sâmbătă, octombrie 5, 2024

Ultima ora

Sport

Severinenii, revoltaţi că li s-a oprit apa caldă

Sistarea apei calde pentru întreg Severinul pune populaţia pe jar. Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, furnizorul de agent termic din municipiul Drobeta Turnu Severin, a oprit marţi apa caldă în tot oraşul din cauza datoriilor pe care le înregistrează asociaţiile de proprietari.
Datoriile se ridică la 44 260 915 lei. Zeci de mii de locuinţe din municipiul Drobeta Turnu Severin, racordate la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic, au rămas de marţi fără apă caldă. RAAN a anunţat că a luat această măsură din cauza datoriilor uriaşe pe care asociaţiile de proprietari le înregistrează la plata facturilor pentru agentul termic furnizat. În urmă cu o lună, RAAN a anunţat că va întrerupe apa caldă dacă asociaţiile de locatari care nu înţeleg să-şi achite datoriile, însă somaţia regiei a rămas fără ecou, iar gradul de recuperare a datoriilor nu a crescut.

Întrucât de la ultimul comunicat încasările de la asociaţiile de proprietari/locatari nu au fost la nivelul corespunzător care să permită continuarea furnizării de agent termic, facem precizarea că începând cu data de 1.07.2014, ora 10.00 se va întrerupe furnizarea agentului termic către utilizatorii din Drobeta Turnu Severin.
A precizat într-un comunicat de presă RAAN

Viceprimarul Screciu încearcă să minimalizeze situaţia

Policlinica Buna Vestire Craiova

În fiecare vară, RAAN-ul a oprit furnizarea apei calde pentru revizia anuală.
Din acest motiv viceprimarul Severinului Marius Screciu  speră că după această perioadă regia să reia furnizarea apei calde.

Sunt aproximativ 30.000 de locuinţe racordate la reţeaua centralizată, RAAN-ul trece în acest moment prin o perioadă dificilă, a intrat în insolvenţă şi într-adevăr o parte din datorii trebuie să şi le recupereze de la populaţie, din ceea ce ştim noi în jur de 500 miliarde lei vechi. Este normal pe de o parte ca cei care au aceste datorii mari să reuşească să-şi mai plătească din ele. Pe de altă parte eu ştiu că în luna iulie se face revizia generală pe care RAAN o face de fiecare dată, să sperăm că această oprire a apei calde coincide doar cu ceea ce înseamnă această revizie urmând ca de la 1 august să se dea drumul la apa caldă în Drobeta Turnu Severin.
Spune viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu

Măsura dură îi nemulţumeşte pe cei fără datorii

Măsura  drastică decisă de cei de la RAAN  a fost luată pentru tot Severinul, deşi sunt asociaţii de proprietari în oraş care sunt cu plata facturilor la zi. Există situaţii însă de locatari care au acumulat şi datorii de 20.000 de lei şi care nu înţeleg să-şi achite restanţele decât atunci când sunt daţi în judecată. Sunt cazuri în care proprietarii locuinţelor riscă să-şi piardă apartamentele, dosarele lor fiind deja în lucru la executorii judecătoreşti. La asociaţiile de locatari administrate de Gheorghe Predescu sunt două cazuri de acest gen.

Situaţia aceasta nu este bună pentru că asociaţiile care sunt bune platnice şi sunt cu datoriile la zi nu merită să li se oprească apa, dar cred că cei de la Termo ca să dea numai la asociaţiile bune platnice probabil sunt costurile foarte mari şi nu le suportă şi atunci ei bagă toate asociaţiile în aceeaşi oală. Eu administrez 13 asociaţii dintre care trei sunt cu plata la zi. La celelalte asociaţii, într-adevăr sunt datorii mari pentru că aşa le-am preluat cu datorii mari şi ne luptăm cu ei să-i cesionăm, să-i dăm în judecată, să le recuperăm datoriile şi este foarte multă muncă, este nevoie de expertize ca să stabileşti soldul corect al proprietarilor pentru că foştii administratori nu au stabilit corect şi ca să câştigi un proces în tribunal trebuie să fie totul ca la carte.
Spune Gheorghe Predescu, administratorul mai multor asociaţii de proprietari din Turnu Severin

«Sistarea apei calde e  injustă!»

Locatarii cu dările la zi sunt nemulţumiţi şi spun că măsura luată de RAAN este injustă.

Datorii care au, dar care au achitat la zi ce se întâmplă? Suferă şi ei sau cum? Eu am o restanţă de vreo 200 de lei, dar e foarte rău că rămâne toată lumea fără apă. De ce să sufere toată lumea dacă unii
au datorii şi dacă asociaţiile fac ce fac, nu suntem noi de vină Sistarea apei calde e injustă!

A declarat un severinean 

N-avem de ales decât să plecăm la ţară întrucât o să avem poimâine o nepoţică scoasă din spital proaspăt născută şi îi va trebui apă caldă şi ne-am descurca greu. Din punctul meu de vedere care am achitat toate datoriile la asociaţie, nu-i normal. Vinovaţi sunt oamenii care nu plătesc şi nici nu-i putem convinge.
Spune o doamnă din Turnu Severin

Guvernul a stabilit, prin ordonanţă de urgenţă şi prin derogare de la unele prevederi legale, intrarea în insolvenţă a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin în luna septembrie 2013  păstrând dreptul Regiei de a-şi conduce activitatea, de a administra şi a dispune de bunurile din proprietatea sa.

Politica