Preţul per kilogram al cărnii de miel în Piaţa Chiriac din Craiova unde a fost amenajat un târg de sacrificare şi comercializare al acestor animale a fost luni, 6 aprilie în prima zi de deschidere, între 11 şi 12 lei, iar, ieri, preţul unui kilogram de carne de miel în viu, scăzuse la 10 lei. Aproximativ zece comercianţi îşi desfăşoară activitatea acolo.
În Piaţa Centrală din Craiova, la hala de carne, preţul cărnii de miel este de 22 lei, iar din turul pe care l-am făcut la magazinele din jurul Pieţei, am observat că nu erau încă aprovizionate cu carne de miel. În Mehedinţi, au fost autorizate de DSVSA să funcţioneze temporar trei centre de sacrificare a mieilor, în Drobeta- Turnu Severin, Orşova şi Strehaia.
În Târgul Veterani din Drobeta-Turnu Severin, preţul cărnii de miel, în viu, porneşte de la 20 de lei pentru un kilogram, dar clienţii pot negocia până la 18 lei. În magazinele din municipiu, preţul cărnii de miel porneşte de la 26,99 lei kilogramul şi poate ajunge până la 30,99 de lei kilogramul.
În Vâlcea, carnea de miel se vinde cu preţuri care pornesc de la 25 de lei pe kilogram. Autorităţile sanitar-veterinare au dat aviz şi anul acesta, la fel ca şi anul trecut, pentru funcţionarea unui centru temporar de sacrificare a mieilor în Râmnicu Vâlcea. Aici, producătorii aduc animalele care vor fi sacrificate, acestea sunt controlate de către specialişti, iar apoi sunt sacrificate şi pot fi vândute. Centrul temporar de sacrificare a mieilor din Râmnicu Vâlcea va fi deschis până sâmbătă, cu o zi înainte de Paşte.
Carnea de miel se mai vinde în Vâlcea şi în supermarketuri şi carmangerii. În târguri nu este permisă comercializarea animalelor sacrificate, ci doar vânzarea animalelor vii.
Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetăţenilor să îşi cumpere produsele necesare pentru sărbătorirea Paştelui, inclusiv pe cele tradiţionale, numai din spaţii autorizate şi precizează şi cum ar trebui să fie acestea păstrate şi ambalate de comercianţi.
În ceea ce priveşte sacrificarea mieilor sau iezilor, cu excepţia celor sacrificaţi pentru consum în gospodărie, legislaţia actuală prevede ca procesul să aibă loc numai în abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea ovinelor sau caprinelor, care dispun de echipamente şi facilităţi speciale pentru sacrificarea acestor animale, cu respectarea bunăstării animalelor, sau în centre de tăiere temporare care vor fi autorizate să funcţioneze pe o perioadă determinată, sub controlul medicului veterinar repartizat, notează MEDIAFAX.







