Craiovenii trebuie să aibă mare grijă când merg pe trotuarele şi străzile din Bănie. Chiar dacă în unele zone zăpada este curăţată, în altele, locuitorii din Craiova trebuie să păşească atent, altfel riscă să se aleagă cu fracturi.
Dacă au norocul şi reuşesc să îşi menţină echilibrul, din cauza poleiului de pe jos, se pot trezi că le cade, în cap, de pe acoperişul clădirilor, zăpadă topită sau bucăţi mari de gheaţă. În acest sens, Poliţia Locală, a restricţionat accesul trecătorilor în apropierea Casei Judeţene de Pensii, împrejmuind zona. Acolo, a căzut o porţiune mai mare de gheaţă de pe acoperişul clădirii în care se află Casa Judeţeană de Pensii.
Prin hotărârile consiliilor locale privind gospodărirea localităţilor, se prevăd obligaţiile instituţiilor publice, operatorilor economici, ale celorlalte persoane juridice şi ale cetăţenilor de a menţine curăţenia prin îndepărtarea zăpezii şi a gheţii de pe trotuarele din dreptul imobilelor şi incintelor în care locuiesc sau în care îşi desfăşoară activitatea.
De asemenea, pentru prevenirea unor accidente cu urmări grave, în cazul pericolului iminent de cădere a zăpezii sau gheţii (ţurţurilor) de pe acoperişuri, deţinătorii clădirilor (atât persoane fizice cât şi juridice) au obligaţia de a avertiza trecătorii (marcând perimetrul expus) şi de a îndepărta ţurţurii şi zăpada de pe acoperiş cu mijloace proprii, iar când situaţia o impune, prin intermediul serviciilor care au dotări specifice.
Nerespectarea acestor obligaţii prevăzute de lege se sancţionează contravenţional. În acest caz, de îndepărtarea ţurţurilor de pe acoperişul clădirii Casei de Pensii nu se ocupă Salubritatea.
În ceea ce priveşte ţurturii de gheaţă formaţi la streaşinile imobilelor, facem precizarea că această responsabilitate nu ne aparţine, dar acolo unde am identificat probleme în acest sens am luat legătura cu asociaţiile de proprietari sau cu propietarii imobilelor, în vederea informării acestora despre eventualele pericole ce pot apărea.
A declarat Eliza Peţa, administrator Salubritate
Apariţia ţurţurilor pe streaşina clădirilor putea fi evitată dacă zăpada era curăţată la timp. Şi cum meteorologii anunţă din nou vreme rea, pericolul pare că nu se opreşte aici. După prima ninsoare serioasă din Craiova care s-a aşternut pe 27 decembrie, au urmat multe grade cu minus în termometre care au creat sloiuri de gheaţă pe streşinele caselor şi ale clădirilor. Ulterior, vremea s-a mai încălzit, iar în unele zone ale oraşului, s-au format bălţi, dar alte porţiuni au rămas acoperite de gheaţă.
Craiovenii mai au şi anumite aspecte de reclamat. Chiar dacă Strada Unirii, este curăţată, aceştia, sunt deranjaţi că zăpada s-a depozitat în mici grămezi tot în mijlocul arterei.
Nici trecerile de pietoni din centrul Craiovei nu sunt curăţate în totalitate, un astfel de exemplu este Strada Nicolăescu Plopşor, în apropierea Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman”.
Ne este puţin teamă când mergem pe trotuar, mă uit în stânga, în dreapta , pe jos, în sus. Mă gândesc să nu calc pe gheaţă şi să cad, mă mai uit în sus să vad dacă nu se scurge apa, trebuie să fiu atentă şi la maşini când traversez, pe trecere, să le las timp să frâneze, că încă mai este gheaţă pe jos. Este o adevărată aventură să mergi pe trotuarele din Craiova.
Ionela Badea, de 43 ani
Nu înţeleg de ce nu strâng toată zăpadă care nu este îngheţată încă, să o ducă acolo la Mofleni, unde îi este locul. O lasă tot aici şi apoi, se miră de ce îngheaţă şi nu mai scăpăm de ea. Sau acum că se mai simt nişte raze de soare, se topeşte şi ajungem să ne inundăm chiar în centru, aici. Ne facem şi de râs, dacă nici măcar de centrul nostru nu avem grijă.
Mircea Costescu, de 51 ani
Salubritatea a spus că şi în această situaţie au echipe în teren care intervin.
Cu privire la zăpada depozitată în diferite locuri, ce îngreunează activitatea în zonă sau îngreunează circulaţia, în acest moment avem echipe pe traseu pentru a ridica zăpada acolo unde aceasta blochează sau îngreunează considerabil circulaţia în zonă.
Eliza Peţa
Reprezentanţii SC Salubritate Craiova SRL dau asigurări că în cel mai scurt timp, problemele vor fi rezolvate, iar gheaţa va fi debarasată de pe străzile şi trotuarele din oraş şi că s-a acţionat, în ultimele zile şi pe tronsoanele din apropierea unităţilor de învaţământ, urmând ca în zilele următoare să se continue activitatea în tot oraşul.
În momentul de faţă, 300 de lucrători sunt angrenaţi în procesul de curăţare a aleilor pietonale din Municipiul Craiova. Aceştia sunt majoritatea din cadrul SC Salubritate Craiova SRL, precum şi din cadrul altor regii subordonate Primăriei Municipiului Craiova, precum RAADPFL, RAT, COMPANIA DE APĂ OLTENIA, REGIA AUTONOMĂ DE TERMOFICARE CRAIOVA. Pe lângă îndepărtarea zăpezii de pe aleile carosabile şi pietonale din Municipiul Craiova, a fost împrăştiat material antiderapant pentru prevenirea alunecării în urma îngheţului.
Mai spune Eliza Peţa
«Locuitorii municipiului să depoziteze zăpada fără să încurce circulaţia»
Reprezentanţii Salubrităţii au explicat de ce s-a format gheaţă pe unele alei pietonale, asta deşi fusese curăţat în prealabil.
În multe alte cazuri, în urma curăţării maşinilor de către proprietari rezultă zăpada, care este aruncată pe trotuar şi apoi îngheaţă. Intervenim în mod constant în tot oraşul pentru curăţarea zăpezii aruncată ulterior de către proprietari de pe maşinile parcate. Profit de această ocazie să fac un apel către locuitorii municipiului să depoziteze zăpada pe spaţii unde zona permite, fără să blocheze circulaţia în zonă, pentru a nu îngreuna procesul de curăţare al zapezii.
Eliza Peţa