miercuri, noiembrie 13, 2024

Ultima ora

Sport

Statul a recuperat prejudiciul din dosarul «Mita de la PIC»

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a anunţat că a fost recuperat prejudiciul din dosarul “Mită de la PIC”, dosar în care fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare. 
Solomon a fost acuzat că ar fi primit mită 50.000 de euro de la omul de afaceri Cornel Penescu pentru a elibera o autorizaţie de construcţie pentru ridicarea un hipermarket PIC în Craiova, pe un teren aflat în litigiu. De asemenea, în această sumă s-ar fi inclus şi conectarea noului hipermarket la reţeaua publică de transport în comun. 
 
În cazul cazul dosarului fostului primar al municipiului Craiova, Antonie Solomon, precizăm că a fost virată contravaloarea sumei de 50.000 euro, reprezentând confiscarea dispusă de către D.N.A. Piteşti, în contul „Disponibil din valorificarea bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietate privată a statului” cont deschis pe numele organelor de valorificare la Trezoreria Operativă a Municipiului Craiova.
Se arată în răspunsul transmis de către Agenţia Natională de Administrare Fiscală reporterului HotNews.ro
 
Fostul primar al Craiovei a fost arestat preventiv în 2010, în dosarul “Mita de la PIC”. Atunci a stat o jumătate de an după gratii. A fost cercetat apoi în libertate. În septembrie 2013 instanţa supremă l-a condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi acţionarul principal al firmei PIC, Cornel Penescu.
Luna trecută Judecătoria Craiova a dispus eliberarea condiţionată a lui Antonie Solomon.   Procurorii au făcut contestaţie, pe care Tribunalul Dolj a respins-o. Astfel că fostul edil a părăsit Penitenciarul Pelendava.
 
La scurt timp însă,  procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, într-un alt dosar în care este acuzat de abuz în serviciu, pentru că nu şi-ar fi exercitat corespunzător atribuţiile. Aceleaşi acuzaţii îi sunt aduse şi secretarului municipiului Craiova, Nicoleta Miulescu.
Alături de cei doi a fost trimisă în judecată, sub control judiciar, Carmen Liana Grigorie, la data faptelor consilier juridic la Direcţia Contencios Juridic şi Asistenţă de Specialitate din cadrul Primăriei municipiului Craiova, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată (2 acte materiale).
Potrivit procurorilor, Solomon, Miulescu şi Grigorie au emis nelegal o dispoziţie de restituire în natură a unui imobil din Craiova.  
 
În cursul anului 2007, inculpatul Solomon Antonie, în calitate de primar al municipiul Craiova şi preşedinte al comisiei de aplicare a prevederilor Legii 10/2001, împreună cu cele două inculpate, şi-au exercitat în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu cu prilejul emiterii unei dispoziţii de restituire în natură a unui imobil compus din teren în suprafaţă de 1310 m.p. şi clădire în suprafaţă de 330 m.p., situat în municipiul Craiova. Acest document a fost întocmit de către inculpata Grigorie Carmen Liana fără a ţine seama că actele prezentate de persoana notificatoare nu cuprindeau motivele de fapt pe care se întemeiază cererile de restituire şi erau contradictorii, întrucât prezentau aspecte diferite, nefiind apte să demonstreze calitatea de moştenitor legal sau testamentar al acesteia, existenţa unui act de deposedare abuzivă sau să stabilească caracterul abuziv al preluării imobilului şi fără ca notificarea să fi fost examinată pe fondul ei şi să fi primit o propunere de soluţionare din partea comisiei interne de aplicare a prevederilor Legii nr. 10/2001. Mai mult, inculpata Grigorie Carmen Liana a atestat faptul neadevărat că imobilul ar fi fost naţionalizat în baza Decretului nr. 92/1950, deşi era donat autorităţii publice locale prin act autentic.
DNA
 
Procurorii susţin că prin aceste demersuri, s-a produs o pagubă în dauna Primăriei Craiova în valoare de 2.064.216 lei, echivalentul a 660.000 euro, şi au dispus “luarea măsurii asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra mai multor imobile ce aparţin inculpaţilor Solomon Antonie şi Miulescu Nicoleta.”
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Craiova, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
În acest dosar, Primăria Craiova s-a constituit ca parte civilă.  
 
În vederea fundamentării cererii de constituire ca parte civilă a fost întocmit un raport de evaluare care determină valoarea de piaţă la data de 02.12.2014 de 411.500 euro. Prin actul de vânzare cumpărare nr. 4370/10.12.2007 autentificat la Birou Notarial Public Dana Tomiţă contravaloarea bunului – imobil tranzacţionat a fost de 660.000 euro. Dat fiind faptul că valoarea determinată prin raportul de evaluare este mai mică decât valoarea ce a constituit preţul vânzării propunem ca suma de 660.000 euro să constituie contravaloarea prejudiciului suferit de către autoritatea locală şi cu această sumă Municipiul Craiova să se constituie parte civilă în dosarul nr. 154/P/2013. Precizăm faptul că valoarea prejudiciului a fost estimată provizoriu în raport de valoarea de vânzare a imobilului la nivelul anului 2007 , urmând a fi determinată în mod cert pe baza unui raport de expertiză ce se va efectua în etapa judiciară a procesului penal.
Se arată în raportul privind constituirea ca parte civilă, supus votului consilierilor
 
Antonie Solomon a fost primarul Craiovei timp de opt ani. În 2012 pierdut alegerile locale, dar a candidat pentru un post de senator pe care l-a şi obţinut.

Politica