marți, noiembrie 12, 2024

Ultima ora

Sport

10 sfaturi utile pentru antreprenori

Chiar dacă ai spirit antreprenorial şi crezi că ai găsit o idee genială de afacere nu este suficient doar să îţi doreşti să aibă succes. 
Pentru asta trebuie să ai un plan de afacere bine pus la punct pentru că, potrivit statisticilor, un procent destul de mare din noile afaceri, dau faliment în primul an de funcţionare. Ca să îţi creşti şansele de reuşită este nevoie de multă muncă, de la a-ţi scrie planul de afaceri, a face cercetare de piaţă şi până la a găsi potenţiali clienţi. 
 
Iată mai jos câteva sfaturi utile care te-ar putea ajuta în reuşita ta din domeniul business 
 
Este important să faci ceea ce îţi place.
Nu te apuca de o afacere dacă domeniul pe care vrei să îl alegi nu este întocmai pe placul tău. Vei fi nevoit să investeşti multă energie şi timp pentru ca aceasta să aibă sucees, aşa că, dacă de la bun început nu eşti sigur că îţi va plăcea ceea ce va trebui să faci, ai şanse mari să dai greş. Este important să ai satisfacţie în activitatea pe care o desfăşori.
 
Nu renunţa la serviciu
 
Este de preferat să îţi începi afacerea cât timp încă eşti angajat. Chiar dacă tu crezi că ai toate lucrurile puse la punct, afacera ta nu va deveni profitabilă încă din prima zi. Faptul că ai o sursă de venit stabilă te va ajuta să te poţi concentra la capacitate maximă pe dezvoltarea afacerii tale şi nu va trebui să te gândeşti ce vei mânca mâine. Dacă afacerea ta prinde contur şi începe să devină profitabilă poţi să iei în calcul să demisionezi şi să te dedici 100% dezvoltării ei. 
 
Găseşte-ţi un partener
 
Chiar dacă eşti foarte ambiţios şi vrei să faci toate lucrurile de unul singur ar trebui să ştii că două capete gândesc mai bine decât unul. Încearcă să mai ai pe cineva alături atunci când te lansezi în domeniul business. Îţi va crea confortul psihic necesar, iar afacerea ta are şanse mai mari să fie prosperă. Asigură-te, totuşi, că cel pe care îl ai alături este o persoană de încredere. Fie că este partenerul tău de afaceri sau este mentorul tău, trebuie să fii sigur că poţi avea încredere. 
 
Crează-ţi un plan bun de afaceri
 
Planul de afacere te va ajuta în economisirea de timp şi de bani pe parcursul dezvoltării afacerii. Prin crearea planului de afaceri îţi clarifici mai uşor conceptul de afacere, iar el va reprezenta pentru tine o hartă generală ce te va ajuta să investeşti productiv în afacerea ta. Nu este neapărat nevoie să fie un plan foarte stufos, concentrează-te doar pe elementele esenţiale care să te ajute în timpul dezvoltării afacerii. 
 
Caută-ţi potenţialii clienţi 
 
Clienţii sunt cei de care depinde succesul sau eşecul afacerii tale. Niciodată nu este prea devreme în a începe să găseşti clienţi. Adună contacte şi fă cât mai mult networking. Oferă mostre cu produsul sau serviciul tău. Fă-te cunoscut!
 
Cercetează piaţa
 
O cercetare de piaţă te va ajuta în a-ţi da seama dacă produl sau serviciul tău va fi sau nu tolerat pe piaţa de deschidere. Ca să ai şanse reale de succes în afacerea pe care ai gândit-o trebuie să îţi cunoşti clienţii pentru a le livra cele mai bune produse sau servicii. 
 
Eşti profesionist – lucrează cu profesionişti
 
Ca să înveţi să le faci pe toate rişti să pierzi foarte mult timp şi bani, aşa că nu trebuie să eviţi să apelezi la un specialist atunci cânt te confrunţi cu o problemă de specialitate. Nu trebuie să le faci tu pe toate, ar fi aproape imposibil. Învaţă să lucrezi cu profesionişti în domeniile lor, domenii pe care tu nu le stăpâneşti : contabilitate, juridic, marketing, consultanţă în afaceri.
 
Nu pleca la durm fără bani!
 
Asigură-te de la bun început că dispui de suficient capital încât să îţi susţii afacerea. Este important să ai un plan de rezervă. Învaţă să îţi faci un buget şi nu cheltui fără să faci calcule în prealabil. Primul an al afacerii tale este cel mai important şi nu trebuie să fii nechibzuit. Ia în calcul să apelezi la un program de finanţare pentru afaceri noi. Poţi găsi multe informaţii în acest sens doar accesând internetul.
 
Inspiră profesionalism celorlalţi!
 
În calitate de antreprenor tu eşti cel mai bun agent de marketing pentru afacerea ta, aşa că imaginea ta contează. 
Trebuie să dai dovadă de profesionalism. Comportamentul, îmbrăcămintea, atitudinea, cărţile de vizită, totul trebuie să fie impecabil. Asta va transmite încredere potenţialilor tăi clienţi şi colaboratori. 
 
Asigură-te că eşti în legalitate
 
Aspectele legale şi fiscale sunt, poate, cele mai importante într-o afacere. Chiar dacă această parte nu este cea mai interesantă activitate pentru un antreprenor, este imperativ să faci totul legal pentru a nu risca sancţiuni. Consultă un specialist atunci când nu ştii ce trebuie făcut. Documentează-te!
Nu este garantat că aceste 10 reguli îţi vor garanta succesul, dar cu siguranţă pot reprezenta o bază în a începe o afacere de succes.

Politica