţară, de găină se vând de precupeţe cu 0.50-0.60 de lei, iar un ou de raţă, (ce-i drept doar o comerciantă ieşise, ieri, pe piaţă cu ele), cu un leu bucata. În magazine, însă, ouăle afişau un preţ de 0.40 lei/bucata. Cine vrea să le ia gata vopsite, trebuie să ştie că un ou, deja, colorat costă 60 bani. Rentabil nu este, fiindcă un plic de vopsea de ouă, o singură culoare, costă între 0.27 lei şi 0.50 lei, iar cu un singur plic, poţi vopsi aproximativ zece ouă. Un plic de vopsea care ajunge pentru 60 ouă, se vinde undeva între 3 şi 5 lei. În Piaţa Centrală, câţiva negustori au ieşit şi cu ouă de lemn frumos pictate spre deliciul copiilor. O mamă a cedat la insistenţele fiicei sale de a-i cumpăra un ou de lemn pentru a-şi păcăli prietenii că are un ou adevărat. Un ou de lemn era 3 lei.
Pe lista de Paşte, intră bineînţeles cozonacii. Aceştia, costă între 5 şi chiar şi 14 lei, dacă au o compoziţie mai consistentă şi în funcţie de gramaj. Un kilogram de pască, este aproximativ 18 lei, însă se găseşte şi la 500 grame şi se vinde cu 12-13 lei. Pasca poate fi găsită în magazine. După atât de multă mâncare care poate pica greu la stomac, este necesar să avem şi legume pe masa de Paşte.Craiovenii au cumpărat, ieri, şi salată la 2 lei bucata, ridichii un leu legătura, ceapă verde tot un leu legătura.
Pentru masa de Paşte, oamenii alocă un buget, după posibilităţi.
Păi, sunt doar eu cu soţul, suntem bătrâni, dar o să vină şi copiii pe la noi, o să vopsesc în jur de 60 ouă, cumpăr cozonac, pască, o să fac şi nişte checuri, mai este carnea de miel, păi, pe puţin două milioane şi tot nu cred că e suficient. Îmi fac calculul la final, dar nici nu o să cumpăr foarte multe, mai ales că dulciurile nu sunt bune. Este importantă sănătatea, oricum sigur nu o să fie masa goală.
Elena, 55 ani
Peste 3 milioane mă costă masa de Paşte. Dacă mai adaug şi dulciurile pe care le iau celor mici, că trebuie să vină Iepuraşul, cred că sare de cinci milioane doar pentru acea zi.
Corina, 38 ani







